• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

In gesprek over de dood

Met de vragen in deze kaartenset helpen we jou om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Zo leer je de mensen van wie je houdt nog beter kennen.

 

Hoe maak je de dood bespreekbaar?

Hoe zou jij de dood bespreekbaar maken wetende dat je je dierbaren achter gaat laten? En wat zou je nog willen doen als je niet lang te leven meer hebt? Uit onderzoek van SIRE blijkt dat ruim 1 op de 3 mensen nooit praat over de dood. Terwijl 53% van de mensen aangeeft dat een gesprek over de dood waardevol is en rust geeft. In deze video gaat Wout de straat op om voorbijgangers te bevragen over dit onderwerp.

Het bespreekbaar maken van de dood blijft een gevoelig onderwerp. Toch zijn er wel ideeën hoe je dit onderwerp bespreekbaar kan maken. Bijvoorbeeld door juist te focussen op hoe mooi het leven was, de mooie herinneringen die je hebt gemaakt en de dingen die je met elkaar hebt gedeeld.

Tip

Vind jij het ook lastig om de dood bespreekbaar te maken? Bekijk hoe Diederik en zijn moeder Elly het gesprek met elkaar aangaan over het bespreekbaar maken van de dood en het achterlaten van dierbare mensen.

Kaartenset met vragen over het leven en de dood

Praten over de dood kan spannend, confronterend of zelfs ongepast zijn. Soms weten we niet goed hoe het moet en doen we het dus liever niet. In deze kaartenset vind je vragen die je helpen om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Leer de mensen van wie je houdt nog beter kennen met vragen als: Hoe staan jullie in het leven? Hoe kijken jullie aan tegen de dood? En wat betekenen jullie voor elkaar?