• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 13 in onze inspiratiegids vind je meer ideeën over hoe je kinderen kunt betrekken bij een uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Neem ik mijn kind mee naar de uitvaart?

Als ouder wil je dat je kinderen een zo zorgeloos mogelijk leven leiden. Tegelijkertijd horen verlies en verdriet ook bij het leven. Veel ouders vragen zich daarom af: neem ik mijn kinderen wel of niet mee naar een begrafenis, crematie of opbaring? In dit artikel vertellen we hoe je je kind kunt voorbereiden op de uitvaart en geven we voorbeelden van wat er mogelijk is op een uitvaartlocatie.

Praat over de begrafenis

Door uit te leggen wat een begrafenis inhoudt, kun je kleine kinderen voorbereiden op wat ze ongeveer kunnen verwachten. Zo schrikken ze minder als mensen, zoals hun ooms en tantes die anders zo vrolijk doen, nu ineens verdrietig zijn. Je kunt ze ook voorafgaand aan de afscheidsdienst al een kijkje laten nemen op de locatie of bij de opbaring. Zo kunnen ze een beetje wennen en is het op de dag zelf minder spannend om naar de begrafenis te gaan.

Met je kind(eren) in gesprek

Dit praatstuk geeft je concrete handvatten om met je kind(eren) in gesprek te gaan over het overlijden van een dierbare. Download hier het praatstuk.

Zelf afscheid nemen

Als ouder ben je geneigd om (kleine) kinderen weg te houden bij een overledene. Maar voor een kind geldt: eerst zien en dan geloven. Het is daarom goed om een kind de gelegenheid te geven om afscheid te nemen. Ze hoeven niet, ze mogen wel. De uitvaartverzorger zal altijd meehelpen en kijken wat het beste past bij de kinderen en familie.

Tip: Ga eerst zelf de afscheidsruimte in om te kijken, zodat je er echt voor je kind kunt zijn als je samen gaat en er vragen zijn. Maak het niet spannender dan dat het is. Vraag je kind ook vooraf of het in de kist wil kijken om jullie dierbare nog een keer te zien. Als het natuurlijk verloopt is er meer rust.

Hoe werkt cremeren

Het idee van een dierbare die gecremeerd wordt, kunnen kinderen spannend vinden. Leg uit dat het gaat om een oven die daar speciaal voor gemaakt is en die alleen daarvoor gebruikt wordt. De oven staan in een speciaal gebouw: het crematorium. Het woord ‘verbranden’ hoef je niet te gebruiken. Je kunt wel vertellen dat er as overblijft en dat je die as kunt bewaren in een urn of bijvoorbeeld in een herinneringssierraad.

In de wolken

Er zijn mogelijkheden om de locatie van een afscheid aan te passen voor het geval er kleine kinderen bij aanwezig zijn. Zo kan er een wolkenkamer worden gemaakt door een ruimte te versieren met biologisch afbreekbare ballonnen op verschillende hoogtes, alsof je in de wolken bent.

Buiten op een kleedje

DELA-uitvaartverzorger Mariska Eppink: ‘Er zijn bij onze uitvaartcentra, crematoria en bij begraafplaatsen vaak afscheidsplekken in de openlucht met vaste zitplekken – bankjes, stoelen of boomstammen – die je zelf verder (nog) kunt aankleden. Als er kinderen bij de uitvaart zijn, zorg ik altijd voor een paar waterproof picknickkleden. Daarop kunnen zij vooraan zitten en alles goed volgen.’

Maak foto’s of filmopnamen

Juist wanneer er kinderen bij de uitvaart aanwezig zijn is het aan te raden om foto’s of filmopnamen te maken van de ceremonie. Vooral de allerkleinsten ontgaat veel. Later kan het belangrijk voor ze zijn dat ze er die dag bij waren. En sowieso, wanneer ze later vragen hebben, kun je de beelden erbij pakken en samen de dag nog een keer doornemen.

Niet vergeten: school informeren

Informeer de juf of meester ook altijd over het overlijden. De leerkracht kan dan extra aandacht geven als je kind verdrietig is. Bij het overlijden van een geliefd iemand kan een kind extra verlof van school krijgen. Overleg dit wel met de leraar. En vaak moet het schoolhoofd hier ook toestemming voor geven.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.