• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Met liefde verzorgd

Iemand die is overleden wordt verzorgd door een van onze medewerkers. Voor de familie kan het troostend zijn om erbij te helpen. Het is een liefdevol gebaar en een eerste stap in het verwerken van het verlies. Hieronder lees je drie tips voor de laatste verzorging van je dierbare.

1. De uitstraling geven zoals bij leven

Dankzij de juiste verzorging ziet de overledene er zo veel mogelijk uit zoals hij of zij bij leven was. Eerst wordt iemand gewassen. Dat kan de medewerker van het uitvaartcentrum doen. Familieleden kunnen uiteraard helpen. Het is prettig om zo veel mogelijk zelf te kiezen welke producten worden gebruikt, bijvoorbeeld een crème die de overledene altijd fijn vond. Het gezicht wordt verzorgd met make-up of je kunt kiezen voor een speciale airbrush-techniek. Dan wordt make-up verneveld over het gezicht, waardoor het gezicht een mooie egale kleur krijgt en eventuele sporen van een ziekte onzichtbaar worden gemaakt.

Alle culturen

Ieder mens neemt graag op zijn eigen manier afscheid. Soms heeft dat een extra religieus of cultureel aspect. Denk aan een Surinaams bazuinkoor of een Joodse uitvaart. DELA maakt dat bijvoorbeeld mogelijk met rituele wassingen of het plaatsen van culturele symbolen in de kist.

2. Kies kleding die bij je dierbare past

Er bestaan geen regels voor welke kleding een overledene aan moet hebben. Vroeger kregen mensen vaak een pyjama aan, maar dat is niet meer zo. Familieleden weten natuurlijk het beste wat hun geliefde graag droeg, of dat nu een driedelig pak is of een spijkerbroek. Aangeraden wordt om voor natuurlijke materialen te kiezen en niet voor synthetische kleding of panty’s, omdat dat materiaal meer belastend is voor het milieu. Uiteindelijk bepaalt de familie wat voor hun dierbare belangrijk is. Als dat wollen sokken voor oma zijn, omdat ze altijd koude voeten had, doe haar die dan vooral aan.

3. Thuis of in een uitvaartcentrum opbaren

Regelmatig kiezen mensen ervoor hun dierbare thuis op te baren. Het geeft je de ruimte om afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving. Is thuis opbaren niet mogelijk of vind je het geen prettig idee? Dan kan de opbaring plaatsvinden in een uitvaartcentrum. Je spreekt dan met de uitvaartverzorger af wanneer je je familielid wilt zien. Wil je daarin meer vrijheid hebben, dan kun je kiezen voor een 24 uurskamer. Je krijgt daar de sleutel van en kunt er dag en nacht naartoe. Het is overigens wettelijk bepaald dat een opbaring niet langer dan zes werkdagen mag duren.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.