• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

'Ik wil begraven worden in de natuur.'

Anne (57) uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk houdt van natuurlijk leven. Toen de natuurliefhebster haar begrafenis wilde regelen, kwam ze erachter dat een natuurbegrafenis mogelijk is. Vlakbij de plek waar ze is geboren, kan ze terugkeren naar Moeder Aarde.

Voelen, de kracht van haar eigen lichaam; dat is de rode draad in Annes leven. In haar jonge jaren werkte ze in het basisonderwijs. Mensen inspireren, ze iets leren, is altijd haar passie gebleven. Ook nu wil ze meegeven wat ze ervaart als ze naar haar eigen gevoel gaat. ´God is niet ver weg, maar zit in ieder mens. Elk mens heeft een goddelijke vonk in zich, dat is de kracht van het dagelijks doorgaan. Een goede baan, status en geld: daar gaat het niet om in het leven. Liefde is het grootste goed. Het geven om elkaar, er zijn voor elkaar.´ Anne ontdekte nog iets: je kunt pas van iemand houden als je van jezelf houdt. De natuurliefhebster voelt liefde voor alles wat leeft. Voor mensen, dieren en voor de natuur.

Moeder Aarde

´Het leven in deze context is eindig, maar de energie om te inspireren blijft.´ Anne, geboren in Brabant, begon erover na te denken hoe ze haar lichaam wil afleggen als ze komt te overlijden. Met een bevriende begrafenisonderneemster was ze al een heel eind om zaken te regelen. Omdat ze haar hele leven al verzekerd is bij DELA, nodigde ze ook een uitvaartverzorger van DELA uit. Margit vertelde toen over de mogelijkheden. Anne: ‘Ik had verwacht dat het allemaal standaard zou zijn, met een kist en een koffietafel. Kortom, niets voor mij. Margit opende echter mijn ogen. Het is mogelijk om begraven te worden in de natuur. Vlakbij mijn wortels in Brabant kan ik terugkeren naar Moeder Aarde.´

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de uitvaartverzekering van DELA.

Uitvaartverzorgster Margit samen met Anne

Diamant

Anne wil nog een boodschap meegeven: durf los te laten. ‘Je kunt je hele leven bij dezelfde partner blijven en hetzelfde beroep uitvoeren. Je kunt een koolstof zijn door te blijven zitten waar je zit. Maar je kunt óók een diamant worden. Facetgeslepen. Dat slijpen is niet altijd even prettig, maar hoe kun je anders fonkelen?’ Hiermee bedoelt ze dat alles wat er op je pad komt, goed is. ´Er bestaat geen goed of fout, zwart of wit. Durf te vertrouwen op je innerlijke kompas, daar is al het weten.’

Wensen vastleggen en bespreken

Weten jouw geliefden hoe je afscheid zou willen nemen? Van hen, van het leven? Leg je uitvaartwensen vast en maak ze bespreekbaar.