• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Sta met een bijzonder gedicht stil bij het overlijden van je vader

Om stil te staan bij het overlijden van hun vader delen de kinderen vaak mooie woorden. Ze vertellen zijn levensverhaal, halen herinneringen op en vertellen wat papa voor ze betekende. Er is nog een andere manier om persoonlijk afscheid te nemen van een vader, namelijk met een gedicht. In dit artikel leggen we uit hoe je een gedicht vindt dat past bij jouw overleden vader.

Danielle Lieven is woorddienstbegeleider. Ze begint een afscheidsdienst graag met het voorlezen van een gedicht. Danielle: ‘Rondom het overlijden van een vader zitten de kinderen en andere directe nabestaanden vaak in een praktische regelmodus. Er moet immers van alles gebeuren. Ik vind het daarom erg belangrijk dat ze tijdens de afscheidsdienst van hun hoofd naar hun hart kunnen gaan, want daar begint het verwerken. Een gedicht is daarvoor heel geschikt.’

Voor het overlijden van een vader: een afscheidsspeech of gedicht?

Een persoonlijke afscheidsspeech bestaat vaak uit mooie herinneringen en anekdotes, die mensen herkennen: Ja, zo was Jan… Een gedicht is op een andere manier herkenbaar. Het gaat over het leven, over grote thema’s zoals liefde, verlies, hoop of verlangen. Daardoor kan iedereen uit een gedicht iets anders halen voor zichzelf. Niet alleen de mensen die papa Jan goed kenden, maar alle aanwezigen.

Het gedicht hieronder is daar een mooi voorbeeld van. Het komt uit onze gedichtenbundel en spreekt iedereen op een andere manier aan.

Achter de tranen,
schuilt een dankbaar hart.
De herinneringen aan jou als vader,
brengen lichtjes in het zwart.

 

Een passend afscheidsgedicht vinden

Het juiste afscheidsgedicht past bij het gevoel dat jij hebt voor je vader. Veel uitvaartverzorgers hebben een eigen gedichtenbundel met gedichten speciaal voor een vader, moeder, opa of oma. Lees de verschillende gedichten rustig door en kies voor een gedicht waarbij jij het meeste voelt.

Onderstaand gedicht komt ook uit onze gedichtenbundel. Het gaat over een sterke en wijze vader die zijn kinderen veel goeds heeft meegegeven. Ooit hopen ze net zo te zijn als hij. Herken jij jouw vader erin?

Jouw sterke armen.
Jouw wijze stem.
Aan jou heb ik te danken,
wie ik geworden ben.
Nu moet ik verder zonder jou
en dat doet veel pijn.
Maar ik doe mijn best om
op een dag net als jij te zijn.

 

Een bestaand gedicht voor je overleden vader

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een gedicht dat niet per se gaat over afscheid nemen. Zo schrijft dichteres Tanja Helderman prachtige poëzie over het leven en de liefde en verpakt schrijver en dichter Toon Tellegen waardevolle levenslessen in dierenverhaaltjes. Volgens Danielle is het helemaal niet erg als je niet iedere zin ervan begrijpt. ‘Het is net als met onze favoriete liedjes’, zegt ze. ‘Daarvan kennen we vaak ook niet de hele tekst en snappen we misschien niet alles. Waar het om gaat, is dat het ons raakt.’

Wil jij een bestaand gedicht gebruiken voor het afscheid van jouw vader? Vermeld dan altijd even de naam van de dichter (als die bekend is). Pas je het gedicht wat aan, zeg of schrijf dan: vrij naar (naam van de dichter).

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Het gedicht voorlezen tijdens het afscheid

Heb je een gedicht gevonden dat past bij jouw vader, dan wil je het waarschijnlijk ook graag voorlezen. Het is heel normaal dat je dat spannend vindt. Deze tips van Danielle geven steun:

  • Luister voor de dienst al even naar de muziek die wordt gespeeld voordat je jouw gedicht voorleest. De kans bestaat dat je er emotioneel van wordt. Door al naar de liedjes te luisteren, gaan de scherpe randjes er wat vanaf.
  • Lees je gedicht een paar keer hardop voor. Je krijgt hierdoor iets meer afstand tot de tekst, waardoor je het tijdens het afscheid iets makkelijker kunt voorlezen.
  • Vind je het heel spannend of emotioneel, zeg dat dan gewoon. Het kan opluchten om het hardop uit te spreken.
  • Spreek van tevoren met een broer, zus of ander familielid af dat zij het van je overnemen als het echt niet gaat. Vaak geeft dat al zoveel rust, dat het beter lukt.

Bijzondere gedichten voor je overleden vader

Wil jij op een bijzondere manier stilstaan bij het overlijden van je vader? In onze gedichtenbundel vind je mooie gedichten die je voor kunt lezen tijdens zijn afscheid.