• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Waardig afscheid zonder verzekering

Is er geen uitvaartverzekering? Volg het stappenplan ‘uitvaart regelen zonder verzekering’ en neem op een waardige manier afscheid.

 

‘Prachtig duidelijk stappenplan!’

4 sterren van de 5

Stappenplan: een waardig afscheid regelen zonder verzekering

Een uitvaart regelen zonder uitvaartverzekering, waar moet je beginnen? In de periode rondom een overlijden komt er veel op nabestaanden af en moeten er allerlei keuzes worden gemaakt. Heb jij of je dierbare geen uitvaartverzekering, dan komt daar nog een belangrijke keuze bij: de keuze voor een passende uitvaartverzorger. In dit artikel laten we met ons stappenplan zien wat er voor, tijdens en na de uitvaart moet worden geregeld. Je kunt het stappenplan ook downloaden.

Voor het overlijden

Het is moeilijk om na te denken over je eigen afscheid of het afscheid van een dierbare. Maar doe je het, dan kan het rust en houvast geven in een vaak moeilijke tijd. Onderstaande stappen zijn een goed begin:

Stap 1: is er een uitvaartverzekering?
Kijk of er een uitvaartverzekering is afgesloten en of je vrij bent in de keuze voor een uitvaartonderneming. Bij sommige verzekeringen wordt de uitvaart in principe uitgevoerd door de verzekeraar waar de verzekering is afgesloten. Kiezen voor een andere uitvaartverzorger kan altijd, maar dit kan wel gevolgen hebben voor de uitkering.

Stap 2: vind een passende uitvaartverzorger
Ga op zoek naar een uitvaartverzorger die jou kan helpen met het regelen van een persoonlijke uitvaart. Gebruik daarvoor deze 6 tips voor het vinden van de juiste uitvaartverzorger.

Stap 3: zijn de uitvaartwensen bekend?
Uitvaartwensen geven houvast bij het regelen van een uitvaart. Het is dus goed om te checken of de uitvaartwensen bekend zijn.

Een persoonlijk afscheid, ook als je niet verzekerd bent
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Het overlijden

Wanneer een dierbare overlijdt, moeten er in een korte tijd allerlei belangrijke dingen worden geregeld. Vraag je naasten om hulp: zij zijn vaak blij als ze er voor je kunnen zijn.

Stap 4: informeer de huisarts
De huisarts moet worden geïnformeerd wanneer iemand thuis overlijdt. Is het overlijden in het ziekenhuis of verzorgingstehuis, dan wordt de behandelend arts automatisch op de hoogte gesteld.

Stap 5: informeer je omgeving
Licht familie, vrienden en eventueel de werkgever in over het overlijden. Zijn er kinderen bij betrokken? Vergeet dan niet contact op te nemen met de school.

Stap 6: bel de uitvaartverzorger
Meld het overlijden bij de uitvaartverzorger. Bij DELA kan dat 24 uur per dag, 7 dagen per week via 088 335 35 35.

Het regelen van de uitvaart

Het regelen van de uitvaart doe je samen met de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger begeleidt je stap voor stap naar een persoonlijk afscheid dat past bij het leven van jouw dierbare.

Stap 7: verzamel belangrijke documenten en persoonlijke spullen
Verzamel belangrijke documenten zoals de verzekeringspolis, de donorregistratie en het identiteitsbewijs. Leg ook alvast persoonlijke spullen klaar voor de verzorging en opbaring, zoals kleding, sieraden en een foto van je dierbare.

Stap 8: overweeg om een tastbare herinnering te laten maken
Tastbare herinneringen helpen ons om onze dierbaren voor altijd een beetje bij ons te houden. Een bijzondere optie is een sieraad met vingerafdruk. Wil je dit, via de uitvaartverzorger kun je een herinneringsset afnemen. Daarmee maak je zelf de vingerafdruk op papier.

Stap 9: het regelen van de formaliteiten
De uitvaartverzorger regelt alle formaliteiten zoals aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand. Het uittreksel van de akte van overlijden dat op basis daarvan wordt opgemaakt, is nodig om allerlei formele zaken te kunnen regelen bij onder andere de bank en verzekeringsmaatschappijen.

De dag van de uitvaart

Stap 10: afscheid nemen
Alles is volgens jouw wensen geregeld, zodat de uitvaart zelf volledig in het teken kan staan van het afscheid. Wij zorgen ervoor dat alles goed verloopt en nemen praktische zorgen uit handen.

Na de uitvaart

Ook na de uitvaart moet er nog een aantal stappen worden gezet. Als je wilt, doe je dat samen met ons.

Stap 11: nabestaandenzorg
Onze consulenten van nabestaandenzorg nemen na de uitvaart contact op en bieden je praktische en financiële hulp en emotionele ondersteuning. Ook de bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Stap 12: vind een asbestemming of grafsteen
Er zijn verschillende opties voor het bewaren van as of het kiezen van een grafsteen. Tegenwoordig kun je ook steeds meer duurzame keuzes maken als het gaat om de urn of grafsteen.

Stap 13: leg je uitvaartwensen vast
Een uitvaart is vaak een aanleiding om zelf ook na te denken over je uitvaartwensen. Dit kan moeilijk en confronterend zijn. Toch is het goed om stil te staan bij je uitvaartwensen, deze vast te leggen en te delen met de mensen die je lief zijn. Overweeg je ook om een uitvaartverzekering af te sluiten? Doe dan deze test en je weet of een uitvaartverzekering waardevol voor je kan zijn.

Stap voor stap

Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.