Checklist afwikkeling nalatenschap
Download de handige checklist en ga aan de slag met het in kaart brengen van alle praktische zaken rondom je uitvaart. Zo neem je je dierbaren veel werk uit handen en weten ze je keuzes als het zover is.
3 fases van afscheid nemen en keuzes die nabestaanden moeten maken
Heb je een idee wat er op je dierbaren afkomt als jij er straks niet meer bent? Weten zij hoe jij zou willen dat je wordt herinnerd tijdens de uitvaart? Aan de hand van drie fases laten we zien voor welke praktische keuzes nabestaanden komen te staan op het moment dat jij overlijdt. We laten je ook zien wat je nu al zou kunnen regelen voor je uitvaart.
Begraven of cremeren? Die vraag over ons afscheid kunnen we vaak wel beantwoorden. Maar heb je bijvoorbeeld ook al nagedacht over kleding? Waar je wilt worden opgebaard? En hoe jouw afscheid er nou eigenlijk precies uit moet komen te zien, qua sfeer bijvoorbeeld?
Je kunt je dierbaren een hoop regelwerk uit handen nemen, door nu alvast na te denken over de verschillende fases waar zij doorheen moeten als jij komt te overlijden. Daarom zetten we alvast de belangrijkste praktische zaken voor je op een rijtje, opgedeeld in drie fases rondom afscheid nemen. Voor een volledig overzicht kun je onze checklist downloaden.
En door deze zaken samen te bespreken, weten je naasten straks ook zeker dat ze de juiste keuzes maken. Dat geeft hen iets meer rust in een ongetwijfeld emotionele tijd. Een fijn idee toch, dat je op deze manier nog voor ze kan zorgen?
Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.
Drie fases rondom afscheid nemen:
Fase 1: Direct na het overlijden
Fase 2: Het regelen van de uitvaart
Fase 3: Na de uitvaart
Fase 1: Direct na het overlijden
Je nabestaanden hebben maar weinig tijd om een afscheid te regelen en komen daarin voor veel keuzes te staan.
De mensen die bij jouw overlijden zijn, moeten na jouw overlijden vrijwel direct in actie komen. Ze moeten de huisarts, familie en vrienden inlichten. Ook moeten zij alvast contact opnemen met de uitvaartverzorger. Het is handig om dit gesprek alvast voor te bereiden. Weten zij bijvoorbeeld of er een uitvaartverzekering, testament, donorcodicil of uitvaartwensenboekje is? En er zijn nog meer zaken waar ze zich over moeten buigen. Heb jij al eens nagedacht over de volgende vraagstukken?
- Waar wil je worden opgebaard? Thuis of in een uitvaartcentrum?
- Wil je dat een familielid of vriend helpt als de uitvaartverzorger jou verzorgt en aankleedt? Je kunt ook kiezen voor een lichte balseming, als je wilt.
- Mogen familie, vrienden, kennissen, buren en collega’s je nabestaanden thuis bezoeken of liever niet?
- Weet je al welke rouwkaart je wilt en heb je al nagedacht over de tekst?
- Wie krijgen er een rouwkaart? En weten jouw naasten waar ze de adressen van deze mensen kunnen vinden?
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.
Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering
Fase 2: Het regelen van de uitvaart
Vervolgens zullen je nabestaanden de uitvaart praktisch moeten regelen. Daar komt veel bij kijken. Zaken waarbij je misschien nog niet eerder hebt stilgestaan, maar waar je nabestaanden wel in korte tijd een beslissing over moeten nemen. Het helpt als je hier nu alvast over nadenkt en wat zaken vastlegt.
- Wil je worden begraven of gecremeerd?
- Bij begraven: past een begraafplaats of een natuurbegraafplaats het best bij jou?
- Heb je al nagedacht over het soort kist? Sober, duurzaam of luxe? Er zijn volop mogelijkheden.
- Welk rouwvervoer heb je voor ogen?
- Komt er een rouwadvertentie in de (plaatselijke) krant? Hoe moet die rouwadvertentie eruit komen te zien?
- Wil je dat de afscheidsceremonie in de kerk, aularuimte of ergens anders plaatsvindt?
- Hoe ziet je afscheid eruit? Je kunt alvast nadenken over zaken zoals de locatie, muziek en speeches.
- Wil je graag dat er bloemen staan? En zo ja, welke bloemen? Heb je een specifieke voorkeur voor soort en kleur?
- Wil je dat er na afloop gelegenheid is om na te praten en herinneringen op te halen? En wat voor eten en drinken wil je daar dan bij?
- Wanneer wordt de kist gesloten en wie mogen daarbij zijn?
Fase 3: Na de uitvaart
Na het afscheid hebben nabestaanden vaak behoefte aan rust en tegelijkertijd voelen sommigen zich eenzaam. Na een heel drukke week waarin rouw en regelwerk zich afwisselden en ze zich gesteund voelden door familie en vrienden, staan ze er nu alleen voor. Het rouwen begint nu, een belangrijk proces. Maar daarnaast zijn er nog tal van praktische zaken die moeten worden geregeld. Het is goed om te weten dat je nabestaanden hierbij kunnen worden geholpen door een nabestaandenconsulent. Het helpt ook als jij vast nadenkt over de volgende dingen:
- Bij begraven: wat voor grafsteen moet er komen? Of heb je hier een ander idee over?
- Als je wilt worden gecremeerd, kun je misschien alvast iets vastleggen over het uitstrooien van je as. Heb je daarvoor een speciale plek in gedachten? Of moet de as thuisblijven? Wordt de as bijgezet op een (natuur)begraafplaats? Of in de urnengalerij van het crematorium?
- Dankbetuigingen: Ja of nee? En zo ja naar wie?
- Weet je welke tekst erop komt te staan? Misschien heb je al een tekst in gedachten of heb je een specifiek idee over de vormgeving? Of laat je dit liever over aan je nabestaanden? Dat kan natuurlijk ook.
- Opzeggen van abonnementen en eventueel social media-accounts.
- Inlichten van onder meer verzekeringsmaatschappijen, instanties, verenigingen en banken.
Een overzicht van alle praktische zaken?
Zoals je merkt komen er, naast alle emoties, ook veel praktische zaken kijken bij het overlijden van een dierbare. Om alles nog eens op je gemakje te kunnen bekijken, hebben we een checklist uitvaart gemaakt, waarop je meteen ziet welke zaken je nu al kunt regelen voor je uitvaart. Zodat je nabestaanden weten wat ze moeten doen als het zover is.