• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

30% van de Nederlanders heeft de uitvaartwensen vastgelegd

47 procent van de Nederlanders wil gecremeerd worden, 24 procent begraven. Nederlanders weten dus wat ze willen, en tóch heeft maar 30 procent de eigen uitvaartwensen vastgelegd. Deze en andere cijfers komen voort uit onderzoek van DELA en Markteffect uit 2022*. Heb jij jouw uitvaartwensen al vastgelegd?

Begraven of cremeren?

Voor nabestaanden is het prettig om te weten of hun dierbare begraven of gecremeerd willen worden. Het geeft rust en duidelijkheid in een moeilijke tijd. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders wel weten of hun voorkeur uitgaat naar begraven of cremeren. Slechts een klein aantal kiest voor een andere manier:

 • 24 procent: begraven
 • 13 procent: weet het nog niet
 • 8 procent: nabestaanden mogen kiezen
 • 5 procent: het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap
 • 3 procent: resomeren

Grafiek wat moet er met je lichaam gebeuren

DELA Wensenboek

Denk je al wel eens na over je eigen uitvaart? Het is niet fijn om over je wensen na te denken, maar het is wel belangrijk. Hiermee neem je je naasten laten een hoop zorgen uit handen. In het DELA wensenboek kun je eenvoudig jouw wensen op een rij zetten.

Andere uitvaartwensen

Naast begraven of cremeren, denken veel mensen na over de grootte van hun afscheid en de duurzaamheid ervan:

 • 53 procent van de mensen vindt een kleine uitvaart passend.
 • 41 procent wil dat het afscheid het milieu zo min mogelijk belast.

In hoeverre mensen deze wensen delen met hun dierbaren, is niet helemaal duidelijk. Volgens ons onderzoek heeft maar 30 procent van de mensen hun uitvaartwensen echt opgeschreven.

Inspiratie door andere culturen

Bij DELA doen we er alles aan om uitvaarten naar wens uit te voeren, óók als de wensen of rituelen horen bij andere culturen. In de toekomst gaat dit waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol spelen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 40 procent van alle mensen ervoor open staat om geïnspireerd te worden door rituelen uit andere culturen voor het eigen afscheid. Een Surinaams bazuinorkest tijdens het dragen van de kist? Ook dit kun je natuurlijk opschrijven in een online wensenboek.

Vastleggen hoe jij herinnerd wilt worden

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders naast hun uitvaartwensen graag willen vastleggen hoe ze herinnerd willen worden:

 • 34 procent wil de laatste woorden voor hun dierbaren opschrijven.
 • 32 procent wil een verzameling van wijsheden vastleggen.

Met name jonge mensen tussen de 25 en 39 staan hiervoor open.

Nalatenschap vastleggen in een testament

Sommige dingen horen niet thuis in een wensenboek, maar in een testament. In een testament kun je vastleggen wie wat krijgt na je overlijden. Het geeft je nabestaanden duidelijkheid en kan ruzies voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van alle Nederlanders een testament heeft gemaakt om de nalatenschap te regelen. Met name 65-plussers doen het (56 procent), maar ook jongere mensen laten een testament opstellen (19 procent van de 25- tot 39-jarigen).

De digitale nalatenschap en administratieve nalatenschap worden minder vaak vastgelegd (ook dit doen met name de 65-plussers):

 • 13 procent van de mensen heeft hun wachtwoorden ergens opgeschreven (digitale nalatenschap)
 • 19 procent heeft een overzicht gemaakt van abonnementen en lidmaatschappen van bijvoorbeeld sportverenigingen (administratieve nalatenschap)

*De cijfers uit dit artikel zijn voortgekomen uit onderzoek van DELA en Markteffect: 1.570 Nederlands werd gevraagd hoe zij omgaan met de dood en met afscheid nemen, en hoe ze verder leven na een overlijden.

Wel of geen testament nodig?

Wil je je jouw nalatenschap goed regelen en vraag je je af of je daarvoor een testament nodig hebt? Onze VoorelkaarDesk voor leden adviseert je in begrijpelijke taal.

Leg je wensen vast

Hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf opschrijven in een papieren wensenboek of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.