Praatstuk opstellen van een testament
Het opstellen van een testament kan confronterend zijn, voor zowel jou als je naasten. Hoe betrek je jouw geliefden bij het proces en welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken?
Erfenis verdelen? 9 tips om een familieruzie te voorkomen
Iedere familie wil de erfenis van een overleden dierbare zonder ruzie afwikkelen. Toch lukt het in de praktijk niet altijd. Vooral als de nalatenschap niet duidelijk is geregeld, kan er gedoe ontstaan. In dit artikel bespreken we 9 tips om een familieruzie te voorkomen en de erfenis te verdelen op een manier die bij jullie past.
1. Denk goed na over je nalatenschap: aan wie wil je wat nalaten?
Als je niks anders regelt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat zijn in eerste instantie je partner (als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partners van elkaar) en je kinderen (biologisch of geadopteerd). Daarna komen andere familieleden, zoals je ouders, broers en zussen, ooms en tantes en zelfs neven en nichten. Zijn dat ook echt de mensen aan wie je alles wilt nalaten? Of heb je bijvoorbeeld een stiefdochter of een goede vriendin die je een deel van je erfenis wilt geven? Maak een lijst met alle dierbaren die je iets wilt nalaten. Neem hier de tijd voor, zodat je goed kunt nadenken over wat je precies aan wie wilt geven.
Wil je waardevolle spullen nalaten? In een handgeschreven codicil kun je opschrijven aan wie je bepaalde, waardevolle spullen wilt nalaten.
Ruzie oplossen
Heb je ruzie met iemand die komt te overlijden of ben je zelf ziek? Dan kan het rust geven om het goed te maken. In dit praatstuk leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen.
2. Leg je nalatenschap vast in een testament.
Weet je wie je wat wilt nalaten? Leg het dan vast. Een goede manier om dit te doen is in een testament. Je kunt daarin laten opnemen wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt. Als je kleine kinderen hebt, kun je ook laten opnemen wie de voogden zijn. Een testament zorgt voor duidelijkheid: alle betrokkenen weten na je overlijden wat je wensen waren. Bij mondelinge afspraken is dat niet altijd het geval, wat sneller achterdocht of ruzie veroorzaakt.
Tip: Check om de vijf jaar wat er in je testament staat. Past het nog bij je wensen of kun je het beter laten aanpassen?
3. Laat je nabestaanden een bemiddelaar gebruiken bij ruzie.
Ben je bang dat er een familieruzie ontstaat rondom je nalatenschap? Overweeg dan om een zogenaamde mediation clausule toe te laten voegen aan je testament. Je eist dan van je erfgenamen dat ze bij ruzie een bemiddelaar inschakelen. Een andere naam voor bemiddelaar is mediator. Vandaar de naam mediation clausule. De bemiddelaar praat met alle erfgenamen en probeert met alle informatie de ruzie op te lossen. Pas daarna mag de erfenis uitgekeerd worden.Testament laten opmaken
Elk testament is anders en notarissen maken het vaak op tegen een uurtarief. Leden van DELA kunnen onze NotarisService gebruiken. Zo kun je tegen een vast ledentarief een testament laten opmaken bij een van de notarissen waar we mee samenwerken.
4. Leg je keuzes en wensen goed uit aan je nabestaanden.
Als een erfenis wordt verdeeld, kan er oud zeer boven komen. Waarom krijgt de broer die toch altijd al werd voorgetrokken óók nog het huis? Waarom krijgt de jongste zus betekenisvolle familiesieraden, en de oudste zus spullen waar ze niks mee kan? Familieruzies over een erfenis hebben vaak meer te maken met gekwetste gevoelens dan met geld of spullen. Voorkom dit door je keuzes uit te leggen. Praat er samen over en schrijf het op, bijvoorbeeld in een brief aan je kinderen of als onderdeel van je testament.5. Wijs een executeur aan die de erfenis verdeelt.
Heb je meerdere erfgenamen? Dan kan het een goed idee zijn om een zogenaamde executeur aan te wijzen in je testament. De executeur regelt de erfenis en moet dus iemand zijn die je volledig vertrouwt. Het kan een van de erfgenamen zijn, maar ook een ander familielid, een goede vriendin of een notaris. Een executeur handelt uit naam van de overledene en zal er alles aan doen om ruzie te voorkomen.6. Schenk geld bij leven.
Je kunt dit voorkomen door al een geldbedrag te geven als je nog leeft. Schenken bij leven heet dat. Je kunt dat doen op belangrijke momenten in het leven van je dierbaren. Je kunt geld geven voor een studie, of om te helpen een huis te kopen. Zo laat je zien dat je er bent voor je dierbaren.7. Verdeel waardevolle spullen al bij leven.
Een erfenis bestaat niet alleen uit geld, maar ook uit spullen. Die spullen zijn vaak verbonden met herinneringen en zijn vaak heel waardevol voor erfgenamen. Vraag op tijd wie wat wil hebben en maak daarvan een lijst. Het voorkomt dat er in een moeilijke, emotionele tijd ruzie over ontstaat.8. Verkoop je woning tegen een eerlijke prijs.
Wil één van je kinderen graag het ouderlijk huis erven? Dan wil je het misschien voor een zacht prijsje aan je zoon of dochter verkopen. Dat is heel begrijpelijk, maar het is niet helemaal eerlijk naar andere kinderen. Zij hebben namelijk recht op een deel van de verkoopwaarde. Schakel dus een makelaar of taxateur in en verkoop je huis tegen een prijs die past bij de huidige woningmarkt.Webinar Erfrecht en Levenstestament
We houden regelmatigs webinars Erfrecht en Levenstestament. Hierin geven onze juristen antwoord op al je vragen.
9. Probeer onterven te vermijden.
Je kunt één of meerdere kinderen in je testament onterven, maar kinderen hebben altijd recht op hun zogenaamde legitieme portie. Kort samengevat is de legitieme portie ongeveer de helft van wat het onterfde kind geërfd zou hebben volgens de wet als deze niet onterfd zou zijn. Onterven leidt vaak tot familieruzies, blijkt uit een peiling van vier belangenverenigingen van notarissen en advocaten. Vraag je af of je dat er echt voor over hebt. Kies je er toch voor? Probeer dan in ieder geval uit te leggen waarom je de keuze maakt. Bespreek het ook met je andere kinderen.Praatstuk opstellen van een testament
Het opstellen van een testament kan confronterend zijn, voor zowel jou als je naasten. Hoe betrek je jouw geliefden bij het proces en welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken?