• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

4 tips bij het zoeken naar een bijzondere uitvaartlocatie

Afscheid neem je het liefst op een bijzondere plek, op een mooie locatie met nét die persoonlijke aankleding die hoort bij het leven van je dierbare.

1. Persoonlijk

Wij hebben unieke uitvaartcentra en crematoria op veel verschillende locaties. Organiseer je een uitvaart op een van onze locaties, dan bespreken onze uitvaartverzorgers graag jouw wensen voor persoonlijke aankleding met je door. Je kunt natuurlijk ook voor een plek kiezen die van persoonlijke betekenis is. Een locatie waar de overledene fijne herinneringen aan had, bijvoorbeeld. Een nadeel is dat er misschien minder mogelijk is op het vlak van catering, muziek en beeld en opbaarmogelijkheden.

Houd er rekening mee dat je altijd aan de uitvaart terugdenkt als je de locatie weer bezoekt. Vind je dat fijn of misschien toch niet? Er zitten uiteraard ook andere kosten verbonden aan een bijzondere uitvaartlocatie.

Toegankelijk voor iedereen

Al onze uitvaartcentra en crematoria zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook zijn er één of meer rolstoelen beschikbaar. Alle aula’s van de crematoria en uitvaartcentra zijn uitgerust met een ringleiding voor slechthorenden. Zo’n ringleiding zorgt ervoor dat mensen met een hoortoestel kunnen horen wat er wordt gezegd en kunnen luisteren naar de muziek zonder storend omgevingsgeluid.

Voorbeelden van bijzondere locaties

  • Een stamkroeg
  • Een theater
  • Een kasteel
  • Een museum
  • Een voetbalstadion

2. Huisdieren welkom

Voor de familie kan het belangrijk zijn dat een huisdier, bijvoorbeeld de hond van opa, meegaat naar de uitvaart. Dat is meestal geen enkel probleem. Bij een uitvaart, verzorgd door ons, was laatst zelfs een paard aanwezig. De auladeuren stonden open en net daarbuiten stond het paard, zodat de bezoekers van de afscheidsdienst hem goed konden zien. Het dier kon op die manier ook zo dicht mogelijk bij de kist staan. Vrijwilligers van een manege zorgden ervoor dat het paard zich op z’n gemak voelde.

3. Lief gebaar

Goed idee: leg op elke stoel in het crematorium een mooi tasje of zakje met daarin bijvoorbeeld zakdoekjes, een pepermuntje en een klein flesje water. Je kunt ook de gasten een herinnering meegeven. Bijvoorbeeld in de vorm van een bedeltje omdat de overledene altijd een bedelarmband droeg of een roos omdat iemand enthousiast tuinierde. Of geef iets te eten mee, bijvoorbeeld een koetjesreep van oma.

Online wensenboek

Ken je ons online wensenboekje al? Je kunt eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken er moeten worden geregeld.

4. In de openlucht

Buiten afscheid nemen kan natuurlijk ook. Op het strand, in de eigen tuin of op het water. In Heerhugowaard heeft uitvaartcentrum Waerdse Landen een prachtige buitenaula. Een mooi voorbeeld van het feit dat je niet altijd hoeft te kiezen voor een ‘gewoon’ uitvaartcentrum. DELA heeft bijzondere vestigingen in heel Nederland. Is er geen crematorium, uitvaartcentrum of begraafplaats van ons in je omgeving? Dan werkt de coöperatie samen met lokale partijen.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Gebeurtenissen in het leven, zoals het afscheid van een dierbare, kunnen een trigger zijn om na te denken over je eigen uitvaartwensen. Heb jij al ideeën over hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien? Op welke mooie plek zou jouw uitvaart mogen plaatsvinden? Nadenken over dit onderwerp is niet makkelijk. Toch is het goed om eens bij je wensen stil te staan en om je nalatenschap in kaart te brengen. Zo weten je nabestaanden wat jij wel en niet belangrijk vindt.

Aankleding uitvaartlocatie

De aankleding van een uitvaartlocatie zorgt mede voor een onvergetelijk afscheid. Lees onze tips voor de aankleding  en wat je kunt meegeven na de uitvaart.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.