• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

In gesprek over je uitvaart

Het kan lastig zijn om het gesprek over je uitvaart te starten. Toch is het belangrijk om je wensen te bespreken met je dierbaren. Om het gesprek op gang te brengen, kun je deze kaarten gebruiken.

Zelf je uitvaart regelen of laat je dit over aan je naasten?

Gerja en haar dochter Nelleke gaan in gesprek over hun uitvaart. Door het over uitersten te hebben, blijkt dat ze toch niet écht van elkaar wisten hoe een afscheid eruit zou moeten zien. Wat voor de één voor de hand liggend is, is voor de ander ondenkbaar.

 Het is wel handig dat ik dit weet. 
Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.
Gerja en Nelleke krijgen uiteenlopende stellingen over hun uitvaart voorgelegd. Hoe goed moeder en dochter elkaar ook kennen, ze worden soms toch nog verrast door elkaars keuzes. Zo wil Gerja thuis worden opgebaard, terwijl Nelleke kiest voor een uitvaartcentrum. Gerja: ‘Ik zou dat heel lastig vinden. Begrijp je niet dat ik dan dag en nacht bij je wil zijn?’ Bekijk de video en zie hoe belangrijk het is om je uitvaartwensen bespreekbaar te maken.

Kaartenset als hulpmiddel
Nadenken over je eigen afscheid is lastig omdat het je confronteert met je eigen sterfelijkheid. Met het feit dat je dierbaren op een bepaald moment moet achterlaten. Maar om je dierbaren zo goed mogelijk achter te kunnen laten, is het juist belangrijk om over je wensen na te denken, deze vast te leggen en te bespreken met je dierbaren. Om het gesprek met je dierbaren op gang te brengen, kun je de set met kaartjes downloaden die Gerja en Nelleke gebruiken in de video. Op elk kaartje vind je twee uitersten. Maak een keuze en licht je keuze toe.


Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

In dubio

In de serie In dubio gaan Nederlanders met elkaar in gesprek over uiteenlopende onderwerpen. Door te moeten kiezen uit uitersten ontstaat er al snel een gesprek over het waarom achter keuzes. Hoe licht of zwaar het gesprek wordt, bepaal je zelf maar een ding is zeker, je gaat het onderwerp niet uit de weg.