• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap in het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

‘Het afscheid was integer en eerlijk.’

Nellie (86) hield van eenvoud. Ze was het gelukkigst als ze kon zorgen voor haar familie en ‘haar’ gehandicapte kinderen van de dagbesteding. Haar afscheid vond middenin de natuur plaats, in het mooie Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. Zoon Henri: ‘Doordat we tijdens de dienst zo dicht bij elkaar stonden, raakte het ons denk ik nog meer.’

‘Onze moeder heeft lang zelfstandig gewoond maar door haar dementie hebben we haar uiteindelijk naar een verzorgingstehuis moeten brengen. Ze was nog geen uur binnen en hielp al met poetsen en kopjes op tafel zetten. Als ze anderen kon verzorgen, dan was ze op haar gelukkigst; dat was altijd al zo. Ik heb me regelmatig afgevraagd of het echt kan, met zo ‘weinig’ blij zijn, maar zij was content met die eenvoud. Ze had nooit slechte zin, ook niet toen ze ziek werd. Nu ze er niet meer is, kan dat besef me echt raken.

Dat doet onze Hen wel

Onze moeder heeft ons altijd honderd procent vertrouwd. Als er iets belangrijks geregeld of gedaan moest worden, dan zei ze: ‘Dat doet onze Hen of onze Twan wel.’ Over haar uitvaart hebben we nooit gesproken, maar ik weet zeker dat ze daarover hetzelfde zou hebben gezegd. Toen ze overleed, heb ik alles geregeld samen met mijn gezin en mijn broer Twan. Dat ging hartstikke goed en we waren het er meteen over eens dat het een intiem afscheid moest worden. Het Peerke Donders Paviljoen paste daar perfect bij. Niet alleen door het kleinschalige karakter, maar ook door de achtergrond van Peerke zelf. Onze moeder heeft net als hij veel vrijwilligerswerk gedaan en heeft lang gewerkt bij een dagbesteding voor kinderen met een verstandelijke beperking. We vonden het mooi om dat te laten terugkomen.

Wist je dat er heel veel mogelijk is bij ons? Bijvoorbeeld een afscheid op een bijzondere plek, zoals het sfeervolle Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de de uitvaartverzekering van DELA.

Frietjes eten onder de paraplu

De dienst was heel intiem. We waren met ongeveer vijftig man en de kist stond gewoon in het zaaltje erbij. Twan heeft een prachtig gedicht voorgedragen en Selma, mijn jongste dochter, heeft ook heel mooi gesproken. Ze vertelde heel open en eerlijk dat ze opa, die twintig jaar geleden is overleden, zo mist. En dat ze het weleens moeilijk vond dat oma haar emoties niet zo goed kon tonen. De band met oma was daardoor niet altijd optimaal, maar ze had wel veel mooie herinneringen aan haar. Zo wist ze bijvoorbeeld nog dat zij en haar zusje een keer per se buiten in de regen wilden eten. Ze zijn daarop samen met opa en oma frietjes gaan eten onder de paraplu. Doordat we tijdens de dienst heel dicht bij elkaar stonden en door de grote ramen uitkeken over de natuur, raakte alles denk ik nog meer. Het was allemaal heel integer en eerlijk.

Achter de wagen aanlopen

Na de dienst zijn we met alle kinderen en kleinkinderen om de kist gaan staan en hebben we afscheid genomen van mijn moeder. We hebben haar daarna zelf de wagen ingedragen en zijn tot aan de straat achter haar aangelopen, tot we haar niet meer zagen. Dat was mooi en voelde goed. Daarna zijn we naar de koffieruimte gegaan waar de andere gasten waren. We hebben nagepraat over de dienst en herinneringen opgehaald. De dag was precies zoals hij moest zijn: waardig en eenvoudig.

Geschiedenis Peerke Donders

Vrijwel alle Tilburgers kennen Peerke Donders. Hij maakte geen onderscheid tussen rang of stand. Hij was er voor iedereen. Dat schept een de band tussen de Stichting Petrus Donders Tilburg en DELA. Onze dienstverlening staat in het teken van doorgeven en het verbinden van generaties. Als coöperatie geloven we dat we er zijn voor elkaar.

Meer over het Paviljoen Peerke Donders

Peerke Donders is een sfeervolle plek met ruim uitzicht op het omringende park. Een afscheid in het paviljoen kan worden bijgewoond door veertig tot vijftig nabestaanden. ‘We zien dat mensen steeds vaker kiezen voor een afscheid op een locatie waar zij een persoonlijke binding mee hebben’, aldus Katinka Timmermans, locatiemanager Tilburg. ‘Het afscheid kan bij mooi weer ook buiten, in het park, plaatsvinden. De catering kan worden gehouden in het aangrenzende sfeervolle café Peerke Donders. Uw wensen bepalen hoe wij samen de uitvaart samenstellen.’

Bekijk de mogelijkheden voor een betekenisvol afscheid zonder verzekering.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.