• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 6 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor uitvaartspeeches. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Niet speechen tijdens de uitvaart, toch iets doen?

Er zijn veel verschillende manieren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan een uitvaartceremonie. Bijvoorbeeld met muziek of geschreven woorden. Voel je niet verplicht om te speechen.

Plaatjes draaien

Anna: ‘Toen mijn vriendin Marleen overleed vroeg haar man of ik iets wilde vertellen tijdens haar uitvaart. Ik zei ja, maar kon niet op de juiste woorden komen. Ik heb in plaats van een speech onze favoriete plaat meegenomen en die op mijn oude draagbare platenspeler naast haar kist afgespeeld. Marleen en ik draaiden vroeger samen altijd plaatjes en dan dansten we en zongen luidkeels mee. En dat deden we tot vlak voor haar dood nog steeds. Door de aula schalde haar lievelingslied ‘Islands in the stream’ van Kenny Rogers en Dolly Parton, ik neuriede zachtjes mee en ik weet zeker dat ze het geweldig had gevonden.’

Welkom en dank

Liever geen verhaal vertellen, maar toch je steentje bijdragen? Dan kun jij degene zijn die de gasten welkom heet en dankt voor hun aanwezigheid. Je vertelt aan de aanwezigen in de zaal hoe de plechtigheid wordt opgebouwd en kunt aan het einde van de afscheidsceremonie ook iedereen uitnodigen voor de nazit met een drankje en een hapje.

Afscheidsgroet

Vraag de aanwezigen om een wens, een mooie tekst, iets liefs of wat er maar in hun opkomt op een klein briefje schrijven. Als je dit ter plekke doet tijdens de afscheidsdienst, kun je ze vragen het papier op te rollen en in een mooie doos bij de uitgang te stoppen. Deze ‘laatstewoordendoos’ kun je thuis een mooie plek geven. Vraag je de gasten van te voren om zo’n tekstje naar je toe te sturen, dan zou je ze ook in de uitvaartkist kunnen meegeven.

Herinneringskaartjes

Bidprentjes uitdelen bij begrafenissen is van oudsher een katholieke traditie. Het is een kaartje (meestal met een portretfoto erop) dat dient als herinnering aan de overledene. Naam en de geboorte- en sterfdatum van de overledene worden erop vermeld en een oproep tot gebed. Tegenwoordig hoeft zo’n ‘prentje’ niet per se een religieuze betekenis te hebben. Je geeft de gasten eigenlijk een klein aandenken  mee voor thuis. Er zijn geen regels voor de tekst op zo’n herinneringskaartje. Bij de één staat er een uitgebreide levensloop op, bij de ander bijvoorbeeld alleen een kort gedicht.

Toch liever speechen?

Wil je toch liever speechen tijdens de uitvaart? Lees onze tien stappen  voor het schrijven van een afscheidsspeech. En hoe je je goed kunt voorbereiden op een speech.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.