• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

'Uitvaart regelen in coronatijd: 'We videobellen met nabestaanden in plaats van dat we bij hen langsgaan.’

Een uitvaart regelen in coronatijd zijn door de maatregelen van het RIVM echt anders. ‘We videobellen met nabestaanden in plaats van dat we bij hen langsgaan om de afscheidsdiensten te regelen. Dat is wennen, maar het valt me ook mee hoe het gaat.’ Lees het verhaal van uitvaartverzorger Mieke.

'Om afscheidsdiensten te regelen, videobellen we met nabestaanden in plaats van dat we bij hen langsgaan*. Dat is wennen. Je mist nuances, en je kunt niet zien wat niet uitgesproken wordt, maar uiteindelijk kom je er wel. Ik neem mensen mee in het gesprek, reik alternatieven aan en stel hen gerust. We bespreken hun verwachten en wat er mogelijk is. Hoe graag ik ook zou willen dat het anders was, veel dingen zijn niet zoals normaal. Ondanks alles vinden we tóch een manier om dit met elkaar te doen. Vergeet niet hoe creatief mensen zijn, ze bedenken hele mooie dingen. Mensen hebben nog meer behoefte aan rituelen nu, meer nog dan anders. In die kleine dingen vinden ze houvast.'

Uitvaart in coronatijd
Let op! Dit verhaal is geschreven in coronatijd, rekening houdend met de toen geldende coronaregels. Ben je op zoek naar meer informatie over afscheid nemen in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

Meeleven op afstand

Afgelopen week was ik bij een afscheid in de aula. De echtgenoot liep alleen naar buiten, zijn kinderen waren al weg, dat wilde hij graag zo. In de hal ging hij nog even op het bankje zitten. Dat was zo’n eenzaam gezicht. Normaal gesproken was ik er even bij gaan zitten en dat kon nu niet. Dat grijpt me aan. Ik ben op afstand blijven staan en heb met hem gewacht. Ik liep met hem mee naar de auto en vroeg hem nog eens wat voor iemand zijn vrouw was. Zo probeerde ik even dichtbij te komen en te laten merken dat ik met hem meeleefde. Hij vertelde me dat ze kordaat en heel net was, dat ze er altijd prachtig uitzag en voor iedereen zorgde. Hij wilde dat nog even met me delen, hoe fijn hij zijn leven met haar gevonden had. Zo bereik je dan toch het contact dat je normaal gesproken bij mensen thuis in het voorgesprek hebt. Dat probeer ik nu op andere momenten te vinden.' Uitvaartverzorger Mieke.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.