• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Maak een klein gebaar

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? De labels met mooie spreuken kun je bijvoorbeeld bevestigen aan een bosje bloemen of een cadeautje.

 

12 tips hoe je er voor je dierbare in het ziekenhuis kunt zijn

Gaat een dierbare naar het ziekenhuis, dan zijn er veel vragen; bijvoorbeeld is bezoek toegestaan? In dit artikel geven we tips hoe je er voor je dierbare kunt zijn.

Uitvaart in coronatijd
Let op! Dit verhaal is geschreven in coronatijd, rekening houdend met de toen geldende coronaregels. Ben je op zoek naar meer informatie over afscheid nemen in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

Voor volwassenen: verbinding maken met je stem, je lach – en jullie herinneringen

Je dierbare nu niet kunnen vasthouden is ontzettend moeilijk, maar gelukkig zijn er andere manieren om dicht bij elkaar te zijn. Je stem, je lach, de foto’s toen jullie samen waren. De herinneringen die jullie samen delen, kunnen jouw dierbare nu veel steun geven. Laat je inspireren door onderstaande ideeën:

  • Contact met je dierbare is belangrijk, voor allebei de kanten: bel, videochat en schrijf berichten. Gaat de gezondheid achteruit, vraag dan aan de verpleging om regelmatig boodschappen te laten horen die je hebt ingesproken. Weet dat het soms heel vermoeiend kan zijn om te lezen, dus dat een ingesproken stem dan heel fijn kan zijn. Bedenk daarbij dat de verplegers het enorm druk hebben, maar doen wat ze kunnen om er voor iedereen te zijn.
  • Wat mensen met name missen als ze naar het ziekenhuis moeten, is hun dagelijks leven, hun thuis. Stuur dus niet alleen liefdevolle boodschappen, maar deel ook de ‘normale’ dingen met ze: de zon die door het woonkamerraam valt, de tulp die langzaam opengaat.
  • Houdt een dagboekje voor iemand die ziek is bij waarin je schrijft wat er elke dag gebeurt, wat je bezig houdt, nieuwsberichten en steunbetuigingen van anderen. Vul het eventueel aan met foto’s en beelden. Het helpt hem of haar om herinneringen beter te kunnen plaatsen, om te zien dat er elke dag aan hem is gedacht.
  • Je moet er niet aan denken, maar ligt je dierbare op sterven, wat dan zou helpen bij het afscheid nemen: vraag de verpleging een familiefoto op zijn of haar hart te plaatsen en een kledingstuk van jezelf, bijvoorbeeld een trui, tegen zijn wang te leggen. Ook een berichtje met liefdevolle woorden kan worden afgespeeld. Ook hier geldt weer; bedenk dat de verplegers het enorm druk hebben, maar doen wat ze kunnen om er voor iedereen te zijn.
  • Beleef deze moeilijke periode niet alleen. Bel met familie en vrienden en praat over je dierbare en je angsten.
  • Heel belangrijk: Vel geen oordeel over jezelf, je emoties of de manier waarop je met deze situatie omgaat. Het is een ongelofelijk moeilijke tijd, zo anders dan anders: niemand is of was hierop voorbereid.
  • Mocht je onverwachts naar het ziekenhuis moeten? Neem bijvoorbeeld foto’s van je kinderen en kleinkinderen mee, een brief die veel voor je betekent en een favoriet kledingstuk met de geur van je partner. Moet jouw dierbare onverwachts naar het ziekenhuis? Kijk of je het kan brengen of bezorgen.

Voor kinderen: opa is niet alleen, omdat jij aan hem denkt

Ook het leven van kinderen staat momenteel op z’n kop. Ze mogen niet naar school, ze mogen hun vriendjes en grootouders niet zien. Als een dierbare dan ook nog naar het ziekenhuis moet, zitten ze vaak vol met vragen en verdriet. Onderstaande handvatten helpen je ze door deze moeilijke tijd te begeleiden:

  • Leg op een laagdrempelige manier uit wat corona is en waarom dat betekent dat we niet op bezoek mogen in het ziekenhuis. Het helpt kinderen te begrijpen dat we het doen om anderen te helpen en dan we nog steeds veel van elkaar houden ondanks dat we elkaar nu niet kunnen zien. Heb je kleine kinderen? In deze mooie video legt Grote Vriend aan Flip met behulp van een koekje uit wat corona is.
  • Voor kinderen is het nu erg belangrijk om te weten dat hun dierbare niet alleen is, niet écht alleen is. Leg uit dat er goed wordt gezorgd voor opa en dat jullie in jullie harten altijd bij hem zijn. Bij kleine kinderen kan het helpen om dit concreet te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie iedere keer als jullie aan opa denken een lego-steentje opstapelen. Op het eind van de dag kunnen jullie samen naar het bouwwerk kijken en weet het kind: we hebben héél veel aan opa gedacht.
  • Maak samen met de kinderen een plakboek vol met foto’s en verhalen van jullie en de dierbare en geef het aan de verplegers.
  • Laat de kinderen spraakberichtjes of videoboodschappen naar de dierbare sturen. Vraag ze bijvoorbeeld iedere dag hun drie lievelingsmomenten te fotograferen en met opa te delen.
  • Voer een openhartig gesprek met je kinderen als jullie dierbare komt te overlijden. Antwoord zo eerlijk mogelijk op vragen, op een manier die past bij de leeftijd van je kind. Betrek de kinderen bij de uitvaart (leestip: tips voor een uitvaart met kinderen).

Met dank aan: Lies Scaut – De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.

Maak een klein gebaar

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? Of diegene een hart onder de riem steken? Download hier labels met mooie spreuken die je kunt bevestigen aan bijvoorbeeld een bosje bloemen of een cadeautje.