Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

 

'De sprankeling in haar ogen, die had ze nog steeds.'

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende soorten vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van René, die zijn dochter Renate (37) verloor aan borstkanker. Haar uitvaart stond in het teken van terugkijken op een leven dat écht is geleefd. René: 'Als een jong leven wordt afgebroken, is het belangrijk dat je als nabestaande kunt terugkijken op een leven dat écht geleefd is. Dat dat bij Renate zo is, geeft me veel troost.

Een loopkoets bezaaid met witte lelies, rozen en orchideeën. Veel mensen, die feesten op het leven. Dierbaren die persoonlijke woorden spreken. Een borrel in de kroeg. Het waren de wensen van Renate, die het afscheid kreeg dat ze zo graag wilde.

Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Bijzonder moment

Renate kreeg anderhalf jaar geleden borstkanker, vertelt haar vader. ‘Het was in principe goed te behandelen maar ze kreeg te maken met de ene complicatie na de andere. ‘Papa, ik voel me echt niet goed,’ zei ze in januari tegen me. Ze was kortademig en voelde zich slechter dan vóór de behandelingen. We zijn toen acuut naar het ziekenhuis gereden. De kanker bleek uitgezaaid, er was niks meer aan te doen.’Renate 'kocht' tijd dankzij verdere behandeling. Ze kon nog een reis maken naar Israël. Bij de Klaagmuur in Jeruzalem beleefde ze een bijzonder moment. Nadat ze emotioneel volledig instortte, kwam er een enorme rust over haar heen. Ze vond daar het antwoord waarnaar ze had gezocht. 'Wat dat was, heb ik nooit geweten, maar de wetenschap dat ze daar bij die Muur vrede met de situatie vond, geeft me veel troost.’ Helaas moest Renate haar reis eerder dan gepland afbreken omdat het snel bergafwaarts ging. Een paar dagen na thuiskomst overleed ze. 'Veel te snel en veel te onverwacht.’  

Feesten op het leven

Het afscheid was exact zoals Renate het wilde. 'Ze had ons allemaal instructies gegeven over hoe het moest', blikt haar vader terug. 'Want zo was Renate; ze gaf instructies', zegt hij met een warme glimlach.  Zo hield ze van bloemen, veel bloemen. Lelies, rozen en orchideeën waren er dan ook in overvloed. Zoals op de loopkoets waarin ze vervoerd werd. Terwijl haar dierbaren persoonlijke woorden spraken, werd er een prachtige foto van haar geprojecteerd op de muur. 'De foto was maar een paar weken voor haar dood gemaakt, maar de sprankeling in haar ogen, die had ze nog steeds. Dat raakte me heel erg', zegt haar vader.

‘Maar het was niet alleen maar treurnis, een feestje hoorde erbij. Renate wilde dat we feestten op haar leven’. Dus gingen haar nabestaanden na de uitvaart borrelen in Renate's favoriete kroeg. Eigenlijk was die gesloten op de dag van de uitvaart, maar ook daar had Renate rekening mee gehouden. ‘Als ik kom te overlijden terwijl jullie dicht zijn, gaan jullie wel open, hoor’, had ze de eigenaar op het hart gedrukt. Dat gebeurde ook.  

‘Voor altijd bij me’

Haar afscheid gaf goed weer hoe Renate was: een levensgenieter. Altijd omringd door haar familie en vrienden. 'Als een jong leven wordt afgebroken, is het belangrijk dat je als nabestaande kunt terugkijken op een leven dat écht geleefd is. Dat dat bij Renate zo is, geeft me veel troost. Om mijn nek heb ik een pareltje hangen dat ik van haar heb gekregen. Het is heel belangrijk voor me want Renate was mijn kind, mijn parel. Dat was ze bij leven en dat zal ze altijd blijven. Ik draag haar voor altijd met me mee.’

Een persoonlijk afscheid, ook als je niet verzekerd bent
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor rituelen tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.