• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Afscheid in coronatijd: 'De tranen mogen er weer zijn in de koffiekamer in plaats van op weg naar de auto.’

Afscheid in coronatijd zijn door de maatregelen van het RIVM echt anders. ‘Dat het laatste moment van afscheid weer hier plaatsvindt vanaf 1 juni doet me goed. De tranen mogen er weer zijn in de koffiekamer in plaats van op weg naar de auto.’ Lees het verhaal van locatiemanager Kee.

‘Het gaat tegen onze natuur in, dat je je niet zo gastvrij op kunt stellen als we normaal doen. Er is geen moment van bezinning voor de dienst waar we mensen wat te drinken kunnen aanbieden, dat mis ik. Maar wat ik het allerverdrietigst vind, is dat mensen na de afscheidsdienst direct naar huis moeten. Juist dan slaan mensen even een arm om elkaar heen. Mensen kwamen altijd verdrietiger aan dan dat ze weggingen bij ons. Nu gaan ze nog vol emotie weg. Ik ben blij dat we vanaf 1 juni weer horeca mogen aanbieden zodat ze hun eerste emoties hier met elkaar kunnen delen.

Uitvaart in coronatijd
Let op! Dit verhaal is geschreven in coronatijd, rekening houdend met de toen geldende coronaregels. Ben je op zoek naar meer informatie over afscheid nemen in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

Trots livestream uitvaart

Dat DELA zo snel innoveerde en binnen twee weken livestreams voor honderd mensen aanbood, daar ben ik trots op. Tijdens het afscheid wordt er meestal via de livestream ook even contact gelegd met de mensen die thuis zijn. Dat zijn soms nabestaanden die eigenlijk echt bij het afscheid horen. We wensen hen dan kracht toe en we proberen ze onderdeel te maken van de dienst. De mensen die er nu bij mogen zijn, zijn gelukkig meestal de belangrijkste mensen. Sommige nabestaanden kiezen daardoor bewust niet voor de livestream. Vaak doen mensen dingen voor anderen, nu doen ze het echt voor zichzelf. Een uitvaart via livestream volgen kan op bijna alle locaties.

Corona maakt ons sterker

We zijn als team nog sterker geworden door deze situatie. Samen zorgen we ervoor dat we alle taken uitvoeren zonder dat collega’s over hun grenzen hoeven te gaan. We zijn daar continu met elkaar over in gesprek. Deze situatie relativeert alles. Alle kleine irritaties zijn zo onbelangrijk, we zijn onder de indruk van elkaar. We richten ons nu op wat we kunnen gaan doen vanaf 1 juni. Het voelt goed om na te denken over de extra mogelijkheden die we weer kunnen gaan bieden. We merken dat uitvaartverzorgers toch graag een-op-een gesprekken willen hebben bijvoorbeeld. Dus daar zijn we ruimtes voor aan het inrichten. Dat het laatste moment van afscheid weer hier plaatsvindt vanaf 1 juni doet me goed. De tranen mogen er weer zijn in de koffiekamer in plaats van op weg naar de auto. Mensen gaan dan weer fijn naar huis, zo fijn als kan.’

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.