• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratie catering

In onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor de catering na een uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'

Vier en een halve ster van de 5

Koffie met cake of liever een borrel met hapjes tijdens de koffietafel?

Prima natuurlijk om een heerlijk kopje koffie te serveren met een plakje cake erbij na de uitvaart. Zo zijn we dat gewend. Maar er kan veel meer. Liever een borrel met hartige hapjes of juist een high tea met allerlei zoets? Dat kan natuurlijk ook.

Voor een zoetekauw

Hield je dierbare van zoet? Dan is een koffietafel met veel zoetigheid een passend idee. Je kunt zelf aan de slag gaan en de lievelingskoekjes van je geliefde bakken of het aan professionele banketbakker of cateraar overlaten. Vaak verzorgen cateraars ook ‘sweet tables’, tafels vol mooie, heerlijke zoete hapjes zoals macarons, cake pops, cupcakes, meringues en madeleines. Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk de voorbeelden in de inspiratiegids.

Koffie of borrel?

Uit onderzoek van de Uitvaartverzekeringwijzer onder bijna 2.400 Nederlanders blijkt dat 56 procent wil dat er bij zijn of haar afscheid het glas wordt geheven. Vooral de jongere generatie (18 tot 30-jarigen) vervangt het traditionele kopje koffie met plakje cake liever door een borrel met hapjes - daar kiest 83 procent voor. Al zijn de verschillen tussen generaties groot: 80 procent van de 75-plussers geeft juist de voorkeur aan koffie en cake.

Catering op DELA-locaties

Onze locaties hebben een gevarieerd aanbod aan eten en drinken. Graag bespreken wij met jou de catering mogelijkheden.

Over dat plakje cake…

Vraag je je af waar dat traditionele plakje cake vandaan komt? Dat zit zo: heel vroeger was het vanuit de kerk de gewoonte om te vasten in de periode tussen overlijden en uitvaart. Daardoor vielen mensen soms flauw. Een voorganger bedacht dat het een goed idee was om de gasten een zoete versnapering aan te bieden om de bloedsuikerspiegel een oppepper te geven. Vandaar dat plakje cake.

Plakje cake bij de koffietafel na een uitvaart

Troostbonbons na de crematie

Chocolade biedt letterlijk troost doordat er tryptofaan in zit. Dat wordt in de hersenen omgezet naar het geluksstofje serotonine. Als je dierbare hield van chocolade is het misschien een aardig idee om bijvoorbeeld mooie truffels of bonbons te serveren tijdens de koffietafel. Je kunt de gasten ook een luxe bonbon meegeven, samen met een bidprentje of herinneringskaartje. Chocolaterie Matthias is gespecialiseerd in het maken van persoonlijke bonbons, ze kunnen de favoriete cognac van opa erin verwerken of de kleuren van zijn voetbalclub.

Bonbons tijdens de koffietafel bij een uitvaart

Petitfourtjes met een glas advocaat

Toen de oma van Saskia overleed wist Saskia meteen wat er tijdens de koffietafel geserveerd zou worden. ‘Mijn oma had me tijdens haar laatste weken regelmatig op het hart gedrukt dat er vooral geen - zoals zij dat noemde - ‘slappe koffie met een plak kleffe cake’ moest zijn. Het moesten ‘petitfourtjes’ worden, de bekende mini-gebakjes van de banketbakker om de hoek. En dus werden het die ‘petitfourtjes’ mét een glaasje advocaat. Precies zoals oma het had gewild.

Zoveel keus

Wil je een borrel met hapjes? Dan kun je bij de DELA locaties kiezen uit onder andere:

 • bladerdeeghapjes met vlees- en kaasvulling
 • luxe bitterballen
 • kaashapjes
 • kipnuggets en bamihapjes
 • plankje oude kaas en grillworst
 • nootjes en luxe zoutjes
 • borrelwraps met vlees-, vis- en kaassoorten.

Wil je van alles een beetje? Ga dan voor het borrelarrangement inclusief één uur diverse dranken als koffie, thee, kraanwater, frisdrank, bier en wijn.

Wensenboekje

Ken je ons online wensenboekje al? Je kunt eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken er moeten worden geregeld.

Wil je weten hoe je je uitvaartwensen kunt verzekeren?

Snack voor de uitvaart

Komen de gasten van ver? Dan is het misschien een idee om vóór de uitvaart een kleine snack te serveren. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een mueslireep of krentenbol geeft net dat beetje extra energie.

Mirjam: ‘Mijn moeder was echt een ochtendmens en daarom planden we haar uitvaart op het vroegst mogelijke tijdstip. Mama woonde een groot deel van haar leven in Frankrijk. Dat bracht ons op het idee om schalen met croissants klaar te zetten bij de ingang. Zodat gasten die misschien geen tijd hadden gehad om te ontbijten niet met een lege maag afscheid hoefden te nemen. ’

Graag duurzaam

Bij DELA staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dus serveren op al onze locaties sowieso kraanwater, fairtrade koffie, biologische thee en biologische wijn. Draag je ook graag bij aan een schonere wereld, dan kan de uitvaartverzorger je helpen bij het vinden van lokale leveranciers of voor producten uit de streek, van het seizoen, biologisch geteeld of overwegend plantaardig.

Streekproducten

Wil je eten of drinken, typerend voor de plaats of streek waar de uitvaart is? Denk dan aan:

 • Bossche Bollen
 • Suikerbrood en Friese Duimpjes
 • Lokaal bier

Dat vinden kinderen fijn

Een prima klusje voor grote kinderen is de bediening. Laat ze rondlopen met schalen met hapjes en laat de kleintjes de servetten uitdelen. Zo vervelen ze zich niet en voelen ze zich betrokken.

Daar is de barista

Wil je de genodigden een goeie kop koffie serveren of ze de mogelijkheid geven om een coffee to go te bestellen? Denk dan eens aan een koffiewagen met een barista, die je zowel binnen als buiten kunt inzetten en die iedereen kan voorzien van een bakje troost.

Andere kost

Denk ook eens aan:

 • Saté
 • Mini-hamburgers
 • Puntzakjes met friet
 • Gevulde eitjes
 • Mini-loempia’s
 • Hotdogs Wraps
 • Quiche
 • Bruschetta
 • Soep met brood

Doe inspiratie over uitvaartcatering op

Van welke gerecht hield jouw dierbare? Op pagina 7 van de inspiratiegids vind je allerlei mogelijkheden voor de catering na een uitvaart. Vind de manier die bij het leven van je dierbare past.