Een duurzame uitvaart regelen

Waarom een duurzame uitvaart?

Om de wereld leefbaar te houden voor onze nabestaanden is het belangrijk dat we er met zorg mee omgaan. Daarom bieden wij de mogelijkheid om de uitvaart zo duurzaam en groen mogelijk in te vullen.

Direct een duurzame uitvaart regelen?

Ons team van specialisten staat voor je klaar. Wij helpen je een duurzame uitvaart te regelen.

Contact opnemen

Je kunt ons ook bellen op 088 335 2126. Je krijgt direct een specialist aan de lijn.

Wat wordt er voor mij geregeld?

Een betrokken uitvaartverzorger neemt contact met je op om persoonlijk de wensen te bespreken. Je krijgt hulp bij het bepalen van de invulling van de uitvaart en bij het maken van duurzame keuzes. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. De uitvaartverzorger regelt het afscheid zoals jij dat wilt, met veel aandacht voor het milieu.

Wat zijn voorbeelden van duurzame keuzes?

 • Het regelen van de opbaring, afscheidsdienst en koffietafel op dezelfde locatie. Zo beperk je het vervoer. Het vervoer rondom een uitvaart heeft de meeste invloed op de duurzaamheid van een uitvaart.
 • Duurzame alternatieven voor het vervoeren van de overledene, zoals een uitvaart- of pendelbus, een loopkoets of uitvaartfiets.
 • Livestreaming. Zo kunnen dierbaren de dienst ook op afstand bijwonen.
 • Een natuurbegraafplaats. De graven liggen hier in een natuurlijke omgeving zoals een bos of landgoed. Deze graven zijn duurzamer, omdat ze voor eeuwig zijn en de grond maar eenmalig wordt aangetast.
 • Een opbaarplank waar de overledene in een afscheidswade op ligt. Dit is een goed alternatief voor een uitvaartkist.
 • Kistbekleding van natuurlijke materialen zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel.
 • Lokale leveranciers en seizoensproducten met aandacht voor milieu, mens en dier.
 • Een bloemenband aan de kist in plaats van boeketten of rouwstukken. Vraag gasten hiervoor zelf een bloem mee te nemen.
 • Een Circle Stone grafsteen. Daarmee geef je gebruikte grafstenen een nieuw leven.

Inspiratie voor een duurzaam afscheid

Met kleine stappen kun je al rekening houden met het milieu. Laat je inspireren door de ervaringsverhalen van anderen.

Terug naar de natuur met een duurzame uitvaart

Neem een kijkje achter de schermen bij de duurzame uitvaart van Willem. Zijn vrouw Sylvia vertelt over zijn persoonlijke afscheid: ‘We waren niet echt op zoek naar een duurzame uitvaart, maar uiteindelijk is het dat wel geworden. Het paste helemaal’.

Veelgestelde vragen over een duurzame uitvaart

Wat doet DELA zelf om te verduurzamen?

Als marktleider willen we onze verantwoordelijkheid nemen om de wereld leefbaar te houden, ook voor de toekomstige generaties. Wij spannen ons in om op alle terreinen milieuwinst te realiseren en willen dat vanaf 2030 alle DELA-uitvaarten klimaatneutraal zijn.

In 2022 hebben we het milieuvriendelijkste crematorium van Nederland geopend in Groningen. Daarnaast hebben we tussen 2015 en 2021 de gemiddelde CO2-uitstoot per uitvaart verlaagd met 56% door bijvoorbeeld:

 • Onze standaard uitvaartkist te verduurzamen
 • Meer gebruik te maken van elektrische crematieovens
 • Kistkruisjes van resthout te laten maken in Nederland
 • Herinneringsbomen te planten
 • Elektrisch rouwvervoer in te zetten
 • Eigen natuurbegraafplaatsen
 • Duurzame alternatieven voor asverstrooiing
 • Duurzame horecaproducten van lokale leveranciers
 • Bijen- en insectenhotels op veel locaties
 • Nieuwe bedrijfskleding van 91% hergebruikt materiaal
Is een duurzame uitvaart duurder?

Nee, de kosten voor een duurzame uitvaart zijn vergelijkbaar met die van een standaard uitvaart. Bij elk onderdeel van het afscheid kies je zelf in hoeverre je de uitvaart wilt verduurzamen. Tijdens het regelgesprek kan de uitvaartverzorger je het eventuele verschil in kosten laten zien. Voor de uitvaart krijg je altijd een duidelijk kostenoverzicht.

Wat is beter voor het milieu: begraven of cremeren?

Uit onderzoek komt naar voren dat begraven slechter voor het milieu is dan cremeren. Toch zijn de verschillen tussen begraven en cremeren niet zo groot als vaak wordt gedacht. Dit is vooral afhankelijk van de keuzes die rondom de uitvaart worden gemaakt.

Het voordeel van cremeren is dat het steeds vaker elektrisch kan en er geen graf onderhouden hoeft te worden of gedenksteen nodig is. Begraven is vooral milieuvriendelijker te maken door te kiezen voor een gedenksteen van natuurlijk materiaal en een ongelakte kist met houten handgrepen en bekleding van hennep, bamboe- of brandnetelvezel.

Kan ik nu al kiezen voor een duurzame uitvaart?

Als je een duurzame uitvaart belangrijk vindt, is het verstandig om dit met je nabestaanden te bespreken. Zo voorkom je dat zij door tijdsdruk of emoties andere keuzes maken dan je had gewild. Ook ontzorg je je dierbaren op deze manier na het overlijden.

We helpen je graag met het opschrijven van je wensen. In ons online wensenboek kun je heel overzichtelijk je wensen voor je uitvaart op een rij zetten. Nadat je wensen zijn opgeslagen, kun je je naasten hiervan op de hoogte brengen.

Schrijf je je wensen liever op? Vraag dan ons papieren wensenboek aan. Je kunt het papieren wensenboek bewaren bij andere belangrijke documenten. Zo zorg je ervoor dat je wensen beschikbaar zijn voor je naasten die de uitvaart gaan regelen.

Is resomeren of bio-cremeren een duurzame keuze?

Resomeren of bio-cremeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Resomeren is in Nederland nog niet toegestaan, maar het kabinet wil daar verandering in brengen met een nieuw wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel wordt op zijn vroegst begin 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Resomeren kan in de toekomst een milieuvriendelijke oplossing zijn. Bij resomatie van een lichaam komt geen CO₂ vrij. Ook gaat de kist of opbaarplank niet mee de resomator in, waardoor deze opnieuw kan worden gebruikt. Hoe milieuvriendelijk resomeren daadwerkelijk is, hangt af van de regels en richtlijnen die de overheid straks oplegt.

Waar vind ik meer informatie over het verduurzamen van een uitvaart?

Op onze informatiepagina over duurzame uitvaarten vind je alle belangrijke informatie rondom het verduurzamen van een afscheid.

Heb je een vraag? We staan voor je klaar!

Ervaringen van nabestaanden

Mooi afscheid

'De uitvaart door DELA is prima geregeld en verlopen. Vriendelijk, medelevend en ze denken met je mee over mogelijkheden. De wensen die wij hadden zijn vervuld.'

Waardig afscheid

'De tijd om alles voor te bereiden is kort. Je hebt zoveel te regelen en je zit vol emoties. Het is fijn dat aan alle details aandacht wordt besteed. Al zijn het maar kleine details. Dit was voor ons heel belangrijk.'

Goede begeleiding

'De uitvaart was erg mooi. We werden begeleid door een uitvaartverzorger die ons fantastisch hielp. Hij had een groot inlevingsvermogen, gaf tips en was betrokken.'

 

Een duurzame uitvaart regelen

 • Hulp bij milieuvriendelijke keuzes
 • Kies zelf wat je wil verduurzamen
 • Vooraf duidelijkheid over de kosten
Contact opnemen

Chat met onze medewerkers