• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

10 stellingen over ‘gepast’ afscheid nemen

Afscheid nemen doe je op jouw manier. Op grootse wijze, of juist in besloten kring. Met vrolijke salsamuziek, of toch liever een ingetogen kerkkoor. Maar wat als je je uitvaart niet precies voor je ziet? Wat als je niet verder komt dan: ‘Ik denk dat ik wel gecremeerd wil worden?’ Onderstaande stellingen helpen je om een mening te vormen over jouw afscheid.

1. Ik wil liever niet dat mijn as wordt uitgestrooid. Mijn nabestaanden hebben dan geen ‘tastbare’ plek om naartoe te gaan.

2. Een vrolijke, uitbundige dienst vind ik ongepast. Mijn nabestaanden moeten de kans krijgen om te rouwen en niet worden gedwongen om geforceerd ‘leuk te doen’.

3. Ik vind het egoïstisch om mensen te weigeren op mijn uitvaart. Iedereen moet de kans krijgen om afscheid te nemen, óók als er sprake is van bijvoorbeeld een familieruzie. 

4. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen en kleinkinderen een actieve rol spelen tijdens de afscheidsdienst en bijvoorbeeld mogen zingen of speechen.

5. Ik wil graag in mijn eigen huis worden opgebaard, maar ben bang dat dat belastend is voor mijn partner.

6. Ik wil niet dat mijn dierbaren me na mijn overlijden zien. Ze moeten me herinneren zoals ik was, vol leven en levensvreugde. 

7. Ik vind het een prettig idee om persoonlijke voorwerpen mee te nemen in mijn kist.

8. Mijn geliefden vinden mijn muzieksmaak vreselijk, maar ik trek lekker mijn eigen plan. Mijn uitvaart, mijn muziek! 

9. Bestaande teksten gebruiken voor een rouwkaart vind ik erg onpersoonlijk. Ik schrijf liever zelf iets, of vraag mijn dierbaren om dat te doen.

10. Een koffietafel met cake en broodjes vind ik suf. Doe mij maar een uitbundig samenzijn met drankjes, muziek en lekkere hapjes. 

‘Sommige mensen willen hun hele uitvaart van A tot Z zelf regelen,’ zegt coöperatieconsulent Roger Mutsaers, ‘anderen halen hun schouders op en zeggen: ‘Dat mogen mijn nabestaanden bepalen.’ Het kan en mag natuurlijk allemaal. Waar het om gaat, is dat je nadenkt over welke keuzes je zelf wilt maken, en welke keuzes je wilt overlaten aan je nabestaanden. Hecht jij bijvoorbeeld geen waarde aan de plaats van opbaring maar je partner wél, laat die keuze dan aan hem of haar over. En, zorg dat hij daarvan afweet.’

Bovenstaande stellingen helpen je om een beeld te vormen over je eigen afscheid, maar kunnen uiteraard ook worden gebruikt om het gesprek aan te gaan met je dierbaren. Hoe je dat doet, lees je hier.

Uitvaartwensen vastleggen?

Bij coöperatie DELA leg je je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast, óók als je niet bij ons bent verzekerd. Je doet dat online in het wensenboekje. Maar je kunt ook in gesprek met een coöperatieconsulent, of, als je ongeneeslijk ziek bent, in gesprek met een uitvaartverzorger. Twijfel je wat het beste bij je past? Lees hier meer of neem contact met ons op via 040 260 16 36.