• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

De dood bespreekbaar maken

De dood hoort bij het leven. Maar juist doordat het onvermijdbaar is, kan het lastig zijn om het hier over te hebben met je dierbaren. Ondanks dat je er misschien een beetje tegenop ziet, is het gesprek over leven en dood vaak erg waardevol. Voor jezelf, en ook voor de mensen die je achterlaat. Praat samen over hoe mooi het leven was, de fijne herinneringen die je hebt gemaakt en de bijzondere momenten die je met elkaar hebt gedeeld. Vergeet niet: zwijgen is zilver, spreken is goud.

Waarom nu al nadenken over als je er straks niet meer bent?

Praatstuk

Denk je weleens na over de tijd die je nog hebt in dit leven? En over het leven als je er zelf niet meer bent? Nadenken en hierover praten met dierbaren is soms best moeilijk. Dit praatstuk geeft je inspiratie en helpt je bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

Hoe maak je de dood bespreekbaar?

Als je weet dat je het leven achterlaat, waar kies je dan voor?

In gesprek met elkaar

Ga aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek en maak onderwerpen als de dood en het achterlaten van dierbaren bespreekbaar.

In gesprek over het achterlaten van het leven

Hoe help je een kind met de rouwverwerking na het overlijden van een dierbare?

Help je kinderen de draad van het leven weer op te pakken.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

Rouw bij kinderen: 'Hoe leg je aan een kind uit wat de dood is?'

Samen met anderen rouwen en doorleven