• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

De dood bespreekbaar maken

De dood hoort bij het leven. Maar juist doordat het onvermijdbaar is, kan het lastig zijn om het hier over te hebben met je dierbaren. Ondanks dat je er misschien een beetje tegenop ziet, is het gesprek over leven en dood vaak erg waardevol. Voor jezelf, en ook voor de mensen die je achterlaat. Praat samen over hoe mooi het leven was, de fijne herinneringen die je hebt gemaakt en de bijzondere momenten die je met elkaar hebt gedeeld. Vergeet niet: zwijgen is zilver, spreken is goud.

In gesprek over de dood

Met de vragen in deze kaartenset helpen we jou om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Zo leer je de mensen van wie je houdt nog beter kennen.

‘De lichtheid van kinderen, helpt volwassenen tijdens het afscheid.’

Uitvaartverzorger Michelle spreekt in de commercial Chiara bemoedigend toe, die gaat zingen voor haar oma. In de dagelijkse praktijk heeft Michelle veel aandacht voor kinderen bij een uitvaart. ‘Ik probeer me te verplaatsen in hoe spannend het voor ze moet zijn.'

Gratis tijdschrift LATER aanvragen

Het tijdschrift LATER staat boordevol met interessante verhalen over… later. We geven je graag dit tijdschrift cadeau.

Bezoek Uitvaartmuseum Tot Zover

Nederlands Uitvaartmuseum en Kenniscentrum Tot Zover in Amsterdam is het vierde uitvaartmuseum in de hele wereld. Hoe we als samenleving omgaan met de dood vertelt ons wie we zijn. Tot Zover maakt hoogwaardige exposities, die ons inspireren om na te denken over sterfelijkheid.

In gesprek met elkaar

Ga aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek en maak onderwerpen als de dood en het achterlaten van dierbaren bespreekbaar.

Praatstuk

Denk je weleens na over de tijd die je nog hebt in dit leven? En over het leven als je er zelf niet meer bent? Nadenken en hierover praten met dierbaren is soms best moeilijk. Dit praatstuk geeft je inspiratie en helpt je bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp.