• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Muziekwensen uitvaart

Weet jij al welke muziek afgespeeld moet worden tijdens jouw uitvaart? Noteer het in ons online wensenboekje zodat je naasten weten wat je wensen zijn.

 

'Het geeft een goed gevoel om een aantal van mijn wensen op te schrijven voor mijn nabestaanden.'

Vier en een halve ster van de 5

‘Het is belangrijk om je muziekvoorkeur of -smaak voor de uitvaart vast te leggen.’

Ken je dat? Dat een bepaald liedje precies uitdrukt hoe je je voelt of in het leven staat? Voor veel mensen is dat zo. Ook rondom overlijden en bij de rouw is muziek enorm belangrijk: mensen putten steun uit de liedjes die ze doen denken aan hun overleden dierbaren. Uitvaartverzorger Irene legt uit waarom uitvaartmuziek zo belangrijk is en waarom het vastleggen van muziekvoorkeur of je muzieksmaak waardevol is.

Muziek speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Het kan ons helpen ontspannen, zet de toon op een feestje of verleent steun als we verdrietig zijn. Daarnaast herinneren bepaalde liedjes ons aan waardevolle mensen of momenten uit het verleden. De muziek waarmee we ons leven vullen, bepaalt daarmee mede wie we zijn en wat belangrijk voor ons is.

Waarom zou je je muziekvoorkeur vastleggen voor de uitvaart?

Irene noemt drie redenen waarom het zo waardevol is om je muziekvoorkeur of muzieksmaak vast te leggen voor een begrafenis:

  • Het geeft nabestaanden rust en verlichting, omdat ze niet hoeven te zoeken naar de juiste nummers. Ze weten dat jouw muziekwensen al vastliggen.
  • Het maakt het afscheid persoonlijk en intiem, een echt eerbetoon aan wie je was en wat je liefhad.
  • Het helpt nabestaanden in hun rouwproces, omdat de muziek die jij hebt gekozen mooie herinneringen oproept en ruimte biedt voor zowel verdriet als troost.

Wat zijn de Zeven van jouw Leven?

Wil je jouw eigen lijst met liedjes samenstellen en net als Ama en Afia herinnerd worden aan bijzondere mensen of momenten?

Muziek en herinneringen

Ook bij ons afscheid speelt muziek een belangrijke rol. Uit onderzoek van coöperatie DELA in samenwerking met Markteffect* blijkt dat driekwart van de mensen overweegt om uitvaartmuziek te kiezen waar ze bijzondere herinneringen aan hebben. De muziek die tijdens ons leven belangrijk is, is daarmee dus ook belangrijk rondom ons afscheid.

Uitvaartverzorger Irene herinnert zich de uitvaart van een Nederlandse vrouw die samen was met een Surinaamse man. Toen Irene met de familie besprak welke muziek zij bij de afscheidsplechtigheid wilden, begon de weduwnaar spontaan een Surinaams liefdesliedje te zingen, waaraan hij mooie herinneringen had. ‘Ik heb dat lied daarop live gezongen en gespeeld tijdens het afscheid. Veel mensen zongen mee en op het eind liet ik bewust een stilte vallen, zodat de weduwnaar het nummer af kon maken. In zijn eentje zong hij de laatste zin: Ini na dipi fumi ati, oftewel: in het diepst van mijn hart ... Het was zó ontroerend, ik krijg er nog kippenvel van.’

Hoe leg je je muziekvoorkeuren voor de begrafenis vast?

Onderzoek van DELA en Markteffect laat zien dat bijna de helft van de mensen duidelijke muziekvoorkeuren heeft voor het eigen afscheid. Soms schrijven ze de nummers op een handgeschreven briefje, soms leggen ze ze vast in een wensenboek.

‘Voor de nabestaanden is dat heel prettig’, zegt Irene. ‘Ze willen dat het afscheid een laatste eerbetoon is aan het leven van hun overleden dierbare. Met nummers die de overledene zelf heeft uitgekozen kan dat natuurlijk heel goed. Is de muziekvoorkeur of -smaak niet bekend, dan zijn nabestaanden vaak lang bezig om passende nummers te vinden. Dat is aan de ene kant heel mooi, maar aan de andere kant zijn er nog zo veel andere dingen waar ze over na moeten denken: Wil ik een mooie toespraak schrijven? Willen we de kist beschilderen? Willen we iets doen met bloemen? Als de muziekwensen bekend zijn, dan ontstaat er tijd en ruimte voor dat soort waardevolle keuzes die het afscheid ook persoonlijk maken.’

Een andere tip van Irene is dat je ook andere muziekwensen opschrijft. Bijvoorbeeld als je het mooi zou vinden als een kleinkind een lied zingt. Of je zoon piano speelt op je uitvaart. Bespreek dit eventueel ook al met ze. Zodat ze zich niet voor het blok gezet voelen.

8 Tips

Wil je de zeven liedjes vastleggen die het verhaal van jóuw leven vertellen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In onze download vind je tips en inspiratie van onder andere Ama en Afia.

Muziek kan troostend zijn

Daarnaast is het voor nabestaanden waardevol als ze de afscheidsmuziek in de dagen voor het afscheid al in hun hoofd hebben. Irene: ‘Muziek kan het verdriet losmaken, maar het kan tegelijkertijd in al haar schoonheid troostend zijn: het is een aai, iets warms. Zowel de muziek als de tekst maken iets los. Met een meeslepend lied als My Way voel je bijvoorbeeld je eigen verdriet en gemis, maar je weet ook: Papa heeft zijn leven goed geleefd, anders had hij dit nummer niet uitgekozen. Hetzelfde geldt voor de periode na het afscheid. Ook in die tijd kunnen de gedraaide nummers steun geven. Zeker als het afscheid mooi was, worden de herinneringen daaraan vaak nog lang verbonden met die muziek.’

* Onderzoek van coöperatie DELA in samenwerking met Markteffect onder 1.684 respondenten (2022).

Leg je wensen vast

Hoe beter de uitvaart aansluit op het leven dat iemand heeft geleefd, hoe meer troost naasten eruit kunnen putten. Leg daarom je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je dierbaren. Je kunt je wensen zelf opschrijven in een papieren wensenboek of je kunt ze bespreken met een coöperatieconsulent van DELA. Je hoeft hiervoor niet verzekerd te zijn bij ons.