• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

'Prachtige gedichten. Mooie woorden vol troost.'

Vier en een halve ster

Een bijzonder gedicht voor het overlijden van je moeder

‘Ik had nog zoveel willen zeggen. Nog zoveel samen willen doen, maar voor de rest van mijn leven draag ik de warmte van jouw zoen.’ (uit: gedichtenbundel DELA) Een gedicht kan de emoties rondom het overlijden van een moeder prachtig verwoorden. Wij helpen je bij het vinden van een afscheidsgedicht dat past bij jouw moeder.

Een gedicht kan vaak perfect uitdrukken wat we voelen. Veel beter dan we dat zelf kunnen. Met name rondom het overlijden van een moeder of een andere dierbare is dat heel waardevol. De juiste woorden kunnen ons helpen om ons verdriet te uiten of kunnen troost bieden. Maar hoe vind je het perfecte gedicht voor jouw moeder?

Een gedicht van een bekende dichter

Dichters als Toon Hermans, Toon Tellegen en Tanja Helderman schrijven prachtige teksten over liefde, verlies en doorleven na een overlijden. Misschien vind je in een van onderstaande dichtbundels een mooi gedicht voor jouw moeder.

  • Toon Hermans: In de stilte zal ik je opnieuw ontmoeten. De gedichten in deze bundel zijn net zo mooi als de titel. Ze bieden troost en steun in de moeilijke periode rondom het overlijden van je moeder.
  • Toon Tellegen: Een hart onder de riem. De dierenverhalen in deze dichtbundel bieden troost en een bevrijdende lach rondom het overlijden. Dat het daarbij gaat over dieren in plaats van mensen, maakt helemaal niks uit.
  • Tanja Helderman: tanjahelderman.nl. Tanja’s teksten zijn puur, begrijpelijk en hartverwarmend mooi. Op haar website vind je een overzicht van haar dichtbundels. Daarnaast kun je losse gedichten bestellen of een gedicht speciaal voor je moeder laten schrijven.

Let op: Besluit je een bestaand gedicht te gebruiken voor het afscheid van jouw moeder, dan is het netjes om de naam van de dichter te noemen.

Zelf een gedicht schrijven

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een gedicht te schrijven. Dichten is een vak apart, maar voor een afscheidsgedicht is er eigenlijk maar één regel: schrijf de mooiste woorden voor jouw moeder die je kunt bedenken. Onderstaande tips helpen je op weg:

  • Schrijf in 3-6 steekwoorden op wat je moeder voor jou betekende.
  • Schrijf een paar mooie herinneringen op aan momenten die jullie samen hebben beleefd.
  • Schrijf waardevolle lessen op die je hebt geleerd van je moeder.
  • Schrijf op wat je het meest gaat missen.

Probeer nu eens of je van je aantekeningen een klein verhaaltje kunt maken. Dat hoeft niet langer te zijn dan een paar regels en mag puur en eenvoudig zijn. Te rijmen hoeft het ook niet. Het belangrijkste is dat je jouw moeder en jullie band erin herkent als je het terugleest.

Onze dichtbundel: Lieve mama…

Rondom het overlijden van je moeder komt er veel op je af. Naast alle praktische zaken die er geregeld moeten worden, heb je natuurlijk allerlei emoties. Misschien lukt het je niet om zelf een gedicht te zoeken of schrijven. Onze uitvaartverzorgers helpen jou daar natuurlijk graag bij: je staat er niet alleen voor. Daarnaast hebben we zelf al een aantal mooie gedichten voor je verzameld in een dichtbundel. Er staan gedichten in voor onder andere moeders, vaders, opa’s en oma’s, zodat je snel en gericht mooie woorden vindt.

Een gedicht voorlezen

De dag waarop je afscheid neemt van je moeder is verdrietig en heel emotioneel. Kies je ervoor om een gedicht voor haar voor te lezen, dan mag je om te beginnen heel erg trots zijn op jezelf. Onderstaande tips helpen je om te midden van al je verdriet goed uit je woorden te komen:

  • Denk na over wanneer je je gedicht wilt voorlezen. Doe je het vrij vroeg in de dienst, dan zit het er sneller op. Doe je het wat later, dan geef je jezelf wat tijd om je erop voor te bereiden. Bespreek de opties met je uitvaartverzorger of woorddienstbegeleider en kies een moment dat voor jou goed voelt.
  • Probeer mensen niet te lang aan te kijken of kijk net over ze heen. Als je zelf al zo emotioneel bent, kan het wat te zwaar zijn om het verdriet van alle anderen te zien.
  • Vraag iemand die je vertrouwt of hij of zij het kan overnemen als je echt niet uit je woorden komt. Dat kan veel rust geven.

Een tastbaar aandenken

Het gedicht dat je voorleest tijdens het afscheid herinnert jou en de aanwezigen voor altijd aan jouw moeder. Laat het voor iedereen afdrukken en geef het als tastbare herinnering mee naar huis. Mensen kunnen er zo op hun eigen manier steun uit putten. Voor de rouwverwerking is dit heel waardevol.

Mooie gedichten voor je overleden moeder

Wil jij op een bijzondere manier stilstaan bij het overlijden van je moeder? In onze gedichtenbundel vind je mooie gedichten die je voor kunt lezen tijdens haar afscheid.