Schenken en schenkbelasting

Schenkt u iets aan iemand? Dan kan diegene daar meteen van genieten, zonder daar iets voor terug te doen. Of u nu een auto, kunst, huis of een mooi geldbedrag schenkt. Een schenking is echt een cadeautje. Leuk om te geven en het kan fiscaal interessant zijn.

Tip:
Heeft u een vraag over het regelen van een schenking? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden uw vragen, als lid van coöperatie DELA, kosteloos.

Chat met onze medewerkers

Het is mogelijk om € 2.658 (2024) belastingvrij te schenken aan wie u maar wilt. Bent u van plan een bedrag aan uw kinderen te schenken, dan is dit bedrag € 6.633 (2024). Zijn uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mogen zij eventueel gebruikmaken van een verhoogde vrijstelling. U leest hierover meer op de site van de belastingdienst. Zo geeft u uw kinderen niet alleen een steuntje in de rug, maar zorgt u er ook voor dat uw nabestaanden later minder erfbelasting hoeven te betalen.

 

Tarieven schenkbelasting (2023)

Bedrag in euro's  Belastingpercentage

Partner / Kinderen 
 Belastingpercentage

(achter)kleinkinderen
Overige 
 Tot € 152.368   10%  18%  30%
 € 152.368 of hoger  20%  36%  40%


Schenken voordeliger dan erven?

Schenken is niet voordeliger dan erven. De ontvanger betaalt evenveel belasting over een schenking als over een erfenis. Maar er is wel een voordeel. Als u schenkt, kunt u gebruikmaken van de jaarlijkse belastingvrijstellingen, waardoor het voor de ontvanger toch voordeliger kan zijn. Voorbeeld: u kunt uw kinderen elk jaar - 5 jaar lang - een bedrag schenken dat binnen de belastingvrijstelling valt. Of zij kunnen het totale bedrag in één keer van u erven, waardoor zij misschien wel erfbelasting moeten betalen.

Lees hier 5 redenen om te schenken.

Schenken op papier

Het is ook mogelijk om uw (klein)kinderen nu alvast een bedrag te schenken, waar zij pas na uw dood bij kunnen. Dit heet schenken op papier en dit moet u bij de notaris laten vastleggen. Alle bedragen die u de kinderen tijdens uw leven op papier schenkt, mogen zij na uw overlijden van de erfenis aftrekken, waardoor zij minder erfbelasting hoeven te betalen. Over deze schenking moet u de kinderen wel jaarlijks 6% rente betalen, omdat de Belastingdienst dit type schenking als een lening ziet.

Meer weten over hoe het werkt met belastingvoordeel? Lees hier verder.

Toch liever nalaten?

Kiest u er toch voor om uw partner, kinderen en eventuele anderen te laten erven, dan kan dat ook natuurlijk. Afhankelijk van de hoogte van de erfenis zullen uw erfgenamen misschien erfbelasting moeten betalen. Lees bij erven en erfbelasting of deze belasting moet worden betaald en zo ja, hoe hoog deze is.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit onderwerp? Als lid van coöperatie DELA kun je contact opnemen met de VoorelkaarDesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.