• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

We gaan scheiden. Wat nu?

Scheiden is een moeilijk proces. Naast de emotionele impact zijn er ook een heleboel praktische zaken om rekening mee te houden. Wat zijn de belangrijkste dingen waar je aan moet denken? En op welke punten zijn goede afspraken onmisbaar?

Chat met onze medewerkers

Wat moet je regelen als je gaat scheiden?

Gelukkig zijn er bij een huwelijk veel zaken al wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Toch moet je tijdens deze vervelende periode ook het nodige zelf regelen. Denk aan de verdeling van het geld en de bezittingen. Maar ook wat er moet gebeuren met de kinderen en jullie woning.

Een scheiding aanvragen gaat altijd via de rechter. Hier heb je dan ook een advocaat voor nodig. Deze dient een verzoek hiertoe in bij de rechtbank nadat jullie afspraken hebben gemaakt over de hoofdzaken. Lees meer over deze eerste stappen naar een scheiding.

Zorg en opvoeding van de kinderen

Wanneer jullie kinderen onder de 18 jaar hebben, moet je een ouderschapsplan maken. Hierin worden afspraken vastgelegd over de verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen. Ook komt kinderalimentatie aan bod. Je kunt met je partner afspraken maken over de hoogte van het bedrag, maar de rechter neemt de uiteindelijke beslissing hierover. Het bedrag kan dus aangepast worden als de rechter het onredelijk vindt. Het ouderschapsplan wordt opgenomen in het echtscheidingsverzoek.

Partneralimentatie

Wanneer jij minder hebt verdiend tijdens jullie relatie dan je partner, heb je soms recht op partneralimentatie. Andersom geldt dit ook. Het ligt aan de duur van jullie relatie hoe lang je recht heb op deze alimentatie. Voor de hoogte van het bedrag speelt onder meer de draagkracht een rol.

Wat gebeurt er met jullie woning?

Wie gaat verhuizen en wat er met de woning gebeurt, hangt onder andere af van of jullie een huur- of koopwoning hebben. Houd ook rekening met afspraken die jullie hebben gemaakt in eventuele huwelijkse voorwaarden.

  • Huurwoning: staat het huis op één naam? Dan mag degene op wiens naam het staat in het huis blijven wonen. De ander moet dan verhuizen. Staan er twee namen op het contract, dan spreek je af wie blijft en wie gaat. Ben je de vertrekkende partij? Let er dan op dat je de huur opzegt. Anders blijf je verantwoordelijk voor de betaling van de huur of voor schade.
  • Koopwoning: als jullie samen een koopwoning hebben, kun je je partner uitkopen. De andere optie is om de woning te verkopen. In beide gevallen moet je contact opnemen met de bank. Als jullie woning meer of minder waard is geworden, dan deel je de winst of het verlies. De bank kan je precies vertellen hoe het proces in zijn werk gaat en wat je moet doen.

Pensioen verdelen

Je partner heeft recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie getrouwd waren. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Geef daarom aan je pensioenfonds door dat jullie gescheiden zijn. Zodra je met pensioen gaat, krijg je dat geld uitgekeerd. Hebben jullie hier iets anders over afgesproken in de huwelijkse voorwaarden? Dan gelden die regels. Je kunt ook in het echtscheidingsverzoek afspreken dat jullie afstand doen van elkaars deel.

Bezittingen verdelen

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is alles in huis automatisch van jullie allebei. Maak afspraken over de verdeling van de spullen. Het is handig om te beginnen met het opstellen van een lijst. Wat wil je hebben en wat is de totale waarde van jullie inboedel? Verdeel deze vervolgens eerlijk of compenseer de ander wanneer jij bijvoorbeeld alle meubels wilt houden. Heb je huwelijkse voorwaarden? Dan staat er al in wat persoonlijke bezittingen zijn en welke spullen gemeenschappelijk zijn en dus verdeeld moeten worden.

Verzekeringen

Ga na welke verzekeringen jullie samen hebben. De meeste verzekeringen, zoals een inboedelverzekering, autoverzekeringen of aansprakelijkheidsverzekering, kun je eenvoudig aanpassen met een naamswijziging. Hebben jullie een gezamenlijke zorgverzekering? Dan moet jij of je partner een nieuwe afsluiten. Voor de ander geldt weer: de naam aanpassen volstaat vaak. De kinderen blijven meeverzekerd op de polis van degene die voor de kinderen zorgt.

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn iets complexer. Deze worden vaak samen met de hypotheek afgesloten. Mogelijk kun je ze of in tweeën splitsen of aan één van jullie toewijzen. Je doet er hoe dan ook verstandig aan hier advies over in te winnen. Je mag namelijk niet zomaar iets wijzigen.

Verzekering wijzigen?

Ga je uit elkaar en wil je je verzekering bij DELA laten aanpassen? Dan kun je de wijzigingen direct doorgeven via onze website. We helpen je natuurlijk ook graag als je vragen hebt over onze verzekeringen. Neem dan contact op met de klantenservice.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.