• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat komt er kijken bij een scheiding

Bij een scheiding komt er een hoop op je af. Waarschijnlijk weet je wel dat er allerlei officiële zaken geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld over de kinderen, jullie huis en de verdeling van jullie bezittingen en geld. Maar een scheiding heeft ook minder voor de hand liggende gevolgen.

Chat met onze medewerkers

Waar moet ik op letten bij scheiden?

Wanneer één huishouden zich opsplitst in twee huishoudens, moet je met allerlei dingen rekening houden. Niet alleen de scheiding zelf en de belangrijkste hoofdzaken, maar ook dingen waar je misschien niet meteen bij stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van abonnementen en het doorgeven van je verhuizing.

Belasting

Wanneer je scheiding definitief is, geeft jouw gemeente dat door aan de Belastingdienst. Maar aangezien er vaak maanden overheen gaan voordat het definitief is, doe je er verstandig aan zelf de fiscus al op de hoogte te stellen van je nieuwe situatie. Zo weet je gelijk of je recht hebt op toeslagen en op welke manier je belastingaangifte en -teruggave verandert.

Gezamenlijke rekeningen

Wanneer je getrouwd bent, heb je vaak een gezamenlijke rekening. Bij een scheiding moet je dus bepalen of je de rekening overzet op één naam of deze opheft. Noteer vervolgens het saldo en verdeel het geld. Vergeet bovendien niet automatische incasso’s stop te zetten of over te zetten.

Zicht op je financiën

Je financiële situatie kan enorm veranderen nadat jij en je partner jullie eigen weg gaan. Daarom is het verstandig om een nieuwe begroting te maken. Welke inkomsten en uitgaven heb je? Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Taakverdeling

Deed je partner jaarlijks de belastingaangifte? En welke klusjes deed hij of zij in huis? Deze zaken moet je voortaan zelf regelen. Als je bij sommige taken of klusjes hulp nodig hebt, is het handig om hier op tijd iemand voor in te schakelen.

Abonnementen en lidmaatschappen

Hebben jullie samen een abonnement op een tijdschrift of zijn jullie samen lid van de sportschool? Denk er dan aan om dit op één naam te laten zetten. En let hierbij op de opzegtermijnen. 

Sta ook stil bij eventuele andere inschrijvingen. Hebben jullie een gezamenlijke huisarts of tandarts en is het nodig dit te veranderen? Maar ook: hebben jullie samen een e-mailadres?

Verhuizing doorgeven

Blijft je partner in jullie huis wonen en ga jij weg? Vergeet dan niet je verhuizing door te geven bij de gemeente. Die geeft het weer door aan de Belastingdienst, je zorgverzekeraar en je pensioenfonds. Je adreswijziging moet je ook doorgeven aan bijvoorbeeld je bank, werkgever en huisarts.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over scheiden? Of wil je hulp bij het vastleggen van afspraken? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.