Een executeur aanwijzen
Na een overlijden valt er altijd genoeg te regelen. Rondom de uitvaart, maar de nalatenschap moet ook worden uitgezocht. Dit kan best pittig zijn voor nabestaanden. Die hebben vaak al genoeg aan hun hoofd. Uw geliefden niet opzadelen met rompslomp? Het is mogelijk om in uw testament een executeur aan te wijzen.
Chat met onze medewerkers
Een executeur aanwijzen
Een executeur regelt alles rondom de erfenis. Als u zelf niemand aanstelt, moeten uw erfgenamen een heleboel zelf gezamenlijk regelen. U kunt ook iemand aanstellen die de zaken afhandelt, bijvoorbeeld een vriend of notaris.
Waarom een executeur?
- Eén iemand neemt de beslissingen volgens uw wensen, dus kan er geen ruzie ontstaan tussen verschillende belanghebbenden.
- Als banken kennisnemen van een overlijden, worden rekeningen vaak geblokkeerd. Als er geen executeur is, duurt het soms even voordat de bankrekeningen weer opengesteld worden. Een executeur kan rekeningen vaak binnen een paar dagen deblokkeren.
Wat doet een executeur?
- De erfenis beheren;
- Betalen van eventuele schulden van de overledene;
- Belastingaangifte: inkomstenbelasting en erfbelasting;
- De erfenis verdelen;
- Beheren en verdelen van de nalatenschap, zoals de waarde van het huis laten taxeren, abonnementen opzeggen en bezittingen verkopen.
Een executeur benoemen
Vraag vooraf of degene die u wilt benoemen ook daadwerkelijk executeur wil zijn. Na het overlijden moet de executeur de benoeming officieel accepteren. Nadat u heeft bepaald wie uw executeur wordt, vult u in welke bevoegdheden hij of zij krijgt. Er zijn 3 opties:
- Begrafenisexecuteur: bevoegdheid om de uitvaart te regelen;
- Beheersexecuteur: bevoegdheid om de nalatenschap af te wikkelen: voldoen van schulden en uitkeren van legaten;
- Executeur afwikkelingsbewindvoerder: bevoegdheid om de erfenis verdelen, zonder medewerking van de erfgenamen. De afwikkelingsbewindvoerder is ook bevoegd om het huis te verkopen.