Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!

 

Vrijheid en respect voor anderen dat leert de kleine Rio van zijn ouders

De Nederlandse Nienja en Peruaanse Abello kregen dit jaar een zoon: Rio. Zijn eigen vader heeft Abello nooit gekend: “Als klein jongetje verhuisde ik naar mijn opa in de woestijn.” Opa was niet alleen zijn vaderfiguur, maar vooral zijn grote held en voorbeeld. “Hij heeft mij geleerd om vrij te denken en gelukkig te zijn.” En precies dát willen ze hun kleine Rio ook meegeven.

 De naam Rio betekent rivier en in Zuid-Amerika bestaat de uitdrukking; We zijn allemaal dezelfde rivier. 

Nienja ontmoette de knappe Abello in Peru, toen zij daar op vakantie was. Ze waren op slag verliefd, ook al spraken ze elkaars taal helemaal niet. Na een jaar kwam Abello bij Nienja in Nederland wonen. Dat was in het begin best moeilijk: 'Maar ik heb Nederlands geleerd en werk nu als gitaarleraar,' vertelt Abello in de documentaire over de geboorte van Rio. Toen zijn zoon werd geboren voelde Abello zich compleet. 'Ik was eindelijk met mijn eigen familie.'

Ken je de infographic met de feiten en cijfers over hoe Nederlanders tegen hun eigen opvoeding aan kijken? Deze laat de uitkomst zien van het onderzoek wat DELA heeft gedaan naar wat Nederlanders hebben geleerd van hun ouders en wat zij willen doorgeven aan hun eigen kinderen.

Als ouder wil je niks liever dan een gelukkig en zorgeloos leven voor je kind. Wat geef je je kind mee om dat mogelijk te maken? Leer je het al vroeg zelfstandig te zijn of kies je voor een beschermende aanpak? We vroegen het aan ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont.

De kersverse ouders vinden het belangrijk om Rio respect en vrijheid mee te geven. 'Dat hij respect heeft voor andere culturen, dat hij nieuwsgierig is naar mensen en de wereld om hem heen,' vertelt Nienja. 'Ik hoop dat hij klaarstaat voor anderen, ze helpt en er voor hen zal zijn. We zijn namelijk allemaal hetzelfde.' De naam ‘Rio’ is dan ook niet zomaar gekozen. Het woord betekent rivier, en in Zuid-Amerika bestaat de uitdrukking: ‘We zijn allemaal dezelfde rivier’. “We hopen dat hij dit zal gaan begrijpen en ook zo kan observeren.'

In het hartverwarmende portret zie je hoe baby Rio zijn Peruaanse familie voor het eerst ontmoet via Skype. Rio gaat zijn Peruaanse familie volgend jaar in het echt ontmoeten. Nienja: 'Samen met opa en oma zetten we geld opzij voor zijn toekomst. Met dat geld mag hij later doen wat hij wil.' Wat Abello en Nienja wensen als Rio straks 20 jaar is? 'Dat hij gelukkig en blij is, en geniet van zijn leven. En dat wij dan onze uitvaartverzekering nog niet nodig hebben gehad.'

Wat wil jij meegeven?

Wat geef jij een ander mee in dit leven? Of het nu om je kindje, partner, vriend of ouders gaat; iets meegeven doen we allemaal. In onze verhalenbundel lees je verhalen over tradities en levenslessen. Laat je inspireren!