• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat kost een kind?

Na de geboorte van je kind zijn alle andere dingen ineens veel minder belangrijk. Het is een prachtige gebeurtenis met een grote impact. Niet alleen op je dagelijkse leven, maar ook op je portemonnee. Want aan een kind zijn allerlei kosten verbonden.

Chat met onze medewerkers

Wat kost een kind gemiddeld? 

Een kind kost veel geld. Sommige uitgaven hoef je maar één keer te doen, andere kosten blijven terugkeren. Welk bedrag je als ouder kwijt bent, verschilt per kind en per huishouden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost één kind gemiddeld 17% van je besteedbaar inkomen.  
Bij elke fase van het leven van je kind komen andere kosten kijken. Voor een baby moet je bijvoorbeeld luiers en een kinderwagen kopen. En je kind heeft natuurlijk een eigen kamer nodig die verandert naarmate het ouder wordt. Zo moet je eerst een ledikant aanschaffen en later een bed dat bij de leeftijd van je kind past. 

Vaste kosten

Andere kosten zijn structureel, zoals voeding en kleding. Eerst koop je babykleding zoals rompertjes, later normale kleren en sportkleding. Veel ouders geven hun kind vanaf een bepaalde leeftijd ook zakgeld. En ze zetten maandelijks wat geld opzij, bijvoorbeeld om later de studie mee te betalen. 

Er zijn ook veel spullen die je maar één keer of om de zoveel tijd voor je kind hoeft te kopen. Denk aan speelgoed en een fiets om op school te komen. De (peuter)school of opleiding zelf kost ook geld, net als de boeken, andere lesmaterialen, excursies en eventueel bijles. Vergeet ook de oppas of kinderopvang niet.  
Je kind wil waarschijnlijk een sport beoefenen of een instrument bespelen. Dat betekent dat je niet alleen contributie of lesgeld moet betalen, maar ook materialen als voetbalschoenen, een tennisracket of een gitaar. Hobby’s als gamen, bakken en knutselen zijn ook niet gratis. En oudere kinderen willen graag een smartphone en/of laptop.  

Wat kost een kind per maand? 

De maandelijkse kosten zijn voor ieder kind en huishouden anders. Wil je uitrekenen hoeveel jij ongeveer kwijt bent aan de verzorging van je kind? Kijk dan op de site van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Daar vind je de Geldwijzer Kinderen & Scholieren waarmee je alle kosten in kaart kunt brengen.  

Tweede kind 

Mogelijk heb je al een kind en is er een broertje of zusje op komst. Weet dan dat de uitgaven voor een tweede kind minder hoog zijn, bijvoorbeeld omdat je spullen kunt hergebruiken. Volgens het CBS kosten twee kinderen gemiddeld 26% van het besteedbaar inkomen. Bij drie kinderen is dat 33%, bij vier kinderen 40%.  

Als ouder moet je in ieder geval tot de 21ste verjaardag in het levensonderhoud van je kind voorzien. Maar ook daarna nog, als je kind zelf niet genoeg verdient.