Checklist zwanger

Je wilt dat alles goed geregeld is voor jullie kleintje. Soms overvalt het je dan, dat er naast een Maxi-Cosi en een co-sleeper zoveel meer te regelen valt. De checklist zwanger geeft je overzicht.

 

Wat moet ik regelen rondom de geboorte?

De geboorte is een prachtig moment, maar je kunt er maar even van genieten. Het leven gaat door en er moet van alles geregeld worden. En dan hebben we het niet over beschuit met muisjes, babykleding en een ledikantje.

Baby op komst!

Het eerste levensjaar van je baby bestaat uit allerlei mijlpalen. Je probeert ze allemaal in je op te nemen, maar met name de kleine momenten vergeet je vaak door de jaren heen. Hoe smaakte het eerste fruithapje van je kindje? Hoe keek je partner toen hij hoorde dat hij papa wordt? Weet je het nog?

Kinderen meeverzekerd tot 60 dagen

Heb je een uitvaartverzekering van DELA, dan zijn je kinderen tot 60 dagen na de geboorte automatisch meeverzekerd voor de basisdiensten van uw uitvaartverzekering. Ook bij minder dan 24 weken zwangerschap.

 

Na deze periode zijn je kinderen niet meer verzekerd. Daarom is het belangrijk om je kind voor het eind van deze periode bij te schrijven op je uitvaartverzekering.

Informatie voor een uitvaartverzekering voor kinderen
Kind bijschrijven op de polis van uitvaartverzekering

Zwangerschapsverlof

Vraag de verloskundige tussen de vierde en de zesde maand om een zwangerschapsverklaring en geef deze aan je werkgever. Bespreek dan ook wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Zowel de moeder als de vader heeft recht op (onbetaald) ouderschapsverlof. Je mag zelf bepalen wanneer je dit verlof opneemt, maar je moet het ten minste 2 maanden van tevoren schriftelijk aanvragen. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je aanspraak maken op een uitkering via het UWV.

Aangifte doen

Binnen drie dagen na de geboorte doe je aangifte in de gemeente waar je kindje geboren is. Als je daar langer mee wacht, kun je een boete krijgen. Zijn de ouders niet getrouwd of hebben ze geen geregistreerd partnerschap, dan wordt de vader pas juridisch vader wanneer hij het kind heeft erkend. Dit kan hij ook al voor geboorte doen of pas als het kind ouder is. Als de moeder niet meekomt, is haar schriftelijke toestemming nodig voor de erkenning.

Ouderlijk gezag

Een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft nog een ander voordeel, namelijk dat beide ouders automatisch het ouderlijk gezag krijgen over alle kinderen die tijdens het huwelijk of partnerschap geboren worden. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor de opvoeding, verzorging en ontwikkeling van het kind en dat ze de wettelijke vertegenwoordiger zijn.

Willen jullie samen het ouderlijk gezag hebben zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan zullen jullie dit zelf via de rechter moeten regelen. Als vader moet je het kind wel eerst erkennen voordat jullie gezamenlijk gezag aan kunnen vragen bij de rechtbank.

Wel erkenning, geen gezag

Heeft de vader het kind erkend maar nog geen ouderlijk gezag aangevraagd? Dan is hij zoals gezegd al wel juridisch vader. Dit betekent onder andere dat het kind van hem kan erven en door hem onderhouden moet worden. Maar pas als het ouderlijk gezag geregeld is, wordt de vader ook de wettelijke vertegenwoordiger van zijn kind. Dan mag hij bijvoorbeeld handtekeningen zetten of rechtszaken voeren namens het kind.

Toeslagen

Nadat je aangifte van de geboorte hebt gedaan, krijg je automatisch een brief thuisgestuurd voor de kinderbijslag. Daarna kun je de kinderbijslag met je DigiD aanvragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of door een papieren aanvraagformulier in te vullen. Vergeet ook niet om de bevalling bij je werkgever te melden, zodat ze kunnen berekenen wanneer het verlof voorbij is.

Opvang

Iets minder haast heeft de kinderopvangtoeslag. Die vraag je binnen drie maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat aan. Maar we raden je wel aan om na de geboorte alvast na te denken over wie er voor je kind zorgt als je straks weer aan het werk gaat. Breng je je kindje naar een kinderdagverblijf of gastouder en zo ja, hoeveel dagen per week? Kan je familie misschien een of meerdere dagen oppassen? Of werkt een combinatie voor jullie het beste?

Verzekeringen

De komst van je kindje heeft ook gevolgen voor je verzekeringen. Zo moet na de geboorte in ieder geval de aansprakelijkheidsverzekering worden aangepast. Het is ook zinvol om je kind aan te melden bij de aanbieder van je zorgverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, rechtsbijstandverzekering en doorlopende reisverzekering. Want bij jullie nieuwe situatie passen vaak ook andere voorwaarden.

Advies nodig bij het regelen van voogdij

Heb je een vraag over het regelen van voogdij? Onze collega’s van de DELA VoorelkaarDesk geven praktische hulp bij moeilijke vragen. Kosteloos voor onze leden en altijd een persoonlijk antwoord.

 

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

Voogdij

Het is niet prettig om hier vlak na de geboorte aan te denken, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor jullie komen te overlijden. Daarom is het een goed idee om meteen te regelen wie in dat geval de voogdij krijgt. Je kunt dit op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld door je testament aan te passen.

Geld opzijzetten voor je kindje

Je wilt dat je kindje het goed heeft. Dat hij of zij alle kansen krijgt die het verdiend. Of het nu om een opleiding, rijbewijs of eerste huis gaat. Door nu al te starten met geld opzij te zetten help je om de toekomstplannen van je kindje uit te laten komen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe minder je maandelijks hoeft weg te zetten om uiteindelijk tot een mooi bedrag te komen. Al is dat natuurlijk geheel aan jullie.

 

Zwanger of net een kindje gekregen?

De geboorte is een prachtig moment in het leven waarin er van alles moet worden geregeld. Je moet aan veel dingen denken. Om je daarbij te helpen hebben wij een handige checklist opgesteld voor na de geboorte van je kindje.