Checklist zwanger

Je wilt dat alles goed geregeld is voor jullie kleintje. Soms overvalt het je dan, dat er naast een Maxi-Cosi en een co-sleeper zoveel meer te regelen valt. De checklist zwanger geeft je overzicht.

 

Wat regelden zij voor de geboorte van hun baby?

Een kindje krijgen is heel bijzonder. Als je zwanger bent, zit je op een roze wolk, te dromen over hoe het zal zijn. En hoewel die roze wolk heel lekker zit, moet je er soms heel even vanaf.

Bij een geboorte komt een aantal belangrijke beslissingen kijken. Van de bevalling tot de kraamzorg, van verzekeringen tot kinderopvang. Hoe pak je dat allemaal aan? Wat is belangrijk en wat kun je overslaan? En wie denkt er nu al aan een uitvaartverzekering voor hun pasgeborene? Om je op weg te helpen, delen deze kersverse ouders hun ervaringen en hebben we een handige checklist opgesteld.

Een gezin dat samen op vakantie is | DELA

Kinderen meeverzekerd tot 60 dagen

Heb je een uitvaartverzekering van DELA, dan zijn je kinderen tot 60 dagen na de geboorte automatisch meeverzekerd voor de basisdiensten van uw uitvaartverzekering. Ook bij minder dan 24 weken zwangerschap.

Na deze periode zijn je kinderen niet meer verzekerd. Daarom is het belangrijk om je kind voor het eind van deze periode bij te schrijven op je uitvaartverzekering.

‘Goed communiceren is het allerbelangrijkst.’  

Jasper (39) heeft samen met zijn vriendin Wendy twee zoons: Krijn (3) en Ids (10 maanden).

Toen Wendy net zwanger was van Krijn, werd ik door Defensie als verpleegkundige op missie uitgezonden naar Somalië. We hebben ons toen meteen als partners laten registreren. Zodat, mócht een van ons iets overkomen, de ander zich financieel redt. Wendy regelt het meest voor de jongens, maar het gepuzzel met werk is een uitdaging voor ons allebei. Ik draai als verpleegkundige op de ambulance vier tot zeven nachtdiensten per maand, geen week is hetzelfde. Wendy heeft een eigen bedrijf. Goed communiceren is bij ons dus extra belangrijk, en gelukkig gaat het tot nu toe prima. Niet alles laat zich regelen, natuurlijk. Ziekte en pech heb je niet in de hand. Soms stellen we onszelf de vraag: waar gaan de jongens heen als ons iets gebeurt? Over de voogdij hebben we nog steeds geen knoop doorgehakt.’

Een gezin dat samen op vakantie is | DELA

‘Oefen van tevoren met je nieuwe budget.’ 

Meike (35) heeft samen met Barry een dochter, Mila (8 maanden).

‘Als je zwanger bent, kun je behoorlijk gek gemaakt worden door alle verhalen, bevalplannen en uitzetlijstjes. Inmiddels is mijn mantra: go with the flow, want dat werkt voor ons het beste. Zo wilde ik graag in het geboortecentrum bevallen, maar doordat het allemaal heel snel ging werd het een thuisbevalling. Toen Mila er eenmaal was, bleek de helft van de spullen op het uitzetlijstje overbodig. Van vrienden kregen we een heel goede tip: oefen van tevoren met je nieuwe budget. Een baby kost geld, en opvang ook, terwijl je inkomsten dalen doordat je minder gaat werken. Door alvast een paar maanden te leven met ons nieuwe budget, konden wij wennen aan de nieuwe situatie én ondertussen vast wat geld opzij zetten voor Mila.’

Advies nodig bij het regelen van voogdij

Heb je een vraag over het regelen van voogdij? De DELA VoorelkaarDesk geeft praktische hulp bij moeilijke vragen. Kosteloos voor onze leden en altijd een persoonlijk antwoord.

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

Een gezin dat samen op vakantie is | DELA

‘Regel het meteen. Dan kan het uit je hoofd.’

Kelly (32) is getrouwd met Floris en heeft twee kinderen: Tjeu (2,5) en Pleun (3 maanden).

‘Ik hou ervan om mijn zaakjes op orde te hebben en goed voorbereid te zijn. Daarom heb ik tijdens mijn zwangerschap goed nagedacht over alle keuzes die we moesten maken en besprak ik die met Floris. Het ene moment ging het over het badje versus de tummytub, het andere moment kwamen onderwerpen als verzekeringen en voogdij ter sprake. Voor onze beide kinderen hebben we één dag na de bevalling hun uitvaartverzekering geregeld. Dat vonden we een prettig idee. Als het toch moet gebeuren, dan maar meteen. Dan kan het uit je hoofd. Je moet er toch niet aan denken dat er iets dramatisch gebeurt en je je bankrekening moet plunderen omdat je niet verzekerd bent? Getrouwd waren we al voor er kinderen kwamen, maar we hebben nog geen testament opgesteld. Dat is iets waar we ons nu over gaan buigen.

Nu al nadenken over later?

Zwanger zijn is leuk en ingrijpend tegelijk. De ene dag denk je aan hoe mooi het leven wordt als gezin en aan alles wat je kleintje nodig heeft om te wennen aan het leven op de wereld. En soms overvalt het je dat er naast een Maxi-Cosi en een co-sleeper meer te regelen valt. En zo kan je de volgende dag kun je opeens overweldigd zijn door alle praktische zaken die je moet uitzoeken, want je wil wel dat alles goed geregeld is voor jullie kleintje. De checklist zwanger geeft je overzicht.