Vragen aan een voogd

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

 

Voogdij regelen: wie zorgt er voor je kindje als jij overlijdt?

Wie zorgt er voor jouw minderjarige kind(eren) als jij en je partner komen te overlijden? Wie begeleidt je dochter naar het altaar of kust de pijn weg als je zoontje valt? ‘Ik weet het niet,’ zegt ruim 80 procent van de jonge, Nederlandse ouders. Wanneer je niets vastlegt, bepaalt de rechter (samen met de familie) hoe de zorg voor kinderen opgelost wordt.

Hoe kies je de juiste voogd?

De voogd van je kinderen krijgt dezelfde rechten, plichten en bevoegdheden als jij en je partner. Hij/zij bepaalt naar welke school je kinderen gaan en wanneer ze voor het eerst bij hun vriend of vriendin mogen slapen. Laat je geld na aan je kinderen, dan beheert de voogd dit totdat ze 18 jaar zijn. De keuzes, overtuigingen en normen en waarden van de voogd drukken daarmee een bepalende stempel op het leven van je kinderen. Stel jezelf bij het kiezen van de meest geschikte voogd dus vragen als: 'Wie is er in staat net zoveel van mijn kinderen te houden als van zijn/haar eigen kinderen?' en 'Wie staat er vergelijkbaar in het leven?'

Advies nodig bij het regelen van voogdij

Heb je een vraag over het regelen van voogdij? De DELA VoorelkaarDesk geeft praktische hulp bij moeilijke vragen. Kosteloos voor onze leden en altijd een persoonlijk antwoord.

 

Bekijk hier de DELA VoorelkaarDesk of:

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

Wat zijn de risico's van het niet tijdig regelen van de voogdij?

Een voogd benoem je in je testament of kosteloos bij de rechtbank. Doe je dat niet, dan bepaalt de rechter in overleg met je familie, de kinderbescherming en de kinderen zelf (indien 12 jaar of ouder) aan wie ze worden toegewezen. Het kan dan zo zijn dat de kinderen bijvoorbeeld naar je ouders gaan. Twee schatten van mensen, maar wellicht te slecht ter been om achter twee kleuters aan te rennen. Waar moet je bij stilstaan voordat je je ouders vraagt als voogd? We hebben een aantal onderwerpen voor je op een rijtje gezet. Maar wie moet het dan wel zijn? Je broer of zus, een goede vriend of vriendin, een tante? En hoe weet je eigenlijk of je op één lijn zit als het gaat om opvoeden? We stelden elf vragen op die je kunt stellen aan een potentiële voogd.

Hulp nodig bij het vastleggen van de voogdij?

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.