• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Producten vergelijken

Bekijk de verschillen tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf in 5 stappen welk product het beste bij jou past.

 

4 manieren om geld opzij te zetten voor je (klein)kind: bekijk de voor- en nadelen

Als kinderen klein zijn, is het vaak moeilijk in te schatten hoe ze hun toekomst gaan vormgeven. Worden ze echt juf of brandweerman, of reizen ze liever de wereld rond? Ongeacht de aard van hun keuzes: dromen zullen ze altijd hebben. Door al vroeg te beginnen met geld opzijzetten voor je (klein)kind, help jij ze bij het leven van hun dromen. Omdat het lastig is om uit alle verschillende producten het best passende te kiezen, hebben we Harry, productmanager bij DELA, gevraagd om de voor- en nadelen van de kinderspaarrekening, deposito, schenken onder bewind en de spaarverzekering op een rij te zetten.

Video: wat regel jij voor de (klein) kinderen?

We willen het allerbeste voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen dat ze groter groeien, hun plek in de wereld vinden en bovenal, gelukkig worden. Want kunnen we ze wel voldoende op weg helpen? Wat is daarvoor nodig? En, hoe ziet de wereld er eigenlijk over tien, twintig of dertig jaar uit? Bekijk de Wouts video en hoor hoe andere ouders en grootouders hiermee omgaan.


Geld opzijzetten is natuurlijk geen garantie voor een gelukkige toekomst, maar het geeft je kinderen en kleinkinderen wel de ruimte om hun eigen pad te vinden. Met het ‘potje’ dat jij voor ze maakt, kunnen ze studeren, een grote reis maken of hun eerste huis kopen – ook als jij er niet meer bent om het mee te maken. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het daarbij niet eens zozeer gaat om de hoeveelheid geld die je weet te verzamelen, maar om de wetenschap dat het van jou komt. Met liefde.

1. De kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening is de meest bekende manier om geld opzij te zetten voor je (klein)kind. Je kunt een kinderspaarrekening eenvoudig openen bij de bank en het verschilt nauwelijks van een ‘gewone’ spaarrekening. Bij de meeste banken is de spaarrente van een kinderspaarrekening wel net iets hoger dan bij een gewone spaarrekening. De rente kan per kinderspaarrekening verschillen. Kies je voor de hoogste rente, dan zijn er vaak voorwaarden aan de spaarrekening verbonden die de flexibiliteit beperken.

Voordelen van de kinderspaarrekening:

 • De rente op een kinderspaarrekening is meestal net iets hoger dan op een gewone spaarrekening,
 • Het geld kan altijd (kosteloos) worden opgenomen.
 • Een minimuminleg is niet vereist.
 • Staat de rekening op naam van het (klein)kind, dan hoeft later geen schenk- of erfbelasting betaald te worden. Let er wel op dat je inleg jaarlijks onder de schenkingsvrijstelling blijft.

Nadelen van de kinderspaarrekening:

 • Je hebt geen vaste spaarrente, dus het is moeilijk in te schatten hoe groot het bedrag na 10, 15 of 20 jaar is.
 • Je (klein)kind beschikt vanaf 18 jaar volledig en zelfstandig over het geld en kan er dan mee doen en laten wat het wil.
 • Als je als grootouder geld opzijzet en de rekening staat op de naam van het kleinkind, dan telt het bedrag op deze rekening op bij het vermogen van de ouders. Hierdoor kan het recht op toeslagen of op bijstand komen te vervallen.

2. Schenken onder bewind

Bij enkele banken kun je geld opzijzetten voor je (klein)kind via schenken onder bewind. Dan zet je eigenlijk op een gewone spaarrekening geld opzij voor je (klein)kind. Het verschil met een kinderspaarrekening of een gewone spaarrekening is echter dat het geld niet automatisch vrijkomt voor je (klein)kind als het 18 wordt, maar op een door jou gekozen leeftijd of mijlpaal. Met toestemming van de bewindvoerder (dit kan jij zelf zijn maar kan bijvoorbeeld ook een ouder of iemand anders) kan het (klein)kind ook eerder geld opnemen. De schenking onder bewind moet wel worden vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. Dit regel je zelf bij de bank, je hoeft hiervoor niet naar de notaris. 

Voordelen van schenken onder bewind:

 • Jij bepaalt wanneer jouw (klein)kind het geld ontvangt en vanaf dat moment dus zelf kan beslissen wat hij/zij met het geld gaat doen.
 • Jij stelt een bewindvoerder (beheerder) aan die toestemming moet geven als het (klein)kind eerder geld wil opnemen van de rekening. Dit kan jij zelf zijn, maar kan bijvoorbeeld ook de ouder of iemand anders zijn.
 • Het geld kan altijd (kosteloos) worden opgenomen.
 • Staat de rekening staat op naam van het (klein)kind, dan hoeft over het geld later geen schenk- of erfbelasting betaald te worden.

Nadelen van schenken onder bewind:

 • Geen vaste spaarrente, dus moeilijk in te schatten hoe groot het bedrag na 10, 15 of 20 jaar is.
 • Als je als grootouder geld opzijzet en de rekening staat op naam van het kleinkind, dan telt het bedrag op deze rekening op bij het vermogen van de ouders. Hierdoor kan het recht op toeslagen of op bijstand komen te vervallen.

Start nu met geld opzijzetten

Wil je over een tijdje een verre reis maken, of een nieuwe keuken? Dromen worden werkelijkheid als je op tijd start met geld opzijzetten. Met de spaarverzekering van DELA zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is.

3. Een deposito

In tegenstelling tot de kinderspaarrekening en het schenken onder bewind, zet je met een deposito een bepaald bedrag vast tegen een vooraf afgesproken rente en periode. Doordat je een deposito vaak voor een langere periode afsluit, krijg je meestal meer rente dan op een gewone (kinder)spaarrekening. Je kunt kiezen uit verschillende looptijden, variërend van 1 maand tot 20 jaar.

Voordelen van een deposito:

 • Over het algemeen krijg je een hogere spaarrente dan op een (kinder)spaarrekening.
 • De rente staat vast, waardoor je precies weet hoeveel geld jouw (klein)kind op het eind van de looptijd ontvangt.
 • Staat het deposito op naam van het (klein)kind, dan hoeft over het geld later geen schenk- of erfbelasting betaald te worden.

Nadelen van een deposito:

 • Tussentijdse opname van het geld is vaak niet mogelijk of er moet een boete worden betaald. Veel banken wijken daarvan af als het geld gebruikt wordt voor het kopen van een huis, als je gaat samenwonen of trouwen of als de rekeninghouder overlijdt. Dit kan per bank verschillen.
 • De minimuminleg kan hoog zijn en varieert doorgaans van € 250 tot € 2.500.
 • Geld bijstorten is vaak niet mogelijk. Je moet dan een nieuw deposito openen.
 • Als je als grootouder geld opzijzet en het deposito staat op naam van het kleinkind, dan telt het bedrag op deze rekening op bij het vermogen van de ouders. Hierdoor kan het recht op toeslagen of op bijstand komen te vervallen.

4. Spaarverzekering van coöperatie DELA

Geld opzijzetten kun je ook bij verzekeraar DELA. Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatieSpaarplan, zet je geld opzij voor de lange termijn tegen een vaste rente van 2%. Omdat het een verzekering is, ontvangt de begunstigde (het kind of kleinkind) een extra uitkering als de verzekerde (bijvoorbeeld de grootouder) voor het einde van de looptijd overlijdt.

Voordelen van de spaarverzekering van DELA:

 • Een hoge vaste rente van 2%. Bereken hier hoeveel geld jouw (klein)kind na 10 t/m 30 jaar uitbetaald krijgt.
 • Een lage minimuminleg van € 10 per keer.
 • Overlijdt de verzekerde voor het einde van de looptijd, dan krijgt jouw (klein)kind als begunstigde het opgebouwde bedrag plus een extra 10%.
 • Staat de rekening op naam van het (klein)kind, dan hoeft over het geld later geen schenk- of erfbelasting betaald te worden.
 • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar.
 • Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen).

Nadelen van de spaarverzekering van DELA:

 • Voor de lange termijn: minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar.
 • Tussentijdse opname van het geld is niet mogelijk: bij beëindiging binnen 10 jaar keren wij het saldo uit minus € 150 kosten. Na 10 jaar zijn er geen kosten bij een beëindiging.
 • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). 
 • Als je als grootouder geld opzijzet en de spaarverzekering staat op naam van je kleinkind, dan telt het bedrag op deze rekening op bij het vermogen van de ouders. Hierdoor kan het recht op toeslagen of op bijstand komen te vervallen.
 • De spaarverzekering valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is.

Toekomstdromen van je kind werkelijkheid laten worden

Wil je geld opzijzetten voor je kind of kleinkind, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Wij hebben de kenmerken van een spaarverzekering, een spaarrekening en een spaardeposito naast elkaar gezet. Bekijk de verschillen en ontdek in 5 stappen hoe jij geld opzij kunt zetten voor de toekomst. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen welk product het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing.

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Bij beëindiging binnen 10 jaar keren wij het saldo uit minus € 150 kosten. Na 10 jaar zijn er geen kosten bij een beëindiging. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is maar een verzekeraar.