• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Producten vergelijken

Bekijk de verschillen tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf in 5 stappen welk product het beste bij jou past.

 

Zet je geld opzij voor je (klein)kind, let dan goed op de belastingregels

We gunnen onze kinderen en kleinkinderen het beste, mooiste en gelukkigste leven. Om ze daarbij te helpen, zetten we graag geld voor ze opzij. Maar, wat is eigenlijk de beste manier om dat te doen? En, welke valkuilen moeten we vermijden? We vroegen het aan Harry, productmanager bij DELA.

Waarom zetten mensen geld opzij voor hun (klein)kinderen?

‘Je kunt grofweg twee doelen onderscheiden. Ten eerste wil elke ouder of grootouder dat zijn of haar (klein)kinderen gezond en gelukkig zijn en kunnen uitgroeien tot wie ze willen zijn. Daar doe je alles voor. Door geld opzij te zetten, help je hen om later op eigen benen te komen staan. Ze kunnen van dat geld rijlessen nemen, studeren of het gebruiken voor de aankoop van een eigen huis. De tweede reden waarom ouders en grootouders geld opzijzetten, is dat het een manier kan zijn om het eigen vermogen te verkleinen. Met name voor grootouders kan dit interessant zijn. Door het geld op naam van het kind of kleinkind te zetten, hoeven ze minder belasting te betalen. Bovendien voorkomen ze op deze manier dat er na hun dood veel belasting betaald moet worden over de erfenis.’

 Ouders zetten graag geld opzij voor de kosten van de studie, rijlessen of voor de aankoop van het eerste huis van hun kind. 

Denk eens na over geld opzijzetten

Als ouder is het fijn als je je kind financieel op weg kunt helpen. Dit kan als je op tijd start met geld opzijzetten. Bekijk de verschillen beschreven in het stappenplan tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf welk product het beste bij je past.
 

Hoe kun je het beste geld opzijzetten voor je (klein)kind?

‘Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is: vind ik het goed dat het kind toegang krijgt tot het geld als het achttien wordt en er dan dus mee kan doen en laten wat het wil? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, dan is een kinderspaarrekening of een ‘gewone’ spaarrekening op naam van het kind een goede optie. Het voordeel van een kinderspaarrekening is dat deze vaak een hogere rente geeft dan een gewone spaarrekening.

Wil je liever wat langer controle houden over het geld, dan kan ‘schenken onder bewind’ een optie zijn. Dit is eigenlijk een gewone spaarrekening waar je regelmatig een bedrag op stort. Verschillende banken bieden dit aan. Het verschil is dat je zelf bepaalt wanneer het geld vrij moet komen. Je kunt dit bijvoorbeeld koppelen aan een bepaalde leeftijd, of aan een mijlpaal zoals trouwen of het kopen van een huis. De schenking onder bewind moet wel worden vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. Dat kun je zelf regelen via de bank, je hoeft hiervoor niet naar de notaris.’

 Als je schenkt onder bewind, bepaal je zelf voor welke mijlpaal jouw kleinkind het geld mag gebruiken. 

Moet ik de rekening op mijn eigen naam zetten, als ik niet wil dat het geld vrijkomt als mijn (klein)kind 18 wordt?

‘Dat kan om een aantal redenen nadelig uitpakken. Geef je het geld in één keer aan je (klein)kind, dan ziet de Belastingdienst dit als een schenking waar je belasting over moet betalen. Voor kleinkinderen is dat percentage minstens 18% (in 2024 geldt dit boven de vrijstelling van € 2.658). Voor kinderen is dat minstens 10% (in 2024 geldt dit boven de vrijstelling van € 6.633). In een aantal gevallen kun je eenmalig een extra hoog bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. De voorwaarden vind je bij de Belastingdienst.

Een tweede nadeel van zelf geld opzijzetten, is dat je kunt overlijden voordat je het geld aan je  (klein)kind kunt geven. In dat geval wordt het niet meer gezien als een schenking maar als een erfenis. Ook daarover moet belasting worden betaald, de zogenaamde ‘erfbelasting’. Boven de vrijstelling van € 25.187 (2024) is dat voor (klein)kinderen ten minste 18% en voor kinderen ten minste 10%. Staat de rekening op naam van je (klein)kind, dan valt dit spaargeld niet onder de erfbelasting. Bovendien weet je dan zeker dat het geld bij je kleinkind terecht komt en hoef je dit niet apart, in bijvoorbeeld een testament, te regelen.’

Schenken bij leven

Wij hebben alle feitjes en cijfers over schenken bij leven voor je op een rij gezet. Download de infographic en zie wat je jaarlijks en eenmalig belastingvrij aan je (klein)kind mag schenken.

 

Download hier de infographic

Geld opzijzetten op naam van het (klein)kind lijkt dus de beste optie, of zijn daar ook nadelen aan verbonden?

‘Eigenlijk zijn er weinig nadelen verbonden aan geld opzijzetten op naam van het (klein)kind. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de financiële situatie van de ouders van het kind. Zet je als grootouder geld op naam van je kleinkind, dan wordt dat geld opgeteld bij het vermogen van de ouders. Krijgen die ouders bepaalde toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag of een bijstandsuitkering, dan kunnen die gekort worden. In dit geval is het verstandiger om het geld op je eigen naam opzij te zetten en later in delen te schenken aan je (klein)kind wanneer hij of zij volwassen is. Maak daarbij gebruik van de schenkingsvrijstellingen.

Wat biedt het beste rendement: het geld langer vastzetten of geld opzijzetten met een gewone spaarrekening?

‘Het voordeel van geld voor langere tijd vastzetten, is dat je geld opzijzet tegen een vast rentepercentage, waardoor je precies weet hoeveel geld je (klein)kind over 10, 15 of 20 jaar krijgt. Het rentepercentage is dan ook meestal hoger dan op een gewone spaarrekening. Een nadeel kan zijn dat je het geld ook echt voor die tijd ‘kwijt’ bent. Heb je het tussentijds toch nodig – voor jezelf of je (klein)kind – dan kan dat niet, of alleen tegen bepaalde kosten.’

Toekomstdromen van je kind werkelijkheid laten worden

Wil je geld opzijzetten voor je kind of kleinkind, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Wij hebben de kenmerken van een spaarverzekering, een spaarrekening en een spaardeposito naast elkaar gezet. Bekijk de verschillen en ontdek in 5 stappen hoe jij geld opzij kunt zetten voor de toekomst. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen welk product het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing.

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Bij beëindiging binnen 10 jaar keren wij het saldo uit minus € 150 kosten. Na 10 jaar zijn er geen kosten bij een beëindiging. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is maar een verzekeraar.