Wat doen anderen?

Wat hebben andere ouders al geregeld voor hun kinderen? Hoeveel geld zetten zij opzij? Waarvoor? Wanneer moet je ermee starten? Download de feiten en cijfers over geld opzijzetten voor je kind.

 

Volgens je ouders moet je op je 21ste op eigen benen kunnen staan

Ouders zijn er jaren druk mee: hun kroost klaarstomen voor de grote wijde wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, houden Nederlandse ouders hun kinderen het liefst zo lang mogelijk onder hun eigen vleugels.

Uit onderzoek dat is gedaan voor coöperatie DELA blijkt dat Nederlandse ouders vinden dat kinderen rond hun 21ste op eigen benen moeten kunnen staan en het huis verlaten. Dat is dus ruim nádat ze mogen stemmen, alcohol drinken en zelfs volgens de wet als volwassene worden gezien.

De leeftijd van loslaten verschilt per provincie. Ouders in het hoge noorden, vinden dat hun kinderen al vanaf hun 20ste op eigen benen moeten staan. In de zuidelijke provincies gunnen ouders kinderen de tijd tot hun 22ste. In Flevoland vinden ouders het niet erg om nog dagelijks voor hun kinderen te zorgen totdat ze ruim 23 jaar oud zijn.

Denk eens na over geld opzijzetten

Als ouder is het fijn als je je kind financieel op weg kunt helpen. Dit kan als je op tijd start met geld opzijzetten. Bekijk de verschillen beschreven in het stappenplan tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf welk product het beste bij je past.
 

Geld voor later

Ook op financieel gebied treffen ouders de nodige voorbereidingen om hun kinderen de stap te laten maken naar een leven buiten het ouderlijk huis. Zo zet één op de vijf ouders geld opzij voor het eerste (koop)huis van de kinderen. Ook wat betreft studeren springen ouders nog graag bij. Bijna 50% van de respondenten zet geld opzij voor de studie van hun (klein)kind.

De wijde wereld in

De voorbereiding van ouders op het moment dat hun kinderen het huis uit gaan en volwassen worden, begint al tijdens de opvoeding. Ruim 42% van de ouders vindt het belangrijk dat hun jonge kinderen met geld kunnen omgaan. Daarnaast vinden ouders het van belang dat kinderen weten wat er speelt in de wereld. Ouders delen daarom hun ervaringen (42,1%), sporen kinderen aan veel te lezen (32,4%) en bezoeken samen met de kinderen musea en culturele bezienswaardigheden (11,8%). Slechts 7,9% vindt reizen en andere culturen laten zien een goed middel om kinderen algemene kennis over de wereld bij te brengen. Desondanks vindt meer dan de helft van de ouders (54,5%) dat kinderen zelf de grens over moeten om ervaring op te doen, zonder dat vader of moeder hun handje vasthoudt.

Toekomstdromen van je kind werkelijkheid laten worden

Wil je geld opzijzetten voor je kind of kleinkind, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Wij hebben de kenmerken van een spaarverzekering, een spaarrekening en een spaardeposito naast elkaar gezet. Bekijk de verschillen en ontdek in 5 stappen hoe jij geld opzij kunt zetten voor de toekomst. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen welk product het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing.


 

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Dit kost € 150. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is.