Zorgeloze toekomst

Voor een zo zorgeloos mogelijke toekomst van je kind, is niet alleen de opvoeding belangrijk. Download de checklist en zie wat je op praktisch vlak nu al kunt regelen voor je kind.

 

Checklist: dit moet je regelen als je kind het huis uit gaat

Of ze nu gaan studeren, de liefde van hun leven ontmoeten of gewoon een plek voor zichzelf willen. Vroeg of laat slaan kinderen hun vleugels uit. Best spannend, maar met deze checklist weet je zeker dat ze in elk geval zo zorgeloos mogelijk op eigen benen kunnen staan.

1. Dak boven het hoofd

Als ouder ben je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor scholing, medische hulp, voeding, kleding en onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging. Zorg dat je kind zich kan inschrijven op het woonadres, en check of hij of zij in aanmerking komt voor huurtoeslag. Neem bovendien samen het huurcontract goed door en wees vooral scherp op extra kosten, zoals gemeentebelasting, gas, water, licht en internet.

2. DigiD aanvragen

Voor het ondertekenen van alle digitale aanvragen zoals studiefinanciering en toeslagen heb is een DigiD nodig. Zonder een DigiD ben je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, gewoon op DigiD.nl.

3. Verzekeringen

Als je kind op kamers gaat wonen, is het handig een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering voor als hij of zij iets kapot maakt of beschadigt van een ander en je kind aansprakelijk is voor die schade. Controleer bij het afsluiten van een nieuwe verzekering eerst altijd je eigen verzekering. Sommige verzekeraars bieden een gezinsdekking waardoor studerende kinderen die niet meer thuis wonen alsnog verzekerd zijn op bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering.

4. Inboedelverzekering

Ook een inboedelverzekering is verstandig. Een inboedelverzekering vergoedt je spullen bij bijvoorbeeld inbraak, diefstal en brand. Onder inboedel worden niet alleen meubels verstaan, maar ook kleding en je laptop. Als je kind op kamers gaat, vraag dan na of er een inboedelverzekering bij de huurprijs is inbegrepen. Sommige verhuurders hebben een collectieve verzekering of een inboedelverzekering afgesloten.

5. Zorgtoeslag

Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht om een basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk heeft je kind straks een laag inkomen waardoor hij of zij recht heeft op een tegemoetkoming in de verzekeringspremie. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Check goed of je kind recht heeft op zorgtoeslag, anders moet hij of zij misschien een groot bedrag terugbetalen. Lees hier er meer over. Tot hun achttiende zijn kinderen meeverzekerd met hun ouders. Het maakt niet uit of ze dan thuis of al op zichzelf wonen. Daarna moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten. Voor andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en reisverzekering, kunnen kinderen in de meeste gevallen zelfs tot hun 27e meeliften op hun ouders. Wel belangrijk om even goed te checken of dit bij jou ook het geval is.

6. Uitvaartverzekering regelen

Veel mensen schatten de kosten van een uitvaart helaas te laag in, zo blijkt uit Nibud-onderzoek (2017). Gemiddeld kost dat al gauw € 8.000. Vanaf het moment dat je kind 18 jaar is, is het verstandig om samen met hem of haar een uitvaartverzekering te regelen. Is je kind al meeverzekerd op je polis? Dan is het een goed moment om eens na te denken over bijvoorbeeld een eigen polis voor je kind.

7. Budget

Natuurlijk wil je je kind een poosje financieel blijven ondersteunen. Maar op jezelf wonen betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Ook als het gaat om inkomsten en uitgaven. Goed idee om samen een budget te berekenen en ervoor te zorgen dat hij of zij daar ook binnen blijft.

8. Schenken

Je kunt je kind een kickstart geven door een bepaald bedrag te schenken. Zolang je onder de jaarlijkse belastingvrijstelling blijft, betaalt je kind geen schenkbelasting. Aan kinderen schenk je jaarlijks € 6.633 belastingvrij. Maak je gebruik van de eenmalig verhoogde belastingvrijstellingen? Dan schenk je aan je kind zelfs tot € 31.813 belastingvrij. Voor een dure studie zijn deze dit andere bedragen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

9. Baantje

Een bijbaantje is niet alleen fijn voor extra inkomsten, het is bovendien de ideale manier om sociale contacten op te doen. Zeker als je kind naar een nieuwe stad verhuist. Slim om te checken of je kind recht heeft op loonheffingskorting, dat scheelt weer in uitbetaling.

10. Regel de stufi

Via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je kind in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming en reiskostenvergoeding van de overheid. Mbo’ers van achttien jaar of ouder krijgen bijvoorbeeld studiefinanciering. En ook als je kind gaat studeren aan hbo of universiteit kan hij of zij ‘stufi’ aanvragen. Afhankelijk van de situatie is het bedrag een lening of een gift (bereken hier de hoogte).

11. Lege Nest Syndroom

Je hoeft het niet te regelen, maar je kunt er wel last van krijgen: Het Lege Nest Syndroom De psychologie omschrijft het als een 'reactieve depressie'. Logisch, het is ook gewoon écht wennen als je kinderen gevlogen zijn. Maar als je het een en ander regelt, kun je je hierop goed voorbereiden. Door bijvoorbeeld al eens zonder je kinderen op vakantie te gaan, je thuiswonende kinderen verantwoordelijkheden te geven in het huishouden en betrokken te zijn bij de zoektocht naar een studie of huis. Behandel je kind daarnaast ook steeds meer als een volwassene. Ga bijvoorbeeld eens ergens samen een kop koffie drinken, of een hapje eten. En vergeet vooral niet te genieten van de dingen waarvoor je opeens weer tijd hebt. Lekker uitslapen, eten waar je zelf trek in hebt, ongestoord je favoriete tv-programma kijken… De meeste ouders hebben na een jaar hun nieuwe draai helemaal gevonden.

Wat kan je nu al regelen voor je kind?

Om je kind een zo zorgeloos mogelijke toekomst mee te geven, is niet alleen de opvoeding belangrijk. Download de praktische checklist en zie wat je op praktisch vlak nu al kunt regelen voor je kind.