Producten vergelijken

Bekijk de verschillen tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf in 5 stappen welk product het beste bij jou past.

 

Studeren dankzij een financieel steuntje in de rug van pa en ma

Veel ouders hebben toekomstdromen voor hun kinderen. Dat ze goed terechtkomen, zich kunnen redden, en bovenal: gelukkig worden. Hoe je ze daarbij kunt helpen? Natuurlijk door opvoeding en het meegeven van jouw normen en waarden. Maar ook financieel kun je ze helpen. Loes en Maarten wilden hun dochters de mogelijkheid geven om te studeren. Meteen na de geboortes van Ilona (28) en Femke (26) begonnen ze met geld opzijzetten. Inmiddels zijn beide meiden afgestudeerd en volop aan het werk. Wat heeft het financiële steuntje in de rug van hun ouders voor hen betekend?

Geld opzijzetten voor de studiekosten

Loes: ‘Toen ik zwanger was van Ilona, zei ik tegen Maarten: als die kleine er straks is, zetten we meteen geld opzij voor haar studie. Zelf heb ik niet gestudeerd, daar had ik geen behoefte aan. Maar ik wilde mijn kinderen in elk geval de mogelijkheid geven. En als ze later niet zouden willen studeren, dan was het geld voor hun rijbewijs of een koophuis. Wel voor iets nuttigs, we wilden niet dat ze ervan op vakantie zouden gaan. Vanaf hun geboorte hebben we elke maand een vast bedrag op een aparte rekening gestort. Ik geloof dat we zijn begonnen met 25 gulden’.

Zorgeloos studeren

Ruim achttien jaar later was Ilona klaar met de middelbare school. Dat haar ouders spaargeld hadden om een eventuele studie van te betalen, was haar bekend. ‘Daar werd bij ons thuis heel open over gepraat. Daardoor vond ik het vrij normaal. Later ontdek je dat klasgenoten geld lenen om te kunnen studeren en word je bewust van het voordeel dat je hebt als je je zorgeloos op je studie kunt focussen’. Ook haar jongere zus Femke vond het ‘vanzelfsprekend’ dat ze zou gaan studeren. ‘Ik hoefde me nooit af te vragen of ik dat wel kon betalen. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze al zo vroeg zijn begonnen met geld opzijzetten voor ons. Want een studie betalen, dat red je niet met alleen je studiefinanciering.’

Denk eens na over geld opzijzetten
Als ouder is het fijn als je je kind financieel op weg kunt helpen. Dit kan als je op tijd start met geld opzijzetten. Bekijk de verschillen beschreven in het stappenplan tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf welk product het beste bij je past.

 Moeder en twee dochters | DELA

Verstandig omgaan met geld

Femke:‘ Doordat ik al vroeg het voordeel van geld opzijzetten heb ondervonden, ga ik nu zelf ook verstandig met mijn geld om. Ik leg geld opzij voor vakanties en voor een eventueel koophuis. Ook zorg ik dat er een potje is voor het geval de auto het begeeft. De aanpak van mijn ouders is een goed voorbeeld voor me. Mocht ik later zelf kinderen krijgen, dan ga proberen het net zo te doen: direct starten met geld opzijzetten voor ze. Omdat ik zelf heb gemerkt wat een luxe het is om te kunnen studeren zonder geldzorgen.’

Loes is trots op haar dochters. ‘Ik ben zo blij dat ze goed terechtgekomen zijn en lekker in hun vel zitten. Het geeft een enorm voldaan gevoel dat wij ze daarbij hebben kunnen helpen, onder andere door geld opzij te zetten voor hun studies.’

Toekomstdromen van je kind werkelijkheid laten worden

Wil je geld opzijzetten voor je kind of kleinkind, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Wij hebben de kenmerken van een spaarverzekering, een spaarrekening en een spaardeposito naast elkaar gezet. Bekijk de verschillen en ontdek in 5 stappen hoe jij geld opzij kunt zetten voor de toekomst. Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen welk product het beste bij je past. Of wellicht is een combinatie wel de beste oplossing.


 

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Dit kost € 150. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is.