• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Materialen

We willen slim omgaan met grondstoffen, omdat ze eindig zijn. Binnen DELA zijn we aan het onderzoeken hoe we ons gebruik van materialen kunnen minimaliseren. Welke producten gebruiken we allemaal binnen DELA? Hoe worden ze gemaakt en van welke materialen? Waar komen ze vandaan en hoe komen ze bij ons? Hoe lang gebruiken we ze? En wat gebeurt ermee wanneer we ze afdanken? Dit gaan we uitzoeken voor werkelijk alles wat door onze handen gaat. Van kantoorbenodigdheden tot horecaproducten en van kistbekleding tot herinneringssieraden. Van elk materiaal meten we de impact. Dat doen we op drie punten:

  1. de hoeveelheid natuurlijke grondstoffen die ervoor nodig was
  2. de sociale omstandigheden waaronder ze gemaakt, verwerkt en vervoerd zijn
  3. de CO2-uitstoot die het heeft gekost.

Beetje bij beetje zorgen we niet gewoon dat we met onze materialen minder schade aanrichten, maar dat we zelfs een positieve impact maken. Op dit vlak hebben we al successen geboekt. Een mooi voorbeeld is de nieuwe standaard uitvaartkist die we sinds 2019 aanbieden. De oude spaanplaat kist maakte plaats voor een kist van onbehandeld FSC hout uit Scandinavië. De kist is 42% lichter in gewicht, wat minder grondstoffen vraagt en tegelijkertijd een voordeel biedt voor onze medewerkers die met de kist werken. De kist is van binnen bekleed met katoen in plaats van polyester. De leverancier van de uitvaartkist is echt een partner van ons geworden in het vergroten van de positieve impact. In de fabriek waar de uitvaartkisten worden geproduceerd, werken drie mensen van de sociale werkplaats en een Wajong’er. Samen met de leverancier organiseerden we dat het verpakkingsmateriaal van de kist helemaal door de leverancier wordt teruggenomen om opnieuw gebruikt te worden. Deel van dit partnership is ook dat we actief aanmoedigen om het product verder te blijven ontwikkelen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of we in plaats van plastic verpakkingsmateriaal naar herbruikbare hoezen kunnen overstappen.

Heel actueel zijn de vele mondkapjes en handschoenen die we gebruiken vanwege corona. Studenten van de Fontys Minor Circular Economy gaan onderzoeken of we minder vervuilende varianten kunnen gebruiken, en hoe we de grondstoffen waarmee ze gemaakt zijn een tweede leven geven.

Chat met onze medewerkers