• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Fontys-studenten onderzoeken met DELA tweede leven mondkapjes

2 april 2021

Drie studenten van Fontys Hogescholen onderzoeken in opdracht van uitvaartverzorger coöperatie DELA hoe mondkapjes een tweede leven kunnen krijgen. Eind juni worden de resultaten gepresenteerd.

De studenten volgen de minor Circulaire Economie in Eindhoven. Wereldwijd worden momenteel maandelijks 129 miljard mondkapjes weggegooid, mede als gevolg van de coronapandemie. DELA gebruikt voor haar dienstverlening bij uitvaarten en persoonlijke verzorging van overledenen op jaarbasis zo’n 300.000 niet-medische mondmaskers – deels uitwasbaar - en nog eens 25.000 medische mondmaskers.

Om onze medewerkers en bezoekers goed te beschermen en om de richtlijnen van de overheid te volgen, is het afgelopen jaar het gebruik van wegwerpproducten zoals plastic handschoenen en mondkapjes sterk toegenomen. Deze producten verdwijnen nu in het restafval, waarna ze hooguit nog verbrand worden in een afval-energiecentrale. De ruwe grondstoffen gaan dus verloren.

De studenten vloggen over hun opdracht, hieronder deel 1:

Nieuwe bestemming

Dat die grondstoffen nu verloren gaan, is onwenselijk. DELA heeft als onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid juist het streven om afval te verminderen. Dat betekent dat de Eindhovense uitvaartcoöperatie duurzaam geproduceerde materialen wil gebruiken, die na gebruik een nuttige, nieuwe bestemming krijgen. DELA hoopt een manier te vinden, waarop de grondstoffen die in de mondkapjes zitten een tweede leven krijgen. Alle opties staan daarvoor open, ook die van een nieuw mondkapje.

Straatbeeld

Maar dat is niet de enige reden voor DELA om studenten Circulaire Economie te vragen mee te denken over dit probleem. “Natuurlijk zien wij ook mondkapjes rondslingeren in het straatbeeld. En natuurlijk ergeren wij ons daaraan en maken we ons zorgen Dat probleem kunnen we niet oplossen, maar we kunnen wel onze kennis over het hergebruik van mondkapjes delen met anderen. Als we daarmee de wereld een klein beetje beter kunnen achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties, dan doen we dat graag”, vertelt Ilse van de Voort, MVO-manager bij DELA.

Dat ergerlijke afval in het straatbeeld was ook ’n reden voor de drie studenten om aan de slag te gaan met de opdracht. “Het zou het mooiste zijn als we een oplossing kunnen vinden, waar zowel DELA als de maatschappij wat aan hebben”, aldus Marlou Duchậteau, een van de onderzoekende studenten.

Eind juni van dit jaar wordt het eindrapport opgeleverd.

 

Laatste nieuws

 • sep
  16
  2021

  DELA doet duurzame investering in Nederlands project

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in Lightyear, het Nederlandse high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt.

 • aug
  19
  2021

  Uitvaartidee Breda krijgt landelijke navolging

  Toen weer een kruisje ‘made in China’ op een uitvaartkist werd gelegd, ontstond een simpele gedachte: dit moet duurzamer kunnen. Slechts maanden later was het kruisje ‘made in Breda’, verduurzaamd én socialer.​

 • aug
  17
  2021

  Nieuwe eigenaar voor locaties in Veldhoven en Venray

  Het uitvaartcentrum van Yarden in Veldhoven en het uitvaartcentrum Goemans in Venray komen volledig in handen van Van der Stappen Uitvaartverzorging. De Brabantse uitvaartonderneming heeft hierover overeenstemming bereikt met coöperatie DELA. Om goedkeuring te krijgen van de Autoriteit Consument & Markt voor de overname van Yarden moet DELA de uitvaartcentra afstoten. Samen met Yarden was Van der Stappen al eigenaar van beide uitvaartcentra.

 • jul
  26
  2021

  Overname Yarden door cooperatie DELA gaat definitief door

  Uitvaartpolissen Yarden-verzekerden veiliggesteld

  De overname van Yarden door DELA gaat definitief door. DNB en ACM hebben de overname goedgekeurd. De uitvaartverzekeringen van de 1 miljoen Yarden-verzekerden zijn daardoor gered. Op 2 augustus vindt de overdracht plaats. Nabestaanden van verzekerden van DELA en Yarden kunnen vanaf dan gebruikmaken van elkaars locaties en faciliteiten.