• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Partners in duurzaamheid in gesprek met Vermaat Groep

‘Samen geven we een duurzame invulling aan persoonlijke wensen.’

In 2030 willen we volledig klimaatneutrale uitvaarten verzorgen. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we samen met betrokken partners die onze duurzame visie delen. Eén van die partners is de Vermaat Groep, die ons sinds kort helpt een eigentijds en duurzaam horeca-assortiment samen te stellen. Eind 2023 was het voor het eerst beschikbaar bij zes DELA-locaties. Nu wordt dit assortiment stap voor stap voor alle locaties beschikbaar. Centraal staan biologische, seizoensgebonden en lokale producten, en het verminderen van de voedselverspilling. Typ hier de introductietekst van deze pagina.

Chat met onze medewerkers

De Vermaat Groep speelt een sleutelrol bij de verduurzaming van de Nederlandse horeca. Samen met partners als het Rijksmuseum, Eindhoven Airport, Triodos Bank en de helft van de Nederlandse ziekenhuizen verlaagde Vermaat in een jaar tijd de CO2 per kilogram product van 4,22 naar 2,93. De doelen voor de komende jaren zijn strak, benadrukt Pauline Rosenberg, duurzaamheidsspecialist Vermaat: ‘Uiteindelijk willen we 100 procent biologisch vlees serveren en 100 procent goede vis uit de VISwijzer. Daarnaast willen we dat 80 procent van de groente en fruit uit Nederland komt en willen we de voedselverspilling halveren.’

Een biologisch en seizoensgebonden assortiment voor DELA

DELA en Vermaat zijn zo’n twee jaar geleden met elkaar in gesprek gekomen. In nauw overleg met een klankbordgroep heeft Vermaat DELA ondersteund in het samenstellen van een eigentijds, divers én smaakvol horeca-assortiment. ‘We serveren voor ieder wat wils, dat in de basis duurzaam is’, zegt Jop te Riele, projectmanager Vermaat. ‘De broodjes met vleeswaren hebben bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk. Daarnaast schenken wij wijnen met het Europees Biologische Keurmerk. Deze producten zijn erg populair.’

Daarnaast is het nieuwe horeca-assortiment voor een groot deel seizoensgebonden. ‘Je serveert wat er op het moment in Nederland verkrijgbaar is’, benadrukt Pauline. ‘Op die manier bieden we de meeste kwalitatieve en gezonde producten aan en verkleinen we ook nog eens de footprint. Importeer je de aardbeien in winter uit verre warme gebieden, dan verliezen ze door de lange reis hun voedingsstoffen en ze hebben een enorme impact op het klimaat omdat ze ingevlogen moeten worden.' 

Minder voedselverspilling

Niet alleen de productie van voedsel veroorzaakt CO2-uitstoot, ook het verspillen ervan. Sterker nog: voedselverspilling is verantwoordelijk voor bijna 10 procent van de wereldwijde uitstoot. Vermaat heeft DELA daarom geadviseerd over een overzichtelijk kernassortiment  dat een efficiënte inkoop mogelijk maakt. Diverse producten worden ingezet voor meerdere toepassingen om de verspilling van producten zo laag mogelijk te houden. Jop: ‘In plaats van vijf verschillende sauzen en dips werken we met maximaal drie sauzen die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Truffelmayonaise kan bijvoorbeeld op een broodje, maar kan ook worden gebruikt als dip tijdens de borrel.’

 

Jaar van oprichting:  1978 
Aantal medewerkers:  5.500 
Groei van de CO2-besparing:

In 2022 30,5% meer CO² bespaard dan in 2021

Veganistische varianten beschikbaar voor: taart (appeltaart en brownies), broodjes, wraps en soepen 

Geliefde producten van het nieuwe horeca-assortiment:

Broodjes vlees met het Beter Leven Keurmerk, Rainforest Alliance koffie en biodynamische en veganistische wijnen 

Aandacht voor: Halal belegsoorten voor op de broodjes en wraps

 

Wensen van nabestaanden respecteren

Voor Vermaat is de samenwerking met DELA waardevol en verrijkend. ‘Dankzij DELA leren we een nieuwe, unieke horecaomgeving kennen waar veel aandacht is voor de wensen van nabestaanden. In een restaurant draait het vaak om vreugde en nieuwe ervaringen, bij een afscheid draait het veel meer om troost, verbinding en comfort. Mensen eten daarom graag comfort food, zoals warme appeltaart, knapperige saucijzenbroodjes of krokante bitterballen. Dat wilden we in ons assortiment natuurlijk respecteren. We bieden bijvoorbeeld zowel klassieke vleeskroketten als een plantaardige variant van oesterzwammen aan. Op die manier respecteren we de behoeftes van nabestaanden én maken we duurzame keuzes.’

 

Een goed begin
De eerste berichten vanuit de locaties zijn positief. Ze geven aan dat het assortiment er hoogwaardig uitziet en dat er nu al minder wordt verspild. Jop is enthousiast over het goede begin en is samen met DELA ambitieus. ‘Op de langere termijn gaan we samen steeds verder verduurzamen. Een van de dingen waarmee we aan de slag willen is het verminderen van voedselverspilling. Daarin is met kleine veranderingen al veel winst te behalen.’   

Het komende jaar staat in het teken van de verdere uitrol. Eind 2024 is het duurzame horeca-assortiment beschikbaar bij 43 locaties. ‘We gaan ervoor zorgen dat de leveranciers optimaal worden aangestuurd, de vestigingen goed worden opgeleid en alle medewerkers het nieuwe, duurzame concept ademen.’