• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Mariënhage wordt DOMUSDELA

Cooperatie DELA startte verleden jaar met de renovatie en herontwikkeling van het gebied Mariënhage. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping: DOMUSDELA. DELA nam het gebied met bijbehorende gebouwen over van de Orde der Augustijnen en de gemeente Eindhoven.

Marienhage | DELA

Rouwen en trouwen

DELA restaureert de Paterskerk en de bijbehorende gebouwen. De kerk en de studentenkapel worden ceremoniehuizen. Behalve uitvaartdiensten kunnen hier ook huwelijksplechtigheden plaatsvinden. Ook zullen er lezingen en concerten worden gegeven. In de bijgebouwen komen faciliteiten om te overnachten, te eten en te ontmoeten. Wat de herbestemming wordt van het klooster is nog niet bekend.

Ceremoniehuis

Mariënhage is een bijzonder stukje Eindhoven in het hart van de stad. Door de samenwerking tussen de Augustijnen, gemeente, provincie en DELA is het gelukt om Marienhage een nieuwe toekomst te geven. Voor de stad Eindhoven is behoud van Mariënhage belangrijk omdat de gebouwen van grote cultuurhistorische en religieuze waarde zijn. Bovendien maakt Mariënhage deel uit van een groter gebied in het centrum van Eindhoven waar de gemeente nieuw leven inblaast.

Groener en multifunctioneler

Om het gebied beter te laten aansluiten op het openbaar wordt de Kanaalstraat opnieuw ingericht. De tuin wordt openbaar en er komt een bruggetje over de Dommel. Het gebied wordt behalve toegankelijker ook groener en multifunctioneler.

Respect voor het verleden

In de afspraken die DELA met de Augustijnen maakte is ook opgenomen dat er jaarlijks een Augustijnendag plaatsvindt op of rond de geboortedag van Augustinus. De eerste was op 10 november 2017 en de tweede op 13 november 2018. Een andere afspraak is dat het kerkhof in de binnentuin van het klooster blijft. Augustijnen die komen te overlijden kunnen terug naar Mariënhage om daar begraven te worden.

Heropening 2019

Als de renovatie en herinrichting volgens plan verloopt dan vindt in november 2019 de heropening plaats.

Contact

Een vraag over DOMUSDELA? Stuur dan een mail naar: domusdela@dela.org.

Een vraag over de bouwactiviteiten? Neem dan contact op met de projectleider van de bouw: Karel Franken. Te bereiken via info@bureaufranken.nl of (040) 303 45 00

 

Laatste nieuws

 Mariënhage vraag en antwoord

Vragen en antwoorden informatieavond omwonenden beschikbaar

Tijdens de drukbezochte informatieavond over Mariënhage stelden omwonenden vragen aan de gemeente Eindhoven en coöperatie DELA over het project. In dit overzicht zijn alle vragen en antwoorden na te lezen. Ook de vragen waar op de avond zelf geen tijd voor was, staan in het document. Ook deze zijn voorzien van een antwoord.

Bekijk de vragen en antwoorden (pdf)
 

Herbestemming Mariënhage officieel van start

Door een ‘aftelklok’ in werking te zetten is de herbestemming van Mariënhage officieel van start gegaan. Dat gebeurde door Arno van den Hurk van de provincie Noord-Brabant, Louis Mulder, voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen, architect Bert Dirrix, Edzo Doeve, algemeen directeur van de nieuwe eigenaar DELA en de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs tijdens een bijeenkomst in de Paterskerk.

Lees meer en bekijk de video
 Artists impression Mariënhage

Informatieavond omwonenden 22 februari

Coöperatie DELA organiseert op donderdag 22 februari 2018 een informatiebijeenkomst over de herbestemming Mariënhage. Alle omwonenden zijn van harte welkom voor een presentatie van de uitgewerkte plannen. Ook zullen de gemeente Eindhoven en DELA ingaan op de bouwactiviteiten om de plannen te realiseren.

Lees meer
Pierre Stikkelbroeck, Louis Mulder en Edzo Doeve 

Augustijnen dragen Paterskerk en klooster over aan nieuwe eigenaar

De sleutels van de Paterskerk en het klooster Mariënhage zijn donderdag 21 december officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar coöperatie DELA. De restauratie start op korte termijn. Als in 2019 alles klaar is dan heeft het stadshart van Eindhoven een eigentijdse plek voor ontmoeting, verbinding en verdieping.

Lees meer

Chat met onze medewerkers