• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Uitvaartidee Breda krijgt landelijke navolging

19 augustus 2021

Toen weer een kruisje ‘made in China’ op een uitvaartkist werd gelegd, ontstond een simpele gedachte: dit moet duurzamer kunnen. Slechts maanden later was het kruisje ‘made in Breda’, verduurzaamd én socialer.​

Uitvaartverzekeraar- en verzorger coöperatie DELA verzorgt mede vanuit het uitvaartcentrum aan de Tuinzigtlaan in de regio Breda uitvaarten. Een belangrijk gedeelte daarvan gaat gepaard met rituelen van allerlei religies, waaronder het rooms-katholieke kruisje met corpus dat op een uitvaartkist wordt gelegd.

Van metaal naar resthout

In honderden aantallen kwam dat metalen kruisje periodiek vanuit China, inclusief verpakkingsmateriaal. Allereerst werd resthout uit Nederland het basismateriaal en werd de productie overgenomen door de sociale werkvoorziening Amarant. Made in China werd dus Made in Breda. Daarmee werd ook het transport drastisch verkort en verpakkingsmateriaal overbodig. Een aanpak die past binnen het MVO-beleid van DELA. 

Besparing

Nabestaanden vinden het kistkruisje nog altijd mooi. Het is maar een kleine, duurzame verbetering, maar het bespaart aardig wat afval en metaal, omdat het transport veel minder is. Bovendien krijgt resthout nu een tweede leven. Het laat ook zien dat als je naar de kleine dingen kijkt met een groepje mensen, verduurzaming best eenvoudig kan zijn. Inmiddels hebben vijf andere regio’s binnen coöperatie DELA het Bredase voorbeeld gevolgd. DELA gebruikt op jaarbasis zo'n 3.000 kistkruisjes.