• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

11 februari 2020

Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

Wat willen we bereiken?

In 2030 wil coöperatie DELA dé kennisspecialist en marktleider zijn op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten. We willen er uiteindelijk voor zorgen dat er onder de streep geen uitstoot van CO2 plaatsvindt bij een uitvaart. Oftewel, klimaatneutrale uitvaarten. Daar zijn we nu nog lang niet, maar we zetten wel kleine en soms grote stappen.

Nieuwe uitvaartkist

In juli 2019 nam DELA een nieuwe uitvaartkist in gebruik. De nieuwe basiskist, een massief vurenhouten kist die de naam ‘Spar Massief’ meekreeg, verving de spaanplaten basiskist. Ook de binnenkant van de Spar Massief is een stuk vriendelijker voor het milieu dan zijn voorganger. Het (polyster-)satijn is vervangen door ongebleekt katoen.

Jaarlijks verzorgt DELA 32.000 uitvaarten. De meeste voor leden met een DELA UitvaartPlan. De ‘Spar massief’ maakt deel uit van dit verzekeringspakket en is daarom ook verreweg de meest gebruikte kist in Nederland.

Impact

Na ruim een half jaar kunnen we de balans opmaken en de impact van deze verandering in cijfers uitdrukken. De belangrijkste besparingen zijn de besparingen in kunsthars (-106.000 kilo) en vermindering van CO2 (-254.000 kilo) Zie voor alle cijfers de infographic.

Nieuwe basiskist

 

Gecertificeerd hout

Sinds juli hebben we 6.393 kisten van onze Spar massief aan nabestaanden geleverd. In de infographic zie je enkele cijfers over wat we hierdoor besparen. Het gecertificeerde hout dat we gebruiken voor deze kist komt uit EU-bossen, waarin heel selectief wordt geoogst. Daarbij is het uitgangspunt ‘goed bosbehoud’. Behalve de cijfers, wat zijn na een halfjaar de reacties op onze nieuwe basiskist?

Erop tekenen

Medewerkster uitvaartcentrum Dorine Sengers van DELA: ”In het begin kregen we reacties van nabestaanden in de trant van: ‘wat is dit nou voor een kist, hebben jullie die zelf in elkaar gezet?’ Maar dat hoor ik steeds minder. Ik hoor bijna geen negatieve reacties meer. Misschien dat mensen eraan moesten wennen. Het kan zijn dat het zich nu meer rondpraat. De kist is ook veel mooier voor kinderen, omdat ze er op kunnen tekenen. Dat gaat bij deze kist veel beter.”

Minder tillen

Dorine vervolgt enthousiast: “Ik ben er blij mee. De kleur vind ik mooi, qua hout vind ik het heel mooi en deze heeft een echt kussentje! De binnenbekleding was eerst echt blingbling met satijn en dat is nu katoen. Dat vinden veel mensen toch mooier. En hij is echt wel veel lichter dan de oude kist, dat scheelt stukken met tillen voor ons.” De kist is 17 kilo lichter dan zijn voorganger.  

“Er zijn ook veel minder beschadigingen dan bij de andere kist. Die was heel egaal en daar zag je meer op. Deze is van gewoon hout en daar heb je wel eens een nerfje in, maar dat kijkt heel natuurlijk. Je hebt er ook niet meer van die deklatjes op. Dat scheelt ook.”

Veel verpakking

Volgens Dorine zit er nog één nadeel aan de kist. “De verpakking; er zit veel plastic omheen, dat is weliswaar recyclebaar… maar toch. De handgrepen zijn ook apart verpakt en er zit ook nog karton om de hoeken. Dat is wel een verbeterpuntje.” Gelukkig gaat deze verpakking in de toekomst vervangen worden door hoezen die tot wel 1.000 keer hergebruikt kunnen worden.

“Wat wel heel fijn is; de voorraad wordt door onze leverancier Kaspersma zelf bijgehouden. We hoeven bijna nooit meer te bellen: wanneer komen de kisten nou weer of de voorraad is ineens bijna op. Wij scannen het in wanneer een kist weggaat en zij vullen dan vanzelf bij. Dat is super.”

Laatste nieuws

 • okt
  8
  2021

  Stijgende gasprijs heeft tussentijds geen invloed op premie of crematies

  Elektrische crematieoven toont meerwaarde ten tijde van stijgende gasprijzen

  De alsmaar stijgende gasprijzen hebben tussentijds geen invloed op de premie of kosten van een crematie bij coöperatie DELA. De uitvaartverzekeraar en -verzorger werkt niet met variabele prijzen, maar kan vaste prijzen afspreken. DELA heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. Die prijs is vergelijkbaar met 2021.

 • okt
  7
  2021

  DELA investeert in Kempen SDG Farmland Fund

  100 miljoen euro vanuit overtuiging voor maatschappelijk verantwoord beleggen

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in het beleggingsfonds Kempen SDG Farmland Fund, een Nederlands fonds dat investeert in wereldwijde landbouwgronden die een bijdrage leveren aan een duurzame voedselproductie.

 • sep
  16
  2021

  DELA doet duurzame investering in Nederlands project

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in Lightyear, het Nederlandse high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt.

 • aug
  19
  2021

  Uitvaartidee Breda krijgt landelijke navolging

  Toen weer een kruisje ‘made in China’ op een uitvaartkist werd gelegd, ontstond een simpele gedachte: dit moet duurzamer kunnen. Slechts maanden later was het kruisje ‘made in Breda’, verduurzaamd én socialer.​