• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA doet spaanplaten kist de deur uit

27 juni 2019

Coöperatie DELA maakt een belangrijke stap in het verduurzamen van de uitvaart. Deze zomer vervangt een massief vurenhouten kist de spaanplaten basiskist. Jaarlijks verzorgt DELA 32.000 uitvaarten. De meeste voor leden met een DELA UitvaartPlan. De ‘Spar massief’ maakt deel uit van dit verzekeringspakket en is daarom ook verreweg de meest gebruikte kist in Nederland.

Klimaatneutrale uitvaart

De kist is een stuk eigentijdser dan zijn voorganger. Het design is strak en het hout licht van kleur. 'Deze kist is veel beter voor het milieu dan de spaanplaten basiskist die we tot nu toe gebruikten', aldus Véronique Klaassen, directeur uitvaartverzorging bij Coöperatie DELA. 'Hiermee zetten we een belangrijke stap om in 2030 een klimaatneutrale uitvaart te realiseren.' Het hout waarvan de kist is gemaakt is van FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië. Ook de binnenkant is een stuk vriendelijker voor het milieu dan de binnenkant van de spaanplaten kist. Het (polyster-) satijn is vervangen door ongebleekt katoen.

DELA wil als marktleider haar verantwoordelijkheid nemen om de wereld leefbaar te houden, ook voor de toekomstige generaties. Daarom spant DELA zich in om op alle terreinen milieuwinst te realiseren. Het gaat daarbij om transportbewegingen, crematieovens maar ook om de gebouwen. Ook wordt gekeken naar de milieuwinst van nieuwe vormen van lijkbezorging, die door aanpassing in de regelgeving in de toekomst wettelijk zijn toegestaan.

Milieuwinst

Jaarlijks wordt er voor de uitvaarten van DELA leden 112.500 m2 spaanplaat gebruikt en 87.500 m2 bekleding binnenkant. De milieuwinst van de nieuwe kist 'Spar massief' is groot:

 • De 'Spar massief' weegt 17 kilo minder (23 in plaats van 40 kilo). Minder gewicht betekent minder CO2 uitstoot in transport en minder gewicht om te tillen voor medewerkers.
 • De 'Spar massief' is van FSC gecertificeerd hout gemaakt. Dat wil zeggen dat de herkomst van het hout met garantie te traceren is. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe geplant.
 • Het hout is een zogenaamde hernieuwbare grondstof. Het groeit makkelijk en slaat zo CO2 op. Bij verbranding is het CO2-neutraal.
 • Hoewel spaanplaat tegenwoordig gedeeltelijk gemaakt is van afvalhout, is een spaanplaten kist niet milieuvriendelijk. De kist heeft veel lijm nodig, namelijk UF-lijm (ureumformaldehyde). Voor de 'Spar massief' wordt normale houtlijm (op waterbasis) gebruikt. Daarom is de nieuwe kist beter om te begraven dan een spaanplaten kist. Ook de verbranding van UF-lijm is milieuvervuilend. Normale houtlijm breekt sneller af en is minder belastend bij verbranding.
 • De assemblage van de 'Spar massief' is klimaatneutraal. De machines van producent Kaspersma uit Dokkum werken op groene stroom.
 • De kist is van onbehandeld hout. Lakken zijn veelal chemisch en dus milieuvervuilend tijdens productie, behandeling en verbranding of begraven. Er bestaan milieuvriendelijke lakken, maar gebruik van geen lak is beter.
 • De 'Spar massief' heeft een binnenbekleding van ongebleekt katoen die biologisch afbreekbaar is. Katoen is niet het meest duurzame alternatief voor satijn. Linnen, hennep en brandnetel zijn beter voor het milieu. Katoen is minder milieuvriendelijk vanwege pesticiden en het vele watergebruik bij de productie. De duurzame alternatieven zijn echter duurder of minder goed beschikbaar. Ongebleekt is duidelijk beter dan gebleekt, want bleken van katoen is een verontreinigend proces waarbij chloor wordt toegepast.

GreenLeave-criteria

Honderd procent duurzaam is de 'Spar massief' nog niet. Ten opzichte van de spaanplaten kist is de nieuwe ongeveer de helft duurzamer. Coöperatie DELA is lid van GreenLeave, de stichting die zich inzet voor verduurzaming van de uitvaart. Mijndert Rebel, bestuurslid van GreenLeave: 'Wij zijn verheugd dat DELA de stap maakt om een duurzamere kist in haar basispakket op te nemen. Wij moedigen onze deelnemers ook aan om spaanplaten kisten met UF-lijm niet meer aan te bieden. Wel zouden we DELA nog willen uitdagen om de kist in de toekomst nog verder te verduurzamen.' Voor diegene die nu al een kist wil die voldoet aan de GreenLeave-criteria, biedt DELA kisten aan die veelal gemaakt zijn van Nederlands hout (nog lagere CO2-uitstoot). Deze hebben een binnenbekleding van linnen.

Eerste stap

Om honderd procent duurzaamheid te realiseren moet het plaatmateriaal volledig van afvalstromen gemaakt worden, zonder de toepassing van milieuvervuilende lijmen, en moet de binnenbekleding van linnen, hennep of brandnetel zijn. Ook kunnen er nog alternatieven worden gezocht voor de gebruikte krammen, schroeven en houtlijm. Om dat ook te realiseren is meer tijd nodig. DELA wil daar niet op wachten en zet daarom nu deze eerste belangrijke stap met de 'Spar massief'.

Opbaarplank

Binnen het verzekerd pakket is het ook mogelijk om te kiezen voor een opbaarplank met lijkwade. Het spreekt vanzelf dat dit alternatief voor een kist nog milieuvriendelijker is.

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.