• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Weer een stapje gezet: andere oven-instelling bespaart CO2

Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

16 januari 2020

Op 21 januari start het economisch forum in Davos. Wereldleiders buigen zich over uitdagingen en kansen voor onze maatschappij, zoals op het gebied van duurzaamheid. Ook DELA wil haar bijdrage aan deze uitdagingen leveren en kansen verzilveren. Een concrete pijler is reductie van onze CO2-uitstoot. Ook kleine stappen tellen mee en helpen om dichter bij ons doel te komen. Vandaag willen we een klein succesje delen: hoe een andere oven-instelling CO2 bespaart.

Wat willen we bereiken?

Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen.

 

In 2030 wil coöperatie DELA dé kennisspecialist en marktleider zijn op het gebied van klimaatneutrale uitvaarten. We willen er uiteindelijk voor zorgen dat er onder de streep geen uitstoot van CO2 plaatsvindt bij een uitvaart. Oftewel, klimaatneutrale uitvaarten.

 

Oveninstelling CO2

Hoe bereiken we dat?

In 2015 analyseerden wij onze uitvaartketen vanaf de eerste stap tot aan de laatste. Zo konden we vanaf 2016 inspelen op de elementen in de uitvaartketen die zorgen voor een CO2-belasting. De uitstoot van een gemiddelde DELA-uitvaart bedraagt 1056 kilogram CO2 per uitvaart. Het grootste gedeelte uitstoot per uitvaart is afkomstig van bezoekersvervoer. Onder bezoekersvervoer verstaan we vervoer van de gasten die naar de locatie komen voor een bezoek aan de opbaring en/of het bijwonen van de uitvaartdienst. Daarnaast zijn hoge emissies toe te schrijven aan

o    energieverbruik crematoria en uitvaartcentra;

o    productie en vervoer van uitvaartkisten en grafmonumenten.

 

We onderzoeken overschakeling van gas naar alternatieve energiebronnen. Zo plaatsten we een elektrische crematieoven die op groene stroom werkt. Dit omdat we weten dat een belangrijke bron van CO2-uitstoot rondom een uitvaart wordt veroorzaakt door de energie die wordt gebruikt in het crematorium tijdens de verbranding. De elektrische crematieoven in Geleen vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie.

Instelling oven

Helaas kunnen we niet tegelijk alle overige ruim twintig crematieovens in heel Nederland vervangen. Daarom kijken we ook naar kleine stappen die ons helpen dichter bij ons doel te komen. Onlangs experimenteerde DELA met een andere oveninstelling bij crematorium Nieuwkuijk/Vlijmen waar twee ovens functioneren. Resultaat: 4.000 kilogram CO2 minder.

 

Dubbele ovens

Sinds eind 2018 zijn we met slimme meters gaan bijhouden hoeveel energie we op onze locaties verbruiken. “Veel van onze CO2-uitstoot is afkomstig van crematie-installaties; met name daar waar we twee ovens gebruiken”, stelt Boy Faber, technisch manager bij DELA. Op vier locaties in Nederland heeft DELA twee ovens in gebruik.

 

Bij crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk/Vlijmen werd bekeken hoe de twee ovens het meest efficiënt konden worden ingezet, uiteraard zonder dat het crematieproces aan waardigheid verloor of anders last werd ondervonden . “90% van de tijd gebruiken we twee ovens, ondanks dat het aantal crematies sterk wisselt”, vertelt Faber. Hij en collega’s bij Maaslanden vonden een oplossing die aan alle voorwaarden voldeed.

 

Besparing: 42 crematies

“In het begin van de week – wanneer er minder crematies zijn – gebruiken we maar één installatie. Pas tegen het weekend nemen we de tweede in gebruik, waardoor we veel minder CO2 uitstoten. We gaan zo efficiënter met energie om en kunnen de tweede oven ook makkelijker opwarmen omdat de eerste al warm is.” Faber: “We zien bij crematorium Maaslanden bijvoorbeeld dat zij sinds 1 juli nog maar 60% van de tijd – in plaats van 90% - twee ovens tegelijk gebruiken. Dit leidt tot een besparing van in totaal 4.000 kg CO2 in vier maanden en staat gelijk aan de uitstoot van 42 crematies.” Inmiddels – meetdatum 1-1-2020 - is de besparing opgelopen tot 6.000 kilogram CO2, wat gelijk staat aan 60 crematies.

 

Nog duurzamer in 2020

Een mooie milieuwinst dus. Bekeken wordt hoe deze werkwijze zo snel als mogelijk kan worden geïmplementeerd in andere crematoria met een dubbele oven. In 2020 wordt verder gezocht naar duurzame verbeteringen voor DELA’s crematoria en uitvaartcentra. “In 2020 onderzoeken we hoe we onze gebouwen nog beter kunnen verwarmen. Dat is de nummer twee als het gaat om uitstoot. We zijn al goed bezig; kopen volledig groene energie in van Nederlandse wind- en zonne-energie. De CO2-uitstoot voor elektriciteit is daardoor nul. We bekijken bovendien of we grootschalig zonnepanelen in kunnen zetten en willen grotendeels zelfvoorzienend worden. Heel fijn om niet meer afhankelijk te zijn van de grillige energiemarkt. We vragen ons namelijk af of we wel groene stroom in kunnen blijven kopen door de toenemende vraag.”