• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Elektrische crematieoven: duurzaam alternatief voor een gasoven

In februari 2019 werd de eerste elektrische crematieoven van Nederland in Geleen geplaatst

13 februari 2019

Een elektrische crematieoven is beter voor het milieu. Het vermindert de CO₂-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie. DELA heeft de eerste elektrische crematieoven van Nederland. Hoe werkt zo’n verbrandingsoven?

De elektrische crematieoven in het kort:

 • Een elektrische crematieoven werkt op elektriciteit.
 • Bij gebruik van groene stroom vermindert een elektrische oven de CO₂-uitstoot met 113 kilogram per crematie.
 • Een uitvaart met een elektrische crematieoven is niet anders dan met een gasoven.

Wat is een elektrische crematieoven?

Een elektrische crematieoven werkt op elektriciteit in plaats van aardgas. De oven wordt verhit met behulp van verwarmingselementen. De temperatuur van een elektrische oven is ongeveer gelijk aan die van een gasoven, zo’n 1100 graden Celsius. Sommige mensen denken dat een overledene wordt geëlektrocuteerd, maar dit is niet waar. Het lichaam vergaat tot as door de hitte, net als bij een gasoven.

Elektrische crematieoven: efficiënter en geen CO₂-uitstoot

Tot voor kort was gas de efficiëntste brandstof voor crematieovens. Maar aardgas is een fossiele brandstof die opraakt en CO₂ uitstoot. Door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en zijn elektrische crematieovens inmiddels een duurzaam alternatief: een elektrische oven verbruikt ruim 50% minder energie dan een gasoven. Voor een crematie is ongeveer 60 m3 gas nodig. Ter vergelijking: in Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden 1.500 m3 per jaar. Dat komt dus neer op 25 crematies.

De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO₂-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie. Een crematie kost ongeveer 75kWh aan stroom. Sinds 2018 werken alle crematoria van DELA al op groene stroom, waardoor de CO₂-uitstoot nul is. Ook de stikstofuitstoot ligt zo’n 45% lager.

De uitvaart blijft hetzelfde

Een uitvaart met een elektrische crematieoven werkt niet anders dan bij een gasoven of een begrafenis. Net als voor een gasoven gelden voor de elektrische crematieoven strenge milieuregels. Er zijn geen aanpassingen nodig om crematies volgens de wettelijke eisen uit te voeren en de dienstverlening wordt met dezelfde waardigheid uitgevoerd. Nabestaanden die hun dierbare tot het laatste moment wensen te begeleiden, ervaren geen verschil. Ook de kosten van cremeren blijven gelijk.

 

Steeds meer elektrische crematieovens in Nederland

Meerdere uitvaartorganisaties hebben serieuze plannen voor de bouw van elektrische crematieovens. DELA heeft hierin de primeur. Begin 2019 is de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst in Geleen. Op de oven staat het getal 1, als symbolische weergave voor ‘de eerste’ van Nederland. DELA plaatst geen gasovens meer in crematoria. 

 

Locaties elektrische crematieovens:

 • Crematorium aan het Hoendiep in Groningen (nieuwbouw, verwachte opening eind 2021/begin 2022)
 • Crematorium Den en Rust in Bilthoven (verbouwing, verwachte opening eind 2021/begin 2022)
 • Crematoria in Almere, Zeist, Etten, Rotterdam en Zwijndrecht.

Opties voor een duurzame uitvaart

 

Wie een duurzame uitvaart wil, heeft veel mogelijkheden. Van natuurbegraven en een duurzame grafsteen tot milieuvriendelijk vervoer en duurzame rouwboeketten. Ook een opbaarplank is in geval van begraven een duurzaam alternatief voor een uitvaartkist. Een overledene ligt dan in een lijkwade op de opbaarplank. In de toekomst zal het waarschijnlijk ook mogelijk worden om te kiezen voor resomeren.

 

Nieuwsbericht februari 2019

In Geleen wordt vandaag de eerste, elektrische crematieoven van Nederland geplaatst. DELA-crematorium Nedermaas heeft de primeur. Crematieovens zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar. De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie.

 

Coöperatie DELA is de eerste in Nederland met een elektrische crematieoven. De uitvaartverzorger heeft hiermee kennis gemaakt in het buitenland. Tot voor kort was gas de meest efficiënte brandstof voor crematieovens. Door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en werd haalbaar voor gebruik bij crematies. Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

 

De oven wordt geleverd door het Nederlandse bedrijf DFW Europe. Op de oven staat ook het getal 1 weergegeven, als symbolische weergave voor de eerste van Nederland.

 

Klimaatneutraliteit

De overstap op elektrische ovens vermindert de CO2-uitstoot met gemiddeld 113 kilogram per crematie en is daarmee een belangrijke stap naar de gewenste klimaatneutraliteit. Sinds 1 januari 2018 werken alle crematoria van DELA al op groene stroom.

 

Dienstverlening

In praktische zin maakt het voor de crematie zelf niet uit of de oven elektrisch is of gasgestookt. Er zijn geen aanpassingen nodig om crematies volgens de huidige wettelijke eisen uit te voeren en de dienstverlening wordt met hetzelfde respect en waardigheid uitgevoerd. Nabestaanden die hun dierbare tot het laatste moment wensen te begeleiden, ervaren geen verschil. De kosten van cremeren voor nabestaanden blijven gelijk.

 

Duurzaamheid

Chris Beaulen, directeur Uitvaartdiensten bij DELA: “DELA sprak zich vorig jaar uit voor de doelstelling van volledig klimaatneutrale uitvaarten in 2030. In lijn met deze duurzaamheidsdoelstelling besloten we om in nieuwe crematoria geen gasovens meer te plaatsen en bij vervanging van bestaande ovens vooral naar de elektrische variant te kijken.”

 

Operationeel is de elektrische oven over enkele weken, als ook de interne verbouwing in Geleen is afgerond. Bij de nieuw te bouwen crematoria in Groningen en Bemmel, wordt ook de elektrische oven geplaatst. De bouw van deze crematoria start naar verwachting respectievelijk eind 2019 en begin 2020. 

 

Naast de introductie van de elektrische crematieoven, onderzoekt DELA alternatieve vormen voor lijkbezorging, zoals ecoleren of composteren. Hierop moet de Nederlandse wetgeving mogelijk worden aangepast.

Laatste nieuws

 • mei
  20
  2022

  Duurzaamste crematorium van Nederland officieel geopend

  Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen

  In Groningen is op 20 mei 2022 het meest duurzame crematorium van Nederland officieel geopend.

 • mei
  12
  2022

  Funecap neemt zeven crematoria van DELA over

  DELA heeft een koper gevonden voor de zeven crematoria die zij moet afstoten als sluitstuk voor de overname van Yarden. De ACM stemt in met de verkoop van de crematoria aan Funecap. Deze in Parijs gevestigde grote uitvaartondernemer met een internationaal managementteam, heeft een Europa-brede groeistrategie. Beide partijen leggen op dit moment de laatste hand aan vervulling van alle voorwaarden uit de overeenkomst om te kunnen overgaan tot een formele overdracht.

 • mei
  11
  2022

  Bouw crematorium Lingewaard

  Eind mei 2022 start de bouw van DELA’s nieuwste crematorium in Bemmel (gemeente Lingewaard). Het crematorium ligt nabij de A15 bij Bemmel en wordt intiem van opzet. Er zullen drie tot vier afscheidsdiensten en crematies per dag gaan plaatsvinden. De bouw is naar verwachting gereed in het derde kwartaal van 2023. Inwoners uit de regio mogen meedenken over de inrichting van de verzorgingsruimte in het crematorium. De bouw is te volgen via deze pagina.

 • apr
  25
  2022

  Afscheidsritueel na verlies vroeg in de zwangerschap

  In samenwerking met ziekenhuizen Den Bosch en Uden maakt DELA verstrooiing as mogelijk.

  Wanneer een zwangerschap onverwachts eindigt in verlies, is het verdriet vaak groot. Een afscheidsritueel is dan een belangrijke stap in de verwerking. Dit geldt ook bij verlies al vroeg in de zwangerschap, wanneer er geen wettelijke verplichting is om het kindje officieel te begraven of te cremeren. DELA- crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk nodigt daarom deze ouders uit om bij de verstrooiing van de as te zijn.