• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Gasloos Den en Rust heropent met twee elektrische ovens

Authentieke elementen als beukenlaan en glas-in-lood zijn behouden

21 maart 2022

Crematorium Den en Rust in Bilthoven wordt vrijdag 25 maart officieel heropend. Een dag later is er een open dag. De afscheidslocatie van coöperatie DELA is zeven maanden gesloten geweest voor een verbouwing en verduurzaming. Het crematorium is nu volledig gasloos, inclusief de crematieovens. Daarnaast zijn zo’n 140 zonnepanelen geplaatst, die voorzien in de energievraag van de ovens.

Het pand aan de Frans Halslaan was toe aan een grondige opknapbeurt. Sinds de jaren zeventig is inpandig alleen in 2014 de koffiekamer aangepast, terwijl de kennis over een logische routing en de dienstverlening in een crematorium is veranderd. Zo is de ontvangstruimte vergroot, waar dat eerst een smalle gang was. Ook is een buitenaula gemaakt, zodat afscheidsdiensten ook buiten gehouden kunnen worden. De authentieke elementen zoals het uitzicht op de beukenlaan en het glas-in-lood kunstwerk zijn behouden.

Behalve de bouwkundige optimalisatie, is het gebouw ook gerenoveerd. Er is ingezet op isolatie via het dak en de wanden. De buitenkant is daarnaast groener aangekleed, zodat het pand meer opgaat in het omliggende landschap. Aan het gebouw is energielabel A+ toegekend. Het pand heeft door de aanpassingen geen gasaansluiting meer nodig en is nu volledig fossielvrij.

Nieuwe aula Den en Rust

Elektrische ovens

 

De meest in het oog springende verandering is de uitbreiding en aanpassing van de crematieovens. Er is afscheid genomen van de gasgestookte crematieoven. Twee elektrische crematieovens zijn daarvoor in de plaats gekomen. De tweede oven is nodig, omdat een elektrische crematie langer duurt dan in de variant op gas. Op die manier blijft de capaciteit minimaal hetzelfde.

Met één crematie wordt ca. 60 m3 gas bespaard, wat staat voor 113,4 kg CO2-uitstoot. Na duizend crematies is 113.400 kg CO2-uitstoot bespaard, een equivalent van 5.000 bomen. DELA streeft naar klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Elektrische ovens – en daarmee het uitfaseren van aardgas - gelden daarvoor als belangrijke stap.

CO2-uitstoot

Eén crematie in een elektrische crematieoven gebruikt overigens 75kWh aan stroom, maar omdat DELA alleen gebruik maakt van in Nederland opgewekte groene stroom zoals de eigen zonnepanelen, staat daar geen CO2-uitstoot tegenover. De zonnepanelen wekken zelf nog wat meer groene stroom op dan de ovens vragen. Bezoekers kunnen aan een van de vier laadpalen hun auto daarom ook ‘groen’ opladen.

Met de aanpassing van Den en Rust wordt de CO2-uitstoot van uitvaarten door coöperatie DELA als organisatie flink verminderd. Zeven procent van die uitstoot per uitvaart wordt veroorzaakt door de afscheidslocaties. Veertig procent daarvan, wordt veroorzaakt door de zes oudste locaties van DELA, waar Den en Rust er één van is. Het Bilthovense crematorium dient nu als voorbeeld voor andere verbouwingen van DELA-locaties.

Open dag

Publiek is van harte welkom om het vernieuwde Den en Rust met eigen ogen te komen bekijken. Zaterdag 26 maart tussen 12.00 en 16.00 uur is de locatie geopend, waarbij ook bijzondere vormen van rouwvervoer te zien zijn. Ook is het mogelijk om met DELA-medewerkers te spreken over de eigen uitvaartwensen.

Historie

Het crematorium Den en Rust is in 2013 door coöperatie DELA overgenomen van Tap Uitvaartverzorging. Hierbij horen ook een bedrijfswoning en de (natuur)begraafplaats. Het crematorium, in 1936 ontworpen door architect F.J.A. den Tex, is beroemd vanwege de gebrandschilderde engel van glas-in-lood kunstenaar Nico Schrier en heeft een prachtig uitzicht op de oude beukenlaan die elk seizoen anders kleurt.