• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA bouwt eerste crematorium met elektrische oven

Nieuwe crematorium in stad Groningen zonder gasleiding

12 februari 2018

Coöperatie DELA bouwt in Groningen het eerste gasloze crematorium van Nederland. De crematieoven gaat daar werken op groene stroom. Ovens van crematoria zijn van oudsher in Nederland aangesloten op het gasnet. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1.500 m3 per jaar.

DELA is de eerste in Nederland met een elektrische crematieoven. De uitvaartverzorger heeft hiermee kennis gemaakt in Zwitserland. Tot voor kort was gas de meest efficiënte brandstof voor crematieovens. Door technische innovaties is elektriciteit ook efficiënt geworden. Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

 

Uitgerekend in de stad Groningen komt het gasloze crematorium, omdat dit het eerste, nieuw te bouwen crematorium is binnen DELA waar de oven kan worden ingepast.

 

Klimaatneutraliteit

De overstap op elektrische ovens vermindert de CO2-uitstoot met gemiddeld 113 kilogram per crematie en is daarmee een belangrijke stap naar de gewenste klimaatneutraliteit. Sinds 1 januari 2018 werken alle crematoria van DELA al op groene stroom.

 

Voor de crematie zelf maakt het niet uit of de oven elektrisch is. Om crematies met hetzelfde respect, waardigheid en volgens de huidige wettelijke eisen uit te voeren, zijn geen aanpassingen nodig.

 

Duurzaamheidsdoelstelling

“DELA plaatst in de toekomst in haar nieuw te bouwen crematoria geen gasovens meer”, stelt Chris Beaulen, directeur Uitvaartdiensten bij DELA. “Dit past in de duurzaamheidsdoelstelling van DELA voor klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Wij zijn blij dat het juist Groningen is waar we als eerste zonder gas gaan werken.”

 

Naast de introductie van de elektrische crematieoven, onderzoekt DELA alternatieve vormen voor lijkbezorging, zoals ecoleren of composteren. Hierop moet de Nederlandse wetgeving mogelijk worden aangepast. Bij bestaande crematoria wordt per situatie in de toekomst bekeken wat de meest gepaste methode is om een crematieoven te laten functioneren in relatie tot duurzaamheid.

 

In Europa zijn meerdere leveranciers van elektrische ovens, die DELA bekijkt voor de implementatie in Groningen.

 

Groningen

Voor het bouwen van een nieuw crematorium in Groningen werd onlangs definitief groen licht gegeven. Naar verwachting is het crematorium aan het Hoendiep eind 2019 operationeel. Er gaan zo’n 800 crematies op jaarbasis plaatsvinden. DELA is eigenaar van twintig crematoria in Nederland en voert jaarlijks ruim 22.000 crematies uit.

 

De duurzame ambities in het nieuw te bouwen crematorium gaan verder dan alleen het gasloos cremeren. Zo wekt het gebouw meer energie op dan dat het verbruikt en wordt biologische catering geïntroduceerd. Ook wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van zogenoemd cradle-to-cradle materialen. Er zal worden gebouwd volgens BENG (Bijna Energie Neutraal Bouwen) normen. DELA haalt de groene stroom volledig uit Nederlandse windbronnen en Nederlandse zonne-energie.