• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA haalt alle uitvaartkisten van spaanplaat uit het assortiment

3 mei 2021

Coöperatie DELA haalt alle uitvaartkisten die gemaakt zijn van spaanplaat per 1 mei uit het assortiment. De Eindhovense uitvaartcooperatie doet dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

Hoewel spaanplaat tegenwoordig gedeeltelijk gemaakt is van afvalhout, is een spaanplaten kist niet milieuvriendelijk. De kist heeft veel lijm nodig, namelijk UF-lijm (ureumformaldehyde). Ook de verbranding van UF-lijm is milieuvervuilend. Spaanplaat is wel een solide houtsoort, die een kist een degelijke uitstraling geeft. Dit esthetische aspect maakt het voor nabestaanden interessant om voor een dergelijke kist te kiezen.

Zelfde prijs

Afgelopen jaar werden nog zo’n 3.000 uitvaartkisten van spaanplaat gekozen door nabestaanden. DELA verzorgt zo’n 33.000 uitvaarten op jaarbasis. Verzekerde leden van DELA hebben recht op een basiskist, maar hun nabestaanden mogen een andere kist kiezen.

Voor toekomstige uitvaarten zijn er voldoende alternatieven die wél duurzaam zijn, vertelt Derek Wilson, die specialist is voor DELA voor duurzame uitvaarten. “Er zijn inmiddels verschillende uitvaartkisten die dezelfde degelijkheid uitstralen, van duurzaam materiaal zijn en voor dezelfde prijs als spaanplaat”, aldus Wilson.

Basiskist

DELA stapte zelf voor haar verzekerde leden begin 2019 al over op een duurzame basiskist. Deze uitvaartkist zit standaard in het verzekerd pakket voor leden die bij DELA hun natura uitvaartverzekering hebben. Destijds werd daarvoor ook al niet meer gekozen voor spaanplaat, maar voor snelgroeiend FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië. Voor deze kist wordt normale houtlijm (op waterbasis) gebruikt. Daarom is deze kist beter om te begraven dan een spaanplaten kist. Normale houtlijm breekt sneller af en is minder belastend bij verbranding.

Meer initiatieven rondom duurzaamheid zijn te vinden op de informatiepagina's over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betreft uitvaartkisten is informatie te vinden bij het deelonderwerp Materialen

Laatste nieuws

 • sep
  16
  2021

  DELA doet duurzame investering in Nederlands project

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in Lightyear, het Nederlandse high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt.

 • aug
  19
  2021

  Uitvaartidee Breda krijgt landelijke navolging

  Toen weer een kruisje ‘made in China’ op een uitvaartkist werd gelegd, ontstond een simpele gedachte: dit moet duurzamer kunnen. Slechts maanden later was het kruisje ‘made in Breda’, verduurzaamd én socialer.​

 • aug
  17
  2021

  Nieuwe eigenaar voor locaties in Veldhoven en Venray

  Het uitvaartcentrum van Yarden in Veldhoven en het uitvaartcentrum Goemans in Venray komen volledig in handen van Van der Stappen Uitvaartverzorging. De Brabantse uitvaartonderneming heeft hierover overeenstemming bereikt met coöperatie DELA. Om goedkeuring te krijgen van de Autoriteit Consument & Markt voor de overname van Yarden moet DELA de uitvaartcentra afstoten. Samen met Yarden was Van der Stappen al eigenaar van beide uitvaartcentra.

 • jul
  26
  2021

  Overname Yarden door cooperatie DELA gaat definitief door

  Uitvaartpolissen Yarden-verzekerden veiliggesteld

  De overname van Yarden door DELA gaat definitief door. DNB en ACM hebben de overname goedgekeurd. De uitvaartverzekeringen van de 1 miljoen Yarden-verzekerden zijn daardoor gered. Op 2 augustus vindt de overdracht plaats. Nabestaanden van verzekerden van DELA en Yarden kunnen vanaf dan gebruikmaken van elkaars locaties en faciliteiten.