• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA haalt alle uitvaartkisten van spaanplaat uit het assortiment

3 mei 2021

Coöperatie DELA haalt alle uitvaartkisten die gemaakt zijn van spaanplaat per 1 mei uit het assortiment. De Eindhovense uitvaartcooperatie doet dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

Hoewel spaanplaat tegenwoordig gedeeltelijk gemaakt is van afvalhout, is een spaanplaten kist niet milieuvriendelijk. De kist heeft veel lijm nodig, namelijk UF-lijm (ureumformaldehyde). Ook de verbranding van UF-lijm is milieuvervuilend. Spaanplaat is wel een solide houtsoort, die een kist een degelijke uitstraling geeft. Dit esthetische aspect maakt het voor nabestaanden interessant om voor een dergelijke kist te kiezen.

Zelfde prijs

Afgelopen jaar werden nog zo’n 3.000 uitvaartkisten van spaanplaat gekozen door nabestaanden. DELA verzorgt zo’n 33.000 uitvaarten op jaarbasis. Verzekerde leden van DELA hebben recht op een basiskist, maar hun nabestaanden mogen een andere kist kiezen.

Voor toekomstige uitvaarten zijn er voldoende alternatieven die wél duurzaam zijn, vertelt Derek Wilson, die specialist is voor DELA voor duurzame uitvaarten. “Er zijn inmiddels verschillende uitvaartkisten die dezelfde degelijkheid uitstralen, van duurzaam materiaal zijn en voor dezelfde prijs als spaanplaat”, aldus Wilson.

Basiskist

DELA stapte zelf voor haar verzekerde leden begin 2019 al over op een duurzame basiskist. Deze uitvaartkist zit standaard in het verzekerd pakket voor leden die bij DELA hun natura uitvaartverzekering hebben. Destijds werd daarvoor ook al niet meer gekozen voor spaanplaat, maar voor snelgroeiend FSC gecertificeerd hout uit Scandinavië. Voor deze kist wordt normale houtlijm (op waterbasis) gebruikt. Daarom is deze kist beter om te begraven dan een spaanplaten kist. Normale houtlijm breekt sneller af en is minder belastend bij verbranding.

Meer initiatieven rondom duurzaamheid zijn te vinden op de informatiepagina's over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betreft uitvaartkisten is informatie te vinden bij het deelonderwerp Materialen