• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat te doen na het overlijden van je laatste ouder?

Het overlijden van je laatst overgebleven ouder is een verdrietige gebeurtenis. Niet alleen verlies je een dierbare, maar je kunt ook nooit meer terugvallen op een van je ouders. Naast de emotionele verwerking van dit verlies moet je een aantal praktische zaken regelen.

Wat moet je regelen na het overlijden van je ouders?

Wanneer je laatste ouder (of beide ouders tegelijkertijd) komt te overlijden, is het aan jou en eventueel je broers en zussen om de uitvaart te regelen en de erfenis af te handelen. Ook moet je een aantal administratieve zaken regelen, zoals het opzeggen van verzekeringen.

Overlijden doorgeven

Als het goed is, heb je het overlijden al doorgegeven aan de uitvaartverzorger en de gemeente. Je zou ook al een Akte van overlijden moeten hebben. Bewaar deze goed. De gemeente geeft het overlijden automatisch door aan overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Ga na welke officiële instanties ook van het overlijden moeten weten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de bank, de woningbouwvereniging en de hypotheekverstrekker. We hebben een aparte pagina gemaakt met nog veel meer algemene zaken die je moet regelen na een overlijden.

Erfenis

Als erfgenaam ben je verantwoordelijk voor het afhandelen van de erfenis. Een kind heeft na het overlijden van de ouders wettelijk gezien recht op een deel van de erfenis: het zogenoemde kindsdeel. Zelfs als je onterfd bent, kun je hier aanspraak op maken.

Pensioen

In sommige gevallen heb je als minderjarig kind recht op het pensioen van je vader of moeder. Vraag bij het pensioenfonds van je ouder na of je recht hebt op een zogenoemd nabestaandenpensioen.

Voogdij

Heb je minderjarige broers of zussen? Dan kan het zijn dat de voogdij bij jou komt te liggen. Mogelijk heeft je ouder een voogd aangewezen, bijvoorbeeld in zijn of haar testament. Zo nee, dan bepaalt de rechter wie de voogdij krijgt.

Wezenuitkering

Als kind kun je daarnaast tot 21 jaar recht hebben op een zogenoemde wezenuitkering. Informeer bij de Sociale Verzekeringsbank of dit voor jou geldt. Overigens kun je hiervoor ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld je moeder is overleden en niet vaststaat wie je vader is.

Verzekeringen opzeggen

Vergeet niet de verzekeringen van je ouder op te zeggen. Vaak vragen verzekeraars om de Akte van overlijden. Geef het origineel nooit weg, maar stuur een kopie op wanneer ze om de akte vragen.

Post doorsturen

Op het adres van je ouder wordt waarschijnlijk nog post bezorgd. Dat is niet handig, zeker als de huur is opgezegd of het huis is verkocht. Je kunt daarom eventueel gebruikmaken van de Nabestaandenservice van PostNL. Zij kunnen alle post voor je doorsturen naar een adres naar keuze.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig bij het regelen van bepaalde zaken? Als lid van DELA kun je een beroep doen op onze nabestaandenzorg. We nemen je graag regelwerk uit handen en staan je bij in deze moeilijke tijd.

  • 040 260 10 20 Bereikbaar 7 dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur.
  • 040 260 10 20 Bereikbaar 7 dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur.